Home » Cultură » Edith Piaf, „mica privighetoare” care a cucerit o lume întreagă

Edith Piaf, „mica privighetoare” care a cucerit o lume întreagă

Publicat: 11.07.2021

Edith Piaf s-a născut la data de 19 decembrie 1915 în Paris și a murit la 10 octombrie 1963 în Plascassier, în apropiere de Grasse. Cântăreața și actrița a devenit faimoasă la nivel internațional datorită interpretării sale a baladei franceze. Printre cele mai cunoscute cântece ale lui Edith Piath se numără „Non, je ne regrette rien” și „La Vie en rose”.

Cântecele și stilul lui Edith Piath au părut să reflecte tragediile din viața sa personală extrem de încercată. Mama sa, o cântăreață în cafenele, a abandonat-o la naștere, iar Edith a fost luată de bunica sa, care a crescut-o într-un bordel.

Edith Piaf ar fi orbit la vârsta de trei ani, afecțiunea fiind cauzată de meningită, însă și-a recăpătat vederea patru ani mai târziu. După câțiva ani, Edith s-a alăturat tatălui său, acrobat la circ.

GALERIE FOTO

Edith Piaf cânta pe străzile Parisului, ducându-și traiul alături de alți infractori mărunți. Piaf a născut o fiică în 1932, însă copila a murit doi ani mai târziu din cauza meningitei.

Louis Leplée, cel care a numit-o „mica privighetoare”

În 1935, Edith Piaf a fost descoperită de Louis Leplée, proprietar de cabaret, care i-a oferit primul său loc de muncă într-un club de noapte. Leplée a fost cel care a început să o numească „la môme piaf”, argou parizian pentru „mică privighetoare”, aparent făcând referire la faptul că Edith avea 1,42 m înălțime și o greutate de aproximativ 40 kg. Debutul ei a fost apreciat de actorul Maurice Chevalier, care se afla în public în acea noapte.

Edith Piaf și Marcel Cerdan la Aeroportul Orly, Franța, 7 martie 1948. Sursa foto: Profimedia

În 1935, Edith Piaf a debutat în teatru și, în doar câțiva ani, cânta deja în marile săli de concerte din Paris. Mai târziu, Edith Piaf a colaborat cu renumiți compozitori precum Marguerite Monnot și Michel Emer care scriau piese special pentru ea. La mijlocul anilor 1940, Edith a devenit mentor pentru tânărul Yves Montand și a lucrat cu el în filmul „Étoile sans lumière” („Stea fără lumină”, 1946). Edith a avut o aventură cu boxerul Marcel Cerdan, care a murit într-un accident de avion.

Nefericită pe plan personal, Edith Piaf a reușit să emoționeze publicul cu interpretarea ei pasionată de cântece care erau deseori despre suferință și dragoste. De-a lungul vieții sale, Piaf a fost implicată în mai multe accidente rutiere grave și a avut o sănătate precară, parțial din cauza abuzului de alcool și droguri.

Edith Piaf a murit la vârsta de 47 de ani

Edith Piaf a murit la vârsta de 47 de ani, după cum se spune, de cancer la ficat. Moartea ei a fost deplânsă în toată Franța și mii de oameni au participat la procesiunile sale funerare, scrie Britannica.

În afară de cântat, Edith Piaf și-a împărtășit gândurile despre viață în două cărți, „Au bal de la chance” („Roata norocului”, 1958) și „Ma vie” („Viața mea”, 1964). Edith Piath a fost subiectul mai multor biografii, precum și a unor piese de teatru și filme. Cea mai notabilă peliculă a fost „La Vie en rose” (2007), actrița Marion Cotillard interpretând-o pe „mica privighetoare”. Pentru acest rol, Cotillard a primit premiul Oscar pentru Cea Mai Bună Actriță.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Grace Kelly, eroina perfectă a lui Alfred Hitchcock care a sfârșit într-un mod tragic

Violeta Andrei, frumoasa actriță pe care Elena Ceaușescu a urât-o până la moarte

Brigitte Bardot, o zeiță a marilor ecrane și actriță controversată

Privighetoarea care a uimit lumea întreagă. S-a născut dintr-o mamă alcoolică, a cucerit Mapamondul şi a murit din cauza viciilor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase