Home » Știință » E confirmat științific: alcoolul nu-i face pe oameni mai atrăgători!

E confirmat științific: alcoolul nu-i face pe oameni mai atrăgători!

Publicat: 06.09.2023

Un nou studiu dezvăluie faptul că vechiul mit conform căruia alcoolul îi face pe oameni mai atrăgători nu este adevărat.

Cercetarea, publicată în Journal of Studies on Alcohol and Drugs, a presupus ca cercetătorii de la Stanford și Pittsburgh (SUA) să înroleze 36 de bărbați pentru a participa la două sesiuni de laborator: una în care au băut și una în care au fost treji.

În ambele sesiuni, bărbaților li s-au arătat imagini și videoclipuri cu potențiale partenere și au fost rugați să le evalueze nivelul de atractivitate. „Studiul de față a adăugat un element de realism la evaluarea atractivității, cerându-le participanților să selecteze patru imagini cu persoane despre care au fost făcuți să creadă că ar putea fi asociate cu ei într-un studiu ulterior”, au scris autorii.

Alcoolul este „curaj la sticlă”, dar nu îi face pe oameni mai atrăgători

Studiul a constatat că „deși alcoolul nu a afectat evaluările tradiționale (Percepția asupra atractivității fizice, sau PPA), alcoolul a crescut probabilitatea de a alege să interacționeze cu oameni mai atrăgători”.

Cu alte cuvinte, alcoolul este „curaj lichid”, dar nu îi face pe ceilalți oameni să pară mai atrăgători. Trebuie remarcat totuși că studiul este limitat, deoarece conține o dimensiune foarte mică a eșantionului, a evaluat doar bărbați și a fost realizat într-un cadru foarte controlat.

„Viitoarele studii despre alcool-PPA ar trebui să includă contexte mai realiste și să ofere o evaluare a comportamentelor reale de abordare față de obiective atrăgătoare, pentru a clarifica și mai mult rolul PPA în efectele periculoase, dar și în cele pline de satisfacție socială ale alcoolului”, au scris autorii.

Numeroase studii arată problemele de sănătate cauzate de consumul de alcool

Descoperirea poate oferi încă un motiv pentru a rămâne treaz, deoarece multe studii anterioare au indicat că alcoolul poate fi extrem de dăunător, subliniază Interesting Engineering.

În 2018, cercetările care au acoperit 16 ani de colectare și analiză de date, din 1990 până în 2016, într-un total de 195 de țări au descoperit că, chiar și cu moderație, alcoolul a avut efecte mortale, fiind asociat cu cancer, boli de inimă și mai multe boli.

„Cu cea mai mare bază de dovezi colectate până în prezent, studiul nostru clarifică relația dintre sănătate și alcool: consumul de alcool cauzează pierderi substanțiale de sănătate, în nenumărate moduri, în întreaga lume”, a declarat la acea vreme Max Griswold, autor principal al studiului.

În 2019, un studiu efectuat pe primate non-umane a constatat că consumul de alcool poate încetini rata de creștere a creierului în curs de dezvoltare la adolescenți și la adulții tineri. „Autointoxicarea cronică cu alcool a redus rata de creștere a creierului, a substanței albe cerebrale și a talamusului subcortical”, au scris cercetătorii la acea vreme.

În 2022, un studiu a constatat că alcoolul le-a dăunat cel mai mult persoanelor sub 40 de ani. „Mesajul nostru este simplu: tinerii nu ar trebui să bea”, spunea la acea vreme autoarea principală, dr. Emmanuela Gakidou, profesoară de științe de metrică a sănătății la Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății la Școala de Medicină a Universității din Washington (SUA).

Mai recent, un studiu din 2023 efectuat pe șoareci a constatat că alcoolul crește inflamația creierului, influențând potențial luarea deciziilor și impulsivitatea.

Pe lângă faptul că alcoolul nu îi face pe oameni mai atrăgători, dependența de acesta este și greu de tratat

Dacă aceste studii nu vă sperie, poate o vor face cele despre vindecarea dependenței de alcool. Acestea arată că alcoolismul este o tulburare gravă care este notoriu de greu de tratat.

Cercetările asupra efectelor nefaste ale alcoolului sunt abundente, oferindu-le oamenilor multe motive pentru a rămâne treji. Și acum se pare că și vechea zicală „bea până când el/ea devine atrăgător/atrăgătoare” a fost infirmată.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care este cel mai rapid dintre simțurile omului?

O nouă eră pentru biosenzorii capabili să identifice cancere și alte boli

Cine face sport doar în weekend se bucură în continuare de beneficii

Cum poate fi redus riscul apariției cancerului prin efortul fizic de zi cu zi

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase