Home » Istorie » Varșovia, cel mai mare oraș și centru cultural al Poloniei

Varșovia, cel mai mare oraș și centru cultural al Poloniei

Credit foto: Shutterstock
Publicat: 08.08.2021

Varșovia este capitala Poloniei, țară situată în Europa de Est. Orașul este străbătut de râul Vistula. Varșovia este cel mai mare oraș și centru cultural al Poloniei. De-a lungul istoriei, orașul a supraviețuit distrugerii și invaziei. Mottoul orașului este „Contemnit procellas” care înseamnă „Învinge furtunile”.

Multe dintre locurile interesante din Varșovia sunt situate în Vechiul Oraș, care a fost reconstruit după ce mare parte din zonă a fost distrusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În Vechiul Oraș poate fi vizitată Piața Castelului, acolo unde o statuie a lui Sigismund al III-lea este amplasată în vârful unei coloane.

Coloana a fost construită în 1644 și este unul dintre cele mai vechi monumente ale orașului. În apropiere de Piața Castelului este situat Castelul Regal. Clădirea este acum un muzeu, iar multe dintre încăperile sale pot fi vizitate.

Catedrala Sfântului Ioan este cea mai veche biserică a Varșoviei. Aceasta a fost construită la începutul anilor 1400, aici fiind situat mormântul ultimilor duci care au condus orașul. Mare parte din structură a fost reconstruită după Al Doilea Război Mondial.

Varșovia a trecut prin numeroase distrugeri și invazii

Varșovia a fost cândva un mic centru de comerț. Orașul s-a dezvoltat după construirea unui castel la sfârșitul anilor 1200. În 1526, Varșovia a devenit parte din regatul polonez. În 1596, regele Sigismund al III-lea al Poloniei a decis să mute capitala de la Cracovia la Varșovia, astfel că Varșovia a devenit cel mai important oraș din Polonia.

Credit foto: Shutterstock

Varșovia a trecut prin numeroase distrugeri de-a lungul anilor. Suedia a atacat orașul în anii 1650, iar Rusia a invadat Varșovia în anii 1790. Polonia a ajuns sub dominație străină la sfârșitul anilor 1700. Abia în 1918, Polonia a devenit din nou o țară independentă, scrie Britannica.

Trupele Germaniei naziste au condus Polonia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, din 1939 și până în 1945. Naziștii au ucis mulți evrei, polonezi și alți oameni din Varșovia, toate acestea făcând parte din Holocaust.

Polonezii au luptat împotriva naziștilor timp de peste două luni

În ciuda condițiilor cumplite, locuitorii Varșoviei au luptat împotriva naziștilor. În 1943, în timpul Revoltei din ghetoul Varșoviei, evreii s-au luptat cu forțele naziste timp de aproape o lună, în ciuda faptului că naziștii erau mai numeroși. Atunci când naziștii au recăpătat controlul asupra ghetoului, aceștia l-au distrus și i-au trimis pe evreii rămași în lagăre de concentrare.

O revoltă mult mai însemnată a avut loc în 1944. Revolta din Varșovia a fost menită să elibereze capitală și să pună bazele unui guvern înainte ca Uniunea Sovietică să ajungă acolo. Polonezii au luptat împotriva naziștilor timp de peste două luni. Într-un final, naziștii au păstrat controlul asupra Varșoviei și au distrus întregul oraș drept pedeapsă pentru revoltă. Atunci când armata sovietică a ajuns în Varșovia, în 1945, orașul era în ruine.

După război, orașul a fost reconstruit. În 1980, lucrările de restaurare ale cetățenilor din Varșovia au fost onorate de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Instituția a inclus Vechiul Oraș al Varșoviei în Patrimoniul Mondial. Până la sfârșitul secolului XX, populația orașului era mai mare decât în orice alt moment de dinainte de război. În 2014, populația Varșoviei ajunsese la 1.724.404 de locuitori.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tratatul de la Varșovia, răspunsul Uniunii Sovietice la NATO

Cum a fost eradicat tifosul în ghetoul din Varșovia, cel mai mare creat de Germania Nazistă

Un tezaur de monede din argint descoperit în Polonia ar fi făcut parte dintr-o răscumpărare uriașă plătită vikingilor

Frica din timpul Războiului Rece a ajutat orașul Helsinki să construiască un adevărat paradis în subteran

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase