Home » Cultură » Juliette Binoche: „Atunci când am revenit în Franța după ce am câștigat Oscarul, am fost tratată ca un rege, sau ca un erou al fotbalului!”

Juliette Binoche: „Atunci când am revenit în Franța după ce am câștigat Oscarul, am fost tratată ca un rege, sau ca un erou al fotbalului!”

Juliette Binoche: „Atunci când am revenit în Franța după ce am câștigat Oscarul, am fost tratată ca un rege, sau ca un erou al fotbalului!”
Juliette Binoche în filmul „Pacientul englez”, 1996. Sursa foto: Miramax/Profimedia
Publicat: 27.06.2023

Juliette Binoche este una dintre cele mai cunoscute actrițe franceze care a reușit să pătrundă sigur și cu succes și în cinematografia hollywoodiană.

A jucat în peste 60 de filme de lungmetraj și a primit numeroase distincții, printre care un premiu Oscar, un premiu al Academiei Britanice de Film, un Urs de Argint, un premiu al Festivalului de Film de la Cannes, un premiu César și Cupa Volpi (premiu acordat de Festivalul de Film de la Veneția și numit în onoarea contelui Giuseppe Volpi di Misurata, fondatorul festivalului).

Juliette Binoche este unul dintre cei cinci actori francezi care au câștigat un premiu Oscar, ceilalți fiind Claudette Colbert pentru It Happened One Night (1934), Simone Signoret pentru Room at the Top (1958), Marion Cotillard pentru La Vie En Rose (2007) și Jean Dujardin pentru The Artist (2011).

Oscar pentru rol secundar

Binoche a fost recompensată cu Oscarul pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar pentru interpretarea sa din filmul de success Pacientul Englez (1996) a personajul Hana, o asistentă medicală care îngrijește un pacient cu arsuri grave, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În regia lui Anthony Minghella, cu Ralph Fiennes, Willem Dafoe și Kristin Scott Thomas, Pacientul Englez a câștigat 9 Oscaruri și este primul film editat digital recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun montaj de film (Walter Murch). De asemenea, Pacientul Englez  a fost numit de Time Magazine cel mai bun film al anului 1996.

Îndrăgită de regizori

Cea mai bine plătită actriță franceză din istorie în anii ’90 și la începutul anilor 2000, Juliette Binoche este singura actriță care l-a făcut pe regizorul Quentin Tarantino (60 de ani) să plângă, în timpul ultimei ei scene din Godzilla (2014), un film în regia lui Gareth Edwards.

„Ei bine, (Quentin) Tarantino mi-a spus:  A fost prima dată când am plâns în timpul unui blockbuster 3D. A trebuit să-mi scot ochelarii ca să-mi șterg lacrimile”, scrie IMDb.com.

Juliette Binoche a acceptat rolul din Godzilla din două motive. În primul rând, fiul ei era un mare fan al francizei originale și, în al doilea rând, a fost mai mult decât impresionată de scrisoarea pe care a primit-o de la regizorul filmului, Gareth Edwards, în care acesta o numea „Regina actoriei”.

În 2000, în timpul promovării filmului Chocolat, o producție delicioasă cu Johnny Depp, Lena Olin, Alfred Molina și Judi Dench, Juliette Binoche a fost invitată la Casa Albă de către președintele de atunci, Bill Clinton, invitație pe care nu a putut-o onora, fiind implicată într-un proiect pe Broadway. În schimb, soții Clinton au venit la New York pentru a o întâlni pe Binoche.

Top 100 cei mai frumoși oameni din lume

În 1997, revista People a inclus-o în topul 100 al celor mai frumoși oameni din lume.

Este prima actriță care a câștigat „Tripla Coroană” europeană: Cea mai bună actriță la festivalurile de film de la Veneția, Berlin și Cannes pentru Trois Couleurs Bleu, The English Patient și Copie Conforme.

Nașă a 9 copii cambodgieni, pasionată de pictură, admiratoare a personalității lui Nelson Mandela, imaginea parfumului Poeme (Lancome), în 2008, dansatoare desăvârșită (balet, dans modern și dans contemporan), poetă și fotografă, Juliette Binoche este una dintre cele 13 actrițe care au câștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol secundar într-un film care a câștigat și Oscarul pentru Cel mai bun film.

Juliette Binoche s-a născut pe 9 martie 1964, la Paris, Franța, din părinți artiști. Mama ei a fost actriță și regizoare, iar tatăl, sculptor și regizor de teatru.

Vorbește fluent franceza, engleza și italiana

A debutat în cinemtografie la începutul anilor 1980, odată cu apariția în mai multe filme franțuzești, iar recunoașterea internațională a venit la 23 de ani, odată cu rolul din The Unbearable Lightness of Being (1988). La acea vreme, criticul de film al Chicago Sun-Times scria despre Binoche că era „aproape eterică în frumusețea și inocența ei”. Au urmat rolurile din Damage (1992), Three Colours: Blue (1993), iar în 1994, după un an sabatic de la filmare pentru a deveni mama, Binoche a fost selectată ca eroină a celui mai scump film francez din toate timpurile (35 de milioane de dolari): The Horseman on the Roof (1995). În 1996, a jucat în Pacientul englez, iar în 2000, în Chocolat.

Binoche vorbește fluent franceza, engleza și italiana și a jucat în filme vorbite în toate cele trei limbi străine.

Pe lângă cariera de actriță, Binoche este cunoscută și pentru activitatea sa umanitară. A fost implicată în mai multe organizații care promovează protejarea mediului, drepturile omului și pacea, inclusiv Greenpeace și Festivalul de film Human Rights Watch.

Juliette Binoche, cunoscută pentru discreția cu care tratează problemele vieții private. Nu s-a căsătorit niciodată dar a avut relații cu André Halle (1992–1995) și Benoît Magimel (1998–2003) și are doi copii (cu fiecare dintre cei doi foști parteneri). De asemenea, printre partenerii ei de viață s-au mai numărat și Olivier Martinez, Leos Carax, Daniel Day-Lewis și Andrey Konchalovskiy.

Surse:

https://www.imdb.com/title/tt0116209/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://www.imdb.com/name/nm0000300/bio/?ref_=nm_ov_bio_sm

https://www.britannica.com/biography/Juliette-Binoche

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rita Hayworth, cea mai carismatică actriță a anilor ’40. Și cele mai strălucitoare stele de cinema plâng câteodată

Rachel Weisz, actriță de Oscar, fiică de inventator, soție de „James Bond”

Prima actriță franceză care a luat un Oscar pentru un film în franceză. Marion Cotillard, cea mai bună versiune a cântăreței Édith Piaf

Elvira Popescu, marea actriță care i-a fascinat pe francezi. „Această delicioasă fiică a României”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase