Home » Cultură » Christopher Marlowe, cel mai important predecesor al lui Shakespeare

Christopher Marlowe, cel mai important predecesor al lui Shakespeare

Christopher Marlowe, cel mai important predecesor al lui Shakespeare
Presupus portret al lui Christopher Marlowe. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 31.03.2023

Christopher Marlowe (1564-1593) a fost un dramaturg, poet și traducător englez, una dintre cele mai importante figuri în dezvoltarea dramei elisabetane și unul dintre cei mai mari dramaturgi ai Renașterii engleze.

Marlowe s-a născut în Canterbury, Anglia, și a studiat la Universitatea Cambridge. Și-a început cariera de dramaturg în anii 1580 și a devenit rapid cunoscut datorită pieselor sale inovatoare și controversate, inclusiv „Tamburlaine the Great”, „Doctor Faustus” și „The Jew of Malta”.

Marlowe a fost un pionier al dramei elisabetane, iar lucrările sale sunt cunoscute pentru personajele dinamice, limbajul viu și explorarea temelor religioase, politice și sociale. De asemenea, a scris poezie, unul dintre cele mai reprezentative poeme ale sale fiind „Hero and Leander”, considerată una dintre marile opere ale poeziei elisabetane.

Cea mai romantică poezie a lui Marlowe

„Hero and Leander” este o poezie narativă bazată pe mitul grec al lui Hero, despre o preoteasă a zeiței Afrodita, care locuia într-un turn lângă mare, și a lui Leander, un tânăr care traversa înnot Hellespontul, în fiecare noapte, pentru a fi alături de ea. Poezia descrie neîmplinita lor poveste de dragoste care se termină în mod tragic atunci când Leander se îneacă în timp ce înota spre iubita lui, Hero.

Christopher Marlowe folosește un limbaj bogat și senzual pentru a evoca frumusețea și puterea iubirii, precum și pericolele și tragediile ei, clasând poezia pe raftul imaginar al celor mai bune lucrări ale scriitorului și în topul celor mai bune poezii din perioada Renașterii engleze.

(…)Ne-mbrățișăm fericiți și schimbăm sărutări drăgăstoase,
Vrednice, marilor zei, mări pentru ele să trec!
Și de pe umerii tăi îmi arunci peste umeri o mantă;
Înrourate de val, pletele mi le usuci.

(…)Fie o vreme senină atât cât trec marea la tine;
Când al tău țărm am atins, iar bată vântul cât vrea.
Ocrotitor al corăbiei mele e portul acesta;
Altundeva nicăieri nu mă pot adăposti.

(traducere de Maria-Valeria Petrescu, Biblioteca pentru toți, Editura Minerva, București 1977)

Rival sau colaborator al lui Shakespeare?

Christopher Marlowe a avut o influență semnificativă asupra lui William Shakespeare (1564 – 1616) și a dezvoltării dramei engleze la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea, fiind unul dintre primii dramaturgi englezi care a scris într-un stil dramatic și intens, lucrările sale stabilind un nou standard al acestui gen literar.

Presupus portret al lui Christopher Marlowe. Sursa foto: Profimedia

Piesele lui Marlowe, precum „Doctor Faustus” și „Tamburlaine the Great”, au deschis un nou drum în prezentarea personajelor și temelor complexe, iar utilizarea versurilor goale, un tip de poezie fără rimă, a reprezentat o inovație majoră în drama engleză, Shakespeare însuși fiind puternic influențat de stilul și temele propuse de Marlowe, multe dintre piesele sale timpurii dezvăluind influența directă a operei lui Marlowe.

Marlowe a fost unul dintre primii dramaturgi englezi care a scris despre personaje istorice și legendare, ceea ce s-a regăsit și în operele lui Shakespeare.

Acuzații de erezie și ateism

Viața lui Marlowe a fost la fel de controversată ca și lucrările sale, scriitorul fiind implicat în mai multe scandaluri și dispute, inclusiv acuzații de erezie și ateism. În 1593, Marlowe a fost ucis într-o ceartă care avusese loc într-o tavernă din Deptford, Londra. Avea 29 de ani. Circumstanțele morții sale au făcut obiectul multor speculații, iar unii chiar au sugerat că a fost ucis pentru convingerile sale politice și religioase.

De ce este important Christopher Marlowe?

A fost pionier al dramei elisabetane. Marlowe a fost unul dintre primii dramaturgi ai Renașterii engleze, iar piesele sale, inclusiv „Tamburlaine the Great”, „Doctor Faustus” și „The Jew of Malta”, au contribuit la stabilirea genului dramei elisabetane. I se atribuie introducerea unei forme mai dinamice și mai versatile de teatru, caracterizată prin personaje puternice, limbaj viu și teme care au explorat probleme politice, religioase și sociale.

A fost un dramaturg inovator. Lucrările lui Marlowe au contestat normele convenționale și au deschis noi perspective în teatrul elisabetan. A introdus personaje complexe, intrigi neconvenționale și teme care erau considerate controversate la acea vreme. Este, de asemenea, creditat pentru popularizarea utilizării versurilor goale, o formă de pentametru iambic fără rimă, care a devenit forma dominantă de poezie și dramă în Anglia.

Influența asupra lui Shakespeare. Influența lui Marlowe asupra lui William Shakespeare și a altor dramaturgi ai Renașterii engleze este recunoscută pe scară largă. Multe dintre temele și tehnicile lui Marlowe pot fi văzute în piesele lui Shakespeare. Marlowe a fost unul dintre primii dramaturgi care au scris în versuri goale, care a devenit forma dominantă de poezie și dramă în Anglia. Shakespeare a continuat să folosească această formă și este creditat că a perfecționat-o. Piesele timpurii ale lui Shakespeare, cum ar fi „Henry VI, Part 1”, sunt considerate a fi puternic influențate de lucrările lui Marlowe. Unii savanți au sugerat că cei doi dramaturgi erau în competiție unul cu celălalt, încercând să se depășească unul pe celălalt în ceea ce privește stilul, temele și inovațiile teatrale. Marlowe a fost unul dintre primii dramaturgi ai Renașterii engleze și a contribuit la stabilirea genului dramei elisabetane. Shakespeare, pe de altă parte, este considerat pe scară largă a fi cel mai mare dramaturg în limba engleză.

Moștenire. Lucrările lui Marlowe continuă să fie interpretate și studiate până în ziua de astăzi, iar piesele sale sunt considerate a fi unele dintre cele mai inovatoare și puternice lucrări ale erei elisabetane și continuă să captiveze publicul și să inspire noile generații de dramaturgi.

În urma unui studiu colectiv întreprins de 18 experți din cinci țări s-a ajuns la concluzia că pentru o parte din operele lui, Shakespeare, cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor, l-ar fi avut co-autor pe Christopher Marlow, inclusiv la trilogia Henric al VI-lea.

Studiul a constat în comparații ale operelor lui Shakespeare cu ale unora dintre contemporanii săi, printre care s-a aflat și Marlowe, numărându-se cât de des apar în textele lui Shakespeare şi ale celorlalți scriitori din epoca sa anumite cuvinte şi fraze.

Deși nu există evidențe clare despre modul în care Marlowe și Shakespeare ar fi lucrat împreună, se crede că Marlowe ar fi scris textile, iar Shakespeare le-ar fi editat, mai târziu.

Surse:

https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-37750558

https://www.britannica.com/biography/Christopher-Marlowe

https://www.poetryfoundation.org/poets/christopher-marlowe

Vă mai recomandăm să citiți și:

William Shakespeare: „Ai curaj! Șterge-ți ochii! Adesea, căderea e un mijloc de a te ridica mai sus”

Test de cultură generală. Câte cuvinte a scris în total Shakespeare?

William Shakespeare, cel mai important dramaturg din toate timpurile

Ultima piesă de teatru scrisă de William Shakespeare, descoperită din greșeală în biblioteca unui colegiu

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase