Home » Cultură » Jack Nicholson: „Există doar două persoane în viața ta pe care ar trebui să le minți… poliția și iubita”

Jack Nicholson: „Există doar două persoane în viața ta pe care ar trebui să le minți… poliția și iubita”

Jack Nicholson: „Există doar două persoane în viața ta pe care ar trebui să le minți… poliția și iubita”
Jack Nicholson în filmul „Easy Rider”, 1969. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 01.07.2023

Jack Nicholson, oricât de comun sună, este una dintre cele mai populare și mai expresive figuri ale cinematografiei universale.

Actor, producător, scenarist și regizor american, Nicholson s-a născut la 22 aprilie 1937, în Neptune City, New Jersey, într-o familie din clasa muncitoare.

Este deținătorul a trei premii Oscar și actorul cu cele mai multe nominalizări la Oscar (12), nominalizări ce au avut loc în cinci decenii diferite (anii 1960, 1970, 1980, 1990 și 2000).

Primul Oscar l-a obținut în 1975

Primul Oscar l-a obținut în 1975 pentru clasicul „One Flew Over the Cuckoo’s Nest” (în regia lui Milos Forman), unul dintre cele doar trei producții (alături de It Happened One Night, 1934 și The Silence of the Lambs, 1991) care au câștigat toate premiile importante ale Academiei (Cel mai bun film, actor, actriță, regizor și scenariu, adaptat sau original).

Nicholson a câștigat al doilea său Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea personajului Garrett Breedlove în Terms of Endearment (1983), o dramă emoționantă regizată de James L. Brooks (recompensată cu 5 Oscaruri). Terms of Endearment este unul dintre cele 400 de filme nominalizate în 1998 de American Film Institute pentru Top 100 Greatest American Movies.

Debutul lui Jack Nicholson

Cel de-al treilea Oscar i-a revenit lui Nicholson în 1997 pentru rolul din As Good as It Gets, tot în regia lui James L. Brooks, film în care actorul a avut-o ca parteneră pe Helen Hunt, personajul interpretat considerându-l a fi unul dintre personajele favorite pe care le-a jucat în producțiile cinematografice în care a fost distribuit de-a lungul timpului. Nicholson și-a dedicat premiul colegului său de platou din A Few Good Men (1992), J.T. Walsh, care murise cu puțin timp înainte de gala premiilor Oscar din 1998.

Jack Nicholson și-a făcut debutul în cinematografie în 1958 în filmul The Cry Baby Killer, în regia lui  Jus Addiss. Deși filmul s-a bucurat de o atenție limitată la momentul lansării sale, a marcat începutul carierei lungi și de succes a lui Nicholson în industria filmului.

La sfârșitul anilor 60, Nicholson a reușit să se afirme definitiv datorită rolurilor din Easy Rider (1969) și Five Easy Pieces (1970), în care și-a evidențiat talentul și versatilitatea ca actor.

Top 10 filme în care a jucat Nicholson

Jack Nicholson, care a lucrat cu unii dintre cei mai renumiți regizori din industrie (printre care Stanley Kubrick, Martin Scorsese, Roman Polanski și James L. Brooks) a mai oferit interpretări emblematice în filmele care i-au compus cariera, dar cele mai reprezentative 10 roluri le-a avut în The Shooting (1996), Chinatown (1974), One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975), Ride in The Whirlwind (1966), The Departed (2006), Reds (1989), The Last Detail (1973), Five Easy Pieces (1970), The Passanger (1975) și Prizzi’s Honor (1985).

O prezență inedită a avut-o și în ipostaza Joker-ului din Batman, filmul lui Tim Burton din 1989, rol pe care nu l-a acceptat de la început, ezitarea lui determinându-i pe producători să-i propună rolul actorului Robin Williams. Williams chiar acceptase oferta, când producătorii l-au abordat din nou pe Nicholson spunându-i că refuzul său categoric îi va determina pe Williams să accepte rolul în locul lui, strategie care a funcționat. Pentru prestația din Batman, Jack Nicholson a primit un procent din încasările filmului, ceea ce a însemnat aproximativ 60 de milioane de dolari (sumă care astăzi ar reprezenta peste 140 de milioane de dolari).

Pe lângă actorie, Nicholson și-a explorat talentele de scenarist și regizor. A scris scenariile pentru Drive, He Said (1971) și The Two Jakes (1990), iar pe cel de-al doilea l-a și regizat.

În ultimii ani, Nicholson a făcut un pas înapoi de la actorie, fiind mai puțin activ în industrie. Ultima sa apariție în film a fost în How Do You Know (2010), în regia lui James L. Brooks, alături de Jack Nicholson în producția americană mai jucând actorii Reese Witherspoon, Paul Rudd și Owen Wilson.

Cele trei mari pasiuni ale lui Nicholson, în afara filmului, sunt baschetul, arta (are o colecție în valore de peste 100 de milioane de dolari care include piese ale lui Matisse, Warhol, Tamara de Lempicka și Picasso), și femeile, câteva dintre celebritățile cu care actorul s-a iubit fiind Anjelica Huston (cu care a avut cea mai lungă relație – 16 ani), Rebecca Broussard și Lara Flynn Boyle (cunoscută mai ales pentru rolul Donna Hayward din serialul de televiziune Twin Peaks.)

Jack Nicholson a fost căsătorit o singură dată, din 1962 și până în 1968 (deși despărțiti din 1966) cu Sandra Knight, colega de scenă din The Terror.

Actorul este tatăl a șase copii. Primul copil al starului s-a născut în 1963, în timpul căsătoriei sale cu Sandra Knight. Șapte ani mai târziu, în urma relației ci Susan Anspach, partenera din Five Easy Pieces, a devenit tatăl unui băiat, Caleb Goddard, în 1981, Nicholson și-a întâmpinat cel de-al treilea copil, Honey Hollman, cu modelul Winnie Hollman. Mai are doi copii, Lorraine și Ray, cu actrița Rebecca Broussard , iar în 1994 s-a născut cea mai mică fiică a sa, Tessa Gourin, în urma relației cu Jennine Gourin.

Surse:

https://www.classicfm.com/events/oscars/who-has-most-academy-award-nominations/

https://www.imdb.com/title/tt0086425/trivia/?ref_=tt_trv_trv

https://collider.com/best-jack-nicholson-movies-rotten-tomatoes/

https://people.com/parents/all-about-jack-nicholson-children/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Steve McQueen, King of Cool. „După părerea mea, nu sunt sigur că actoria este ceva ce ar trebui să facă un om matur”

Sidney Poitier, cel care a deschis calea pentru actorii de culoare. „Gândesc cum doresc eu, trăiesc în felul pe care mi-l aleg singur”

Cary Grant, actorul preferat al lui Alfred Hitchcock

Jon Voight, un actor de Oscar, un tată de Jolie

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase