Home » Cultură » Samarkand, un important centru cultural și economic din Asia Centrală

Samarkand, un important centru cultural și economic din Asia Centrală

Samarkand, un important centru cultural și economic din Asia Centrală
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.12.2021

Samarkand este un oraș din Uzbekistan și unul dintre cele mai vechi orașe ale Asiei Centrale. Cunoscut drept Maracanda în secolul IV î.Hr., orașul era capitala Sogdiana și a fost capturat de Alexandru cel Mare în 329 î.Hr.

Orașul a fost mai apoi condus de turcii asiatici centrali (în secolul VI e.n.), arabi (în secolul VIII e.n.), samanizii din Iran (în secolele IX și X), precum și diverse popoare turcice (în secolele XI și XIII), înainte să fie anexat de dinastia Khwārezm-Shāh (la începutul secolului XIII) și distrus de cuceritorul mongol Ginghis Han în 1220.

După ce s-a revoltat împotriva conducătorilor săi mongoli în 1365, Samarkand a devenit capitala imperiului Timurid, care a transformat orașul în cel mai important centru cultural și economic din Asia Centrală.

Samarkand de astăzi este alcătuit dintr-un oraș vechi și o secțiune nouă

Samarkand a fost cucerit de uzbeci în 1500 și a devenit parte din hanatul Bukhara. Până în secolul XVIII, orașul trecuse printr-un declin, iar între anii 1720 și 1770 a fost nelocuit. Doar după ce a devenit o capitală provincială a Imperiului Rus în 1887 și un centru feroviar, orașul s-a recuperat din punct de vedere economic. Pentru scurt timp, între 1924 și 1936, Samarkand a fost capitala Republicii Sovietice Socialiste Uzbece. Samarkand de astăzi este alcătuit dintr-un oraș vechi care datează din vremuri medievale și o secțiune nouă construită după cucerirea rusească a zonei în secolul XIX.

Sursa foto: Shutterstock

Planul orașului vechi include străzi care se îndreaptă spre centru pornind de la șase porți din zidurile lungi 8 kilometri din secolul XI. Zidurile și porțile au fost distruse după ce orașul a fost capturat de ruși, însă planul din perioada medievală este încă păstrat. Orașul vechi conține unele dintre cele mai importante monumente ale arhitecturii din Asia Centrală între secolele XIV și XX, inclusiv numeroase clădiri care datează din timpul în care Samarkand era capitala imperiului Timurid. Orașul vechi a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2001.

Samarkand și-a dobândit importanța comercială în vremurile antice și medievale

Secțiunea mai nouă și rusească a orașului Samarkand, a cărei construire a început în 1871, s-a extins considerabil în timpul perioadei sovietice, iar clădirile publice, locuințele și parcurile au fost reconstruite. Există teatre uzbece și rusești, o universitate fondată în 1933 și instituții de studii superioare pentru agricultură, medicină, arhitectură și comerț, potrivit Britannica.

Samarkand și-a dobândit importanța comercială în vremurile antice și medievale datorită faptului că se afla la intersecția rutelor comerciale dintre China și India. Odată cu apariția căilor feroviare în 1888, Samarkand a devenit un important centru pentru exportul de vin, fructe uscate și proaspete, bumbac, orez, mătase și piele.

Industria de astăzi a orașului este bazată în principal pe agricultură, fructe, vin, piele, îmbrăcăminte și încălțăminte, precum și tutun. De asemenea, producția de părți de automobile, tractoare și echipamente de cinema este importantă din punct de vedere economic.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Marco Polo, aventurierul care a schimbat percepția europeană despre Asia

Verona, orașul în care Romeo și Julieta s-au iubit și au murit

Când a fost schimbată denumirea orașului Constantinopol în Istanbul?

Toledo, cel mai reprezentativ oraș pentru cultura și tradiția spaniolă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase