Home » Istorie » Un papirus rar al „Cărții Morților”, găsit într-un cimitir egiptean antic

Un papirus rar al „Cărții Morților”, găsit într-un cimitir egiptean antic

Publicat: 27.10.2023

Arheologii din Egipt au descoperit un cimitir antic care are sarcofage de piatră, borcane coptice și chiar un papirus rar al „Cărții Morților”.

Arheologii din Egipt au descoperit un cimitir vechi de 3.500 de ani care conține „Cartea Morților”.

Cimitirul, din Tuna al-Gebel, în centrul Egiptului, datează din Noul Regat (în jur de 1550-1070 î.Hr.) și conține mumii, sarcofage, amulete și numeroase figurine „shabti” (numite și ushabti) care erau menite să-i servească defunctului în viața de apoi, potrivit unei declarații în arabă a Ministerului egiptean al Turismului și Antichităților.

Papirusul găsit în cimitir are o lungime de aproximativ 13-15 metri. Arheologii de la minister au excavat situl începând cu anul 2017 și au găsit cimitirul recent.

Ce este „Cartea Morților”?

„Cartea Morților” este un nume modern dat unei varietăți de texte care au servit mai multor scopuri, inclusiv la ajutarea morților să navigheze în lumea de dincolo. Numele pe care egiptenii antici l-au dat acestor texte este uneori tradus prin „Book of Coming Forth by Day”. Copii ale fragmentelor din „Cartea Morților” erau uneori îngropate împreună cu decedatul.

Comunicatul conține puține informații despre noua copie a „Cărții Morților”. Nu este clar exact ce texte conține sau cu cine a fost îngropată. Nu au fost publicate fotografii cu papirusul, iar membrii echipei care l-au descoperit nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Informațiile despre descoperire sunt foarte puține

Cercetătorii care nu au fost implicați în săpătură au spus că descoperirea ar putea fi importantă. Este „foarte rar” să găsești o copie a „Cărții Morților” în mormântul în care a fost îngropată inițial, a declarat Foy Scalf, egiptolog și șef al arhivelor de cercetare de la Universitatea din Chicago (SUA).

„Fără fotografii, este greu de spus mai mult și se obișnuiește să așteptăm o formă de publicare oficială pentru a forma evaluări solide”, declară el, citat de Live Science.

Lara Weiss, CEO al Muzeului Roemer și Pelizaeus din Germania, care a studiat „Cartea Morților” pe larg, a declarat că „dacă este atât de lung și bine conservat, atunci este cu siguranță o descoperire minunată și interesantă”.

Arheologii de la noul cimitir găsit au dezgropat o serie de sicrie și de mumii, inclusiv pe fiica lui Djehuty, un mare preot al zeului Amon care a trăit în urmă cu mai bine de 3.500 de ani, potrivit declarației. Un alt sicriu pare să-i aparțină unei femei care a fost cântăreață în templul lui Amon, o zeitate asociată cu soarele și cu orașul antic Teba (Luxorul de astăzi).

Cimitirul conținea și multe borcane canopice care ar fi reținut organele decedatului, se arată în comunicat. Au fost găsite și resturi de sarcofage de piatră, care țineau sicriele de lemn ale decedaților.

Săpăturile și analiza rămășițelor sunt încă în desfășurare.

Vă recomandăm să citiți și:

Artă rupestră „3D”, descoperită în peșteri din Paleolitic

Bătălia de la Maraton a salvat civilizația occidentală în urmă cu 2.500 de ani

Săbii romane vechi de 1.900 de ani, găsite într-o peșteră din deșertul Iudeei

Un craniu misterios contestă teoria privind locul în care au evoluat strămoșii omului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase