Prințesa Diana, una dintre personalitățile marcante ale Marii Britanii

20 09. 2022, 09:30

Diana, prințesă de Wales, denumită în mod obișnuit Prințesa Diana, pe numele ei original Diana Frances Spencer, s-a născut pe 1 iulie 1961 în Sandringham, Norfolk, Anglia, și a decedat la data de 31 august 1997, în Paris, Franța.

Între 1981 și 1986, ea a fost consoarta lui Charles, Prințul de Wales, actualmente Regele Charles al III-lea al Regatului Unit.

Prințesa Diana este mama moștenitorului secund al tronului britanic, prințul William, duce de Cambridge (născut în 1982); și una dintre cele mai importante celebrități ale perioadei în care a trăit.

Cine a fost Prințesa Diana?

Diana s-a născut la Park House, locuința din Sandringham pe care părinții ei au închiriat-o pe moșia reginei Elisabeta a II-a și locul unde tovarășii de joacă ai Dianei au fost fiii mai mici ai reginei, Prințul Andrew și Prințul Edward.

Ea a fost al treilea copil și fiica cea mai mică a lui Edward John Spencer, vicontele Althorp, moștenitorul celui de-al 7-lea conte Spencer, și a primei sale soții, Frances Ruth Burke Roche (fiica celui de-al 4-lea baron Fermoy).

Căsătoria zbuciumată a părinților ei s-a încheiat cu un divorț când Diana era mică, iar ea, împreună cu fratele și cele două surori ei, au rămas cu tatăl ei.

Ea a devenit Lady Diana Spencer atunci când tatăl ei a devenit conte, în 1975. Tânăra Diana a învățat la Riddlesworth Hall (lângă Thetford, Norfolk) și West Heath School (Sevenoaks, Kent).

După ce a urmat școala Chateau d’Oex din Montreux, Elveția, Diana s-a întors în Anglia și a devenit asistentă de grădiniță la Young England din Pimlico.

Căsătoria și divorțul de Charles

Diana și-a reînnoit contactele cu familia regală, iar prietenia ei cu Charles a crescut în 1980, scrie Britannica.

Pe 24 februarie 1981 a fost anunțată logodna lor, iar frumusețea și comportamentul ei timid (care i-au adus porecla „Shy Di”) au făcut-o o senzație instantanee în mass-media și public.

Cuplul s-a căsătorit în Catedrala Sf. Paul pe 29 iulie 1981, într-o ceremonie televizată la nivel global, urmărită de o audiență de sute de milioane. Primul lor copil, Prințul William Arthur Philip Louis de Wales, s-a născut pe 21 iunie 1982, iar al doilea, Prințul Henry (“Harry”) Charles Albert David, pe 15 septembrie 1984.

Prințesa Diana a devenit rapid un simbol al grației, eleganței și glamourului. Emanând farmec natural și carismă, ea și-a folosit statutul de celebritate pentru a ajuta numeroase cauze caritabile, iar coafurile și garderoba ei în schimbare au făcut-o o creatoare de tendințe în ceea ce privește moda.

Culisele cuplului

În culise, însă, dificultățile conjugale dintre prințesă și prinț creșteau. Diana s-a luptat cu depresia postnatală severă, stima de sine scăzută, tulburări de alimentație și tensiunea crescândă dată de faptul că era urmărită în mod constant atât de observatorii regali din media oficială, cât și de presa tabloid, în special de paparazzi.

Ruperea conjugală a devenit din ce în ce mai evidentă pe fondul recriminărilor reciproce, al dezvăluirilor scandaloase și al recunoașterii infidelității de ambele părți, iar cuplul s-a separat oficial în 1992.

Diana și-a prezentat punctul de vedere în controversata carte a lui Andrew Morton „Diana: Her True Story” (1992) și într-un interviu de televiziune neobișnuit de sincer în 1995. După negocieri prelungite care au lăsat-o pe Diana cu un acord financiar substanțial, dar fără titlul de Alteța Sa Regală, divorțul cuplului a devenit definitiv pe 28 august 1996.

Activitatea de caritate avută de Prințesa Diana

După divorț, Diana a rămas o persoană publică și a continuat multe dintre activitățile pe care le întreprinsese anterior în numele organizațiilor de caritate, susținând cauze atât de diverse precum artele, problemele copiilor și pacienții cu SIDA.

Ea a fost, de asemenea, implicată în eforturile de a interzice minele terestre. Pentru a se asigura că William și Harry au „o înțelegere a emoțiilor oamenilor, a nesiguranțelor lor, a suferinței oamenilor și a speranțelor și viselor lor”, Diana și-a adus fiii cu ea în spitale, adăposturi pentru persoane fără adăpost și orfelinate.

Pentru a-i familiariza cu lumea din afara privilegiului regal, ea i-a dus la restaurante fast-food și în transportul public. Compasiunea, căldura personală, smerenia și accesibilitatea ei i-au câștigat numele de „Prințesa Poporului”.

Moartea Prințesei

Deoarece a fost pentru mult timp una dintre cele mai fotografiate femei din lume, popularitatea fără precedent a Dianei, atât în Marea Britanie, cât și în străinătate, a continuat și după divorț.

Deși și-a folosit celebritatea cu mare efect în promovarea activității sale caritabile, mass-media (în special paparazzi) au fost adesea intruzive. În 1997, în timp ce încerca să scape de jurnaliști, Diana a murit, împreună cu partenerul ei, Dodi Fayed, și șoferul lor, Henri Paul, într-un accident de mașină într-un tunel de sub străzile Parisului, în 1997.

Deși fotografii au fost acuzați inițial de cauzarea accidentului, un judecător francez i-a găsit nevinovați în 1999, și în schimb l-a acuzat pe Paul, despre care s-a constatat că avea o alcoolemie peste limita legală la momentul accidentului și că luase medicamente eliberate pe bază de rețetă incompatibile cu alcoolul.

În 2006, o anchetă a Scotland Yard asupra incidentului a concluzionat, de asemenea, că șoferul a fost vinovat. În aprilie 2008, totuși, un juriu britanic de anchetă a hotărât că atât șoferul, cât și paparazzii erau vinovați de ucidere prin conducere neglijentă gravă. Juriul nu a găsit nicio dovadă a unei conspirații pentru uciderea Dianei sau a lui Fayed, o acuzație susținută de tatăl lui Fayed.

Prințesa Diana a avut parte de funeralii televizate

Moartea ei a produs un doliu public fără precedent, demonstrând influența ei enormă asupra psihicului național britanic. Familia regală, luată prin surprindere de revărsarea extraordinară de durere și de criticile față de reticența lor emoțională, a rupt tradiția și a aranjat funeralii regale televizate la nivel internațional.

Imaginea prințului William, pe atunci în vârstă de 15 ani, și a prințului Harry, pe atunci în vârstă de 12 ani, mergând solemn alături de tatăl lor în spatele sicriului Dianei în cortegiul ei funerar a devenit simbolică. La înmormântarea Dianei, Sir Elton John a interpretat o versiune a melodiei sale clasice „Candle in the Wind” (scrisă inițial despre actrița Marilyn Monroe) cu versuri care au fost revizuite de partenerul său de compoziție, Bernie Taupin, pentru a reflecta asupra vieții și morții Dianei.

Înregistrarea acelei versiuni a cântecului a devenit cel mai de succes single pop din istorie și până în prezent, vânzându-se în peste 30 de milioane de copii.

Viața și moartea Dianei au polarizat sentimentul național despre sistemul existent de monarhie (și, într-un fel, despre identitatea britanică), care părea învechit și insensibil într-o epocă populistă a celebrităților media în care Diana însăși era o figură centrală.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Câte cuvinte a scris în total Shakespeare?

Geniul aviaţiei româneşti care a murit din cauza ”iubirii” sale

Dante Alighieri, poetul care a influențat decisiv cursul literaturii

Muzicianul care a făcut istorie cu vocea sa baritonală. A fost nevoit să îşi schimbe numele din cauza celui ales de părinţi – VIDEO