Home » Cultură » George Bahgoury, Picasso al Egiptului. Bunicul caricaturii egiptene

George Bahgoury, Picasso al Egiptului. Bunicul caricaturii egiptene

George Bahgoury, Picasso al Egiptului. Bunicul caricaturii egiptene
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 21.01.2024

George Bahgoury (născut în 1932, la Luxor) este considerat unul cei mai renumiți artiști contemporani din Egipt, recunoașterea sa depășind chiar și granițele patriei piramidelor.

Denumit „Picasso egiptean” – deoarece există unele similitudini de convergență filozofică și artistică în opera sa cu cea a regretatului artist spaniol Picasso care, la fel ca Bahgory, și-a petrecut cea mai mare parte a vieții adulte în Franța, Bahgory a fost clasificat de Organizația Națiunilor Unite ca fiind unul dintre cei mai buni 20 de artiști din lume –  sau „bunicul caricaturii egiptene”, Bahgory s-a impus în lumea artei devenind cunoscut pentru caricaturile sale politice pe care presa lumii arabe le-a popularizat timp de mai multe decenii. Bahgory este un artist complet care nu se exprimă doar în arta caricaturii și a picturii, el fiind și litograf și sculptor de talie internațională.

Pasionat încă din copilărie de pictură și desen, George Bahgoury a fost susținut și încurajat de familie să-și urmeze visul, astfel că după terminarea studiilor elementare și primare s-a înscris la Facultatea de Arte Frumoase a Universității din Cairo unde a studiat sub îndrumarea artistului egiptean Hussein Bikar, pentru ca mai apoi, în 1970, să urmeze și studiile Academiei de Arte Frumoase din Paris. Influențele sale timpurii au variat de la caligrafia arabă tradițională și arta islamică până la modernismul european, ceea ce i-a permis să cultive o fuziune unică de stiluri care mai târziu avea să devină semnătura sa.

A locuit timp de 30 de ani la Paris

Bahgoury a locuit timp de 30 de ani la Paris, acolo rafinându-și talentul și abilitățile în desen, gravură, pictură, sculptură, arta marionetelor, scrierea de romane, cinematografie și critică de artă. „În urma unei invitații speciale din partea Societății iubitorilor de artă din Paris, lucrările sale au fost selectate pentru a reprezenta Pavilionul egiptean la Muzeul Luvru în 1999, unde pictura sa intitulată Un chip din Egipt a câștigat premiul Medalia de argint”. (www.tam.gallery.com).

Între 1953 și 1975, Bahgoury a fost caricaturistul de succes a două dintre săptămânalele proeminente egiptene, Sabah El Kheir și Rose El-Youssef. De asemenea, unele dintre lucrările sale au fost achiziționate de Muzeul de Artă Modernă din Amman și de Muzeul de Artă Modernă din Cairo.

Un melanj între expresionism și cubism

Arta lui Bahgoury a fost clasificată de specialiști un melanj între expresionism și cubism, între abstract și figurativ, picturile fiind realizate în culori vii, iar maniera sa de a picta fiind adesea caracterizată de privitori ca fiind capricioasă și profundă.

Picturile și caricaturile lui George Bahgoury au fost interzise din cauza încărcăturilor socio-politice, în timpul președinției lui Hosni Mubarak, artistul începând să le expună din nou abia după revoluția din ianuarie 2011.

Este cunoscut printre admiratorii artei sale faptul că multe dintre lucrările sale au fost influențate de tulburările politice și schimbările culturale din lumea arabă, în picturile lui Bahgoury oglindindu-se aspecte ale luptei palestiniene și a dinamicii socio-politice mai largi din regiune. Criticii au spus că „prin arta sa, Bahgoury a devenit o voce pentru cei fără voce, aruncând lumină asupra luptelor și aspirațiilor poporului arab”.

Impactul lui George Bahgoury asupra artei

Impactul lui George Bahgoury asupra lumii artei se extinde dincolo de picturile sale. El a fost un mentor și o sursă de inspirație pentru nenumărați artiști emergenți din lumea arabă și nu numai. Angajamentul său de a păstra și revitaliza caligrafia arabă ca formă de artă a contribuit la o renaștere a interesului pentru acest mediu tradițional în rândul artiștilor contemporani.

În plus, capacitatea lui Bahgoury de a crea punți între culturi și de a aborda teme universale prin arta sa au jucat un rol semnificativ în promovarea înțelegerii și aprecierii interculturale. Lucrările lui ne reamintesc faptul că arta are puterea de a transcende barierele lingvistice și culturale, aducând oamenii împreună prin emoții și experiențe comune.

Un vizionar care a îmbogățit peisajul artei arabe contemporane

George Bahgoury nu este un simplu artist; el este un vizionar care a îmbogățit peisajul artei arabe contemporane cu amestecul său unic de tradiție și modernitate. Compozițiile caligrafice, infuzate cu semnificații profunde și teme universale, continuă să captiveze publicul din întreaga lume. În calitate de artist și ambasador cultural, moștenirea lui Bahgoury va dăinui, inspirând generațiile viitoare de artiști și servind drept punte între culturi într-o lume din ce în ce mai interconectată.

Bahgory a considerat că arta poate fi un mecanism pacifist și blând prin care se pot transmite mesaje și se poate lupta împotriva terorismului și a extremismului, factori din ce în ce mai amenințători, spune el, pentru societățile arabe.

Arta lui Bahgoury, o reflectare a experiențelor sale

Atunci când Egiptul a fost zguduit în 2017 de două atentate cu bombă asupra a două biserici din Tanta și Alexandria, Bahgory a spus că „nu există nicio pictură sau operă de artă care să elimine pur și simplu violența din rădăcini. Ceea ce trăiește Egiptul (n.r. la acea dată) este doar un pas înapoi care, sunt sigur, ne va da, de fapt, un impuls pentru a merge înainte pe calea transformării”.

Arta lui Bahgoury, care a fost descrisă ca fiind o reflectare a experiențelor sale, a emoțiilor și observațiilor artistului despre lumea din jurul său, aprofundează teme legate de identitate,  strămutare și condiția umană, spunând povești despre reziliență, speranță și despre spiritul durabil al umanității.

Opere expuse în galerii și muzee prestigioase din întreaga lume

Lucrările lui Georges Bahgoury se vând în cadrul licitațiilor internaționale cu sume cuprinse între 354 USD și 37.500 USD, operele sale picturale fiind expuse în galerii și muzee prestigioase din întreaga lume, inclusiv la Louvre din Paris, British Museum din Londra și Metropolitan Museum of Art din New York.

În prezent, Bahgory locuiește la Paris, dar călătorește în mod regulat în Egipt, țara natală care pentru artist este sursa de inspirație nelimitată pentru ideile sale zugrăvite pe pânză.

 „În momentul în care buzele pensulei ating suprafața pânzei, un sărut este suflat, iar când adaugi culoare la linie, paleta nu face decât să se bucure”. (George Bahgoury)

Surse:

https://www.cairo360.com/article/arts-culture/georges-bahgory-the-grandaddy-of-egyptian-caricature/

https://fayoumartcenter.com/george-bahgoury-the-iconic-egyptian-artist/

http://www.theportal-center.com/2017/09/george-bahgory-the-picasso-of-egypt/

https://www.theguardian.com/world/2017/apr/09/egypt-coptic-church-bombing-death-toll-rises-tanta-cairo

Vă mai recomandăm să citiți și:

Inteligența Artificială a detectat un semnal neobișnuit în opera unui mare pictor al Renașterii

Bob Ross, pictorul copacilor fericiți. „Cred că sunt un pic ciudat. Îmi place să vorbesc cu animalele și copacii”

René Magritte, pictorul pălăriilor, pipelor și al chipurilor acoperite. „Nu este intenția mea de a crea ceva inteligibil”

Edgar Degas, pictorul francez fascinat de balet

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase