Home » Istorie » „Monstrul din Clearwater”, o farsă care a nedumerit un stat american timp de 10 ani

„Monstrul din Clearwater”, o farsă care a nedumerit un stat american timp de 10 ani

Publicat: 30.08.2022

În 1948, urme de la ceea ce părea a fi un animal uriaș au apărut în nisipurile de pe Plaja Clearwater din Florida, SUA. 

Amprentele de aproximativ 35 de centimetri lungime și 28 de centimetri lățime păreau să iasă din mare, făcând pași de 1,2 – 1,8 metri de-a lungul plajei timp de câțiva kilometri, înainte ca presupura creatură să se întoarcă în mare.

În scurt timp, au fost raportate apariții de creaturi ciudate. Elevii de la Dunedin Flying School au susținut că au văzut fiara, care arăta ca un buștean blănos cu cap de mistreț, înotând în apă, în timp ce un cuplu care se plimba pe plajă a susținut că a văzut o creatură uriașă clătinându-se lângă apă înainte de a dispărea in mare, indică IFL Science.

Urmele au fost cercetate de polițiști, iar aceștia au ajuns la concluzia că „dacă a fost o farsă, a fost una dintre cele mai magistrale săvârșite vreodată” în zonă. Un alt investigator, biologul britanic Ivan Terence Sanderson, care mai târziu s-a rătăcit în pseudoștiință și criptozoologie, a desfășurat propriile investigații, deoarece urmele au continuat să fie găsite și în următorul deceniu. În acel moment s-a sugerat că vinovat de urmele pașilor ar fi un pinguin uriaș de 4,5 metri.

Monstru misterios sau animal supradimensionat?

„Urmele au urmat invariabil cele mai blânde pante, chiar și cu prețul unor șerpuiri considerabile și, în al doilea rând, au evitat cu meticulozitate toate obstacolele posibile, chiar și până la cele mai mici tufișuri”, a scris Sanderson despre investigația sa. „Acestea sunt trăsături tipice ale animalelor.”

Sanderson a considerat o posibilă păcăleală ca fiind improbabilă, argumentând în favoarea scenariului mult mai plauzibil conform căruia un pinguin gigantic se plimba pe plajă complet neobservat. „Un om sau grup de oameni ar putea ști atât de multe despre viața animalelor sălbatice, încât să facă urmele exact în felul în care apar, dar ar trebui, de asemenea, să poată face acest lucru din nou și din nou noaptea, fără ca nimeni să-i vadă”, a scris el, „lucru care este sincer incredibil”.

Însă, în 1988, un localnic pe nume Tony Signorini a publicat niște fotografii care îl arătau pe acesta încălțat în pantofii săi mari de pinguin, construiți din metal, mărturisind farsa elaborată.

O farsă elaborată

Signorini și prietenul său Al Williams, care a murit în 1969, văzuseră o fotografie cu urme de dinozaur în National Geographic care a inspirat marea lor farsă a pinguinului gigant. Cei doi au creat picioare metalice gigantice cu trei degete, înainte de a le atașa de pantofi de tenis. Cei doi scoteau în mod regulat o mică barcă cu vâsle chiar în largul țărmului, înainte ca unul dintre ei să se îmbrace cu pantofii de 14 kilograme și să urce pe plajă.

Pentru a crea un pas suficient de lung pentru creatura lor fictivă, Sigorini stătea pe un picior și se leagăna pe celălalt, construind impulsul pentru un salt. Pentru a garanta că eforturile lor nu vor fi ratate, urmele pașilor „pinguinului gigant” erau adesea raportate de unul dintre prietenii lor a doua zi.

După moartea sa, în 2013, familia lui Signorini s-a asigurat că în necrologul său era inclus și detaliul că „Tony era faimos pentru că era Monstrul din Clearwater, o farsă care a ajuns la știrile naționale”.

Vă mai recomandăm și:

Creatură colosală sau penisul unei balene? Adevărul despre monstrul din Loch Ness

Un monstru uriaș, cunoscut în lumea întreagă, descoperit în constelația Săgetătorul

Descoperire monstruoasă făcută de doi scafandri într-un râu. Are peste 22 de kilograme și o lungime de 1,2 metri

Descoperirea unui monstru marin cu 18 tentacule rezolvă o enigmă veche

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase