Home » Cultură » Istoria zilei de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor

Istoria zilei de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor

Publicat: 01.04.2023

Ziua Păcălelilor, care are loc în data de 1 aprilie în fiecare an, este sărbătorită de mai multe secole de diferite culturi; totuși istoria zilei de 1 Aprilie încă este învăluită în mister.

Tradițiile de Ziua Păcălelilor includ farse sau glume la adresa altora, adesea devoalate la final prin strigarea sintagmei „Păcăleală de 1 Aprilie!”.

Deși istoria acestei sărbători este învăluită în mister, faptul că Ziua Păcălelilor a fost adoptată atât de mass-media, cât și de alte companii a făcut ca sărbătoarea neoficială să dăinuie.

Istoria zilei de 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor

Unii istorici spun că istoria zilei de 1 Aprilie a început în 1582, când Franța a trecut de la calendarul iulian la cel gregorian, așa cum a cerut Conciliul de la Trent din 1563. În calendarul iulian, ca și în calendarul hindus, noul an începea cu echinocțiul de primăvară, în jurul datei de 1 aprilie.

Oamenii care au primit vestea cu întârziere sau nu și-au dat seama că începutul noului an s-a mutat pe 1 ianuarie și au continuat să-l sărbătorească în ultima săptămână din martie până pe 1 aprilie au devenit obiectul glumelor și farselor și li s-a spus că sunt „păcăliți de Aprilie”.

Printre farse se număra plasarea unui pește de hârtie pe spatele unei persoane și numirea acesteia „poisson d’avril” (pește de aprilie), despre care se spune că simbolizează un pește tânăr, ușor de prins și o persoană credulă.

Legătura cu Roma antică

Istoricii au legat Ziua Păcălelilor de festivaluri precum Hilaria („vesel” în latină), care a fost sărbătorită în Roma antică la sfârșitul lunii martie de către adepții cultului lui Cybele.

Acest festival presupunea ca oamenii să se deghizeze și să râdă de concetățeni și chiar de magistrați și se spunea că ar fi fost inspirat din legenda egipteană a lui Isis, Osiris și Seth, conform History.

Istoria zilei de 1 Aprilie și echinocțiul de primăvară

Există, de asemenea, speculații că Ziua Păcălelilor ar fi fost legată de echinocțiul de primăvară, sau prima zi de primăvară în emisfera nordică, când Mama Natură i-a păcălit pe oameni cu vremea schimbătoare și imprevizibilă.

Ziua Păcălelilor s-a răspândit în Marea Britanie în secolul al XVIII-lea. În Scoția, tradiția a devenit un eveniment de două zile, începând cu „vânarea de gowk”, în care oamenii erau trimiși să facă lucruri imposibile (gowk este un cuvânt pentru pasărea cuc, un simbol pentru prost) și urmat de Ziua Tailie, care implica plasarea pe spatele oamenilor de cozi false sau de semne pe care scria „Lovește-mă!”.

Farse de 1 Aprilie făcute de mass-media

În vremurile moderne, oamenii fac eforturi mari pentru a crea farse elaborate de Ziua Păcălelilor. Ziarele, posturile de radio și TV și site-urile web au participat la tradiția de 1 Aprilie prin raportarea de afirmații scandaloase fictive care să păcălească audiența.

În 1957, BBC a scris că fermierii elvețieni au parte de o recoltă record de spaghete și a arătat imagini cu oameni care recoltează tăiței din copaci. În 1985, redactorul George Plimpton, de la Sports Illustrated, a păcălit mulți cititori când a publicat un articol inventat despre un jucător de baseball începător pe nume Sidd Finch, care putea arunca mingea cu o viteză de peste 270 km/h.

În 1992, National Public Radio a difuzat un spot în care fostul președinte Richard Nixon spunea că candidează din nou la funcția de președinte… doar că era un actor, nu Nixon, iar reclama a fost o farsă de Ziua Păcălelilor care a surprins țara.

Păcăleli gândite de alte companii

În 1996, Taco Bell, un lanț de restaurante fast-food, i-a păcălit pe oameni când a anunțat că a fost de acord să cumpere Liberty Bell, din Philadelphia, și că intenționează să-l redenumească Taco Liberty Bell. În 1998, după ce Burger King a prezentat un „Burger pentru stângaci”, zeci de clienți păcăliți au cerut sandvișul fals.

De asemenea, este foarte cunoscut faptul că Google găzduiește farse anuale de 1 Aprilie, printre care s-au numărat „căutarea telepatică” și capacitatea de a juca Pac Man pe Hărțile Google.

Dar probabil cea mai clasică farsă de 1 Aprilie este schimbarea între ele a recipientelor de sare și de zahăr.

Vă recomandăm să citiți și:

Christopher Marlowe, cel mai important predecesor al lui Shakespeare

Test de cultură generală. Care este cea mai vorbită limbă din lume?

Billy Hayes, turistul american care a evadat dintr-o închisoare turcă

Wolfgang Amadeus Mozart, geniul care a murit sărac

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase