Home » Cultură » Edgar Degas, pictorul francez fascinat de balet

Edgar Degas, pictorul francez fascinat de balet

Publicat: 29.04.2023

Edgar Degas, pe numele său complet Hilaire-Germain-Edgar Degas (1834 – 1917), a fost un artist francez celebru în special pentru picturile sale, dar și pentru sculpturile, gravurile și desenele realizate. Este considerat unul dintre fondatorii impresionismului, cu toate că a respins acest termen și a preferat să fie numit realist.

Degas este identificat mai ales cu subiectul dansului, iar mai mult de jumătate din lucrările sale înfățișează dansatori, tema preferată de el clasificându-l un maestru în reprezentarea mișcării, la fel ca și subiectele inspirate de pe hipodromuri și nudurile feminine.

Portretele lui Degas sunt considerate a fi printre cele mai frumoase din istoria artei.

Poezie în mișcare

La începutul carierei, ambiția lui Degas a fost aceea de realiza tablouri cu tematice istorice, dar la vârsta de 30 de ani a schimbat cursul abordând subiecte contemporane și devenind un pictor clasic al vieții moderne.

„Degas este unul dintre puținii artiști care pot surprinde mișcarea pe pânză”, spunea Henri Matisse. „Un mare maestru al luminii și culorilor”, considera Edgar Payne. „Un pictor revoluționar care a împins limitele artei tradiționale”, era de părere Pablo Picasso, în timp ce Vincent van Gogh vedea arta lui Degas ca pe o poezie în mișcare.

Edgar Degas s-a născut la 19 iulie 1834, la Paris, într-o familie educată și iubitoare de artă. A urmat cursurile școlii Louis-le-Grande și ale Facultăţii de Ştiinţe Juridice. Pasiunea pentru pictură și-a manifestat-o încă de timpuriu, o mare plăcere a lui fiind aceea de a reproduce figuri de copii reprezentate în picturi celebre expuse la Muzeul Luvru. Arta l-a marcat atât de mult, încât a întrerupt studiile universitare pentru a se concentra și dedica în totalitate ei.

În 1853, Degas s-a înscris la École des Beaux-Arts din Paris, una dintre cele mai prestigioase școli de artă din lume, unde a studiat cu mai mulți artiști influenți, printre care Louis Lamothe, cel care l-a învățat principiile desenului clasic, și Jean-Auguste-Dominique Ingres, care l-a încurajat să se concentreze asupra figurii umane.

Degas a petrecut, de asemenea, o perioadă de timp în Italia, studiind operele maeștrilor Renașterii italiene, timp în care a dezvoltat un interes pentru pictura istorică și a început să experimenteze diferite tehnici și stiluri.

În ciuda pregătirii sale clasice, Degas a fost atras de scena artistică avangardistă din Paris și a început să se asocieze cu un grup de tineri artiști care experimentau noi abordări ale picturii. A fost puternic influențat de mișcarea impresionistă, care se caracteriza prin concentrarea pe lumină și culoare și prin respingerea tehnicilor tradiționale.

Degas a continuat să studieze și să experimenteze pe tot parcursul carierei sale, iar opera sa a evoluat în timp. A devenit cunoscut pentru utilizarea inovatoare a culorilor și a compoziției, precum și pentru capacitatea sa de a surprinde momentele trecătoare ale vieții de zi cu zi.

Prietenia cu Manet

În anul 1862, în urma unei vizite la Luvru, Degas îl cunoaște pe Édouard Manet, din acel moment cei doi legând o prietenie frumoasă care avea să dureze mereu, cei doi pictori inspirându-se reciproc în lucrările lor.

În ciuda asemănărilor dintre ei, Manet și Degas au avut abordări diferite ale picturii. Manet era interesat de efectul luminii și al culorii, dar era mai interesat de crearea unei compoziții unificate decât de surprinderea efectelor trecătoare ale luminii. Degas, pe de altă parte, era fascinat de mișcare și de momentele obișnuite ale vieții de zi cu zi, pe care le reprezenta folosind compoziții neconvenționale.

Fascinația pentru balerine

Este cunoscut faptul că unele dintre cele mai faimoase și mai iubite picturi ale lui Degas sunt acelea în care pictorul francez a oglindit în reprezentările sale grația și frumusețea balerinelor. Era interesat în mod deosebit să surprindă fluiditatea mișcărilor lor și nuanțele subtile ale gesturilor acestora. De asemenea, a apreciat disciplina și dedicarea pe care trebuie să le aibă balerinele pentru a atinge nivelul lor de îndemânare și măiestrie.

Degas a început să picteze balerine în anii 1860, și a continuat să facă acest lucru pentru o mare parte din cariera sa. A creat numeroase picturi, desene și sculpturi cu balerine în diferite ipostaze și costume, atât pe scenă, cât și în studioul de repetiții. Lucrările sale prezintă adesea cadre apropiate ale dansatoarelor, concentrându-se pe fețele, mâinile și picioarele lor și subliniind aspecte ale vieții lor din spatele scenei.

Problemele de vedere îl determină să se concentreze pe sculptură

În 1872, Degas începe să aibă probleme de sănătate, cel mai grav fiind faptul că i se deteriorează vederea. Dar pictorul nu capitulează în fața acestei nepuține, găsindu-și un refugiu în sculptură, gravură și chiar în poezie.

În anii care urmează, Degas reușește să organizeze câteva expoziții de pictură, iar în 1881 participă la Salonul Independenţilor, în calitate de sculptor, cu lucrarea din bronz intitulată „Micuţa balerină de paisprezece ani”.

Sculptura care a stârnit controverse

„Little Dancer Aged Fourteen” este una dintre cele mai cunoscute sculpturi ale lui Edgar Degas, statuia reprezentând o tânără balerină pe nume Marie van Goethem. „Micuța dansatoare” a stârnit controverse atunci când a fost expusă pentru prima dată, deoarece se îndepărta de sculptura tradițională, care tindea să idealizeze forma umană. Sculptura lui Degas, pe de altă parte, o înfățișa pe tânăra dansatoare așa cum era ea cu adevărat, cu postura ei ușor stângace și trăsăturile simple.

Sculptura conține un tutu, încălțări de balet și o perucă realizată din păr adevărat, această utilizare a materialelor reale constituind o altă abatere de la sculptura tradițională. Astăzi, sculptura poate fi admirată de public la Muzeul Orsay din Paris.

Moartea artistului

Ultimii 10 ani de viață i-a petrecut într-un fel de solitudine poetică pe care o regăsim, adesea, la mulți dintre artiștii remarcanți ai lumii. Cu amoruri satisfăcute mai ales prin casele de toleranțe, probleme de vedere care devin tot mai grave, dar și o scădere considerabilă a auzului, Degas se vede nevoit să renunțe la pasiunea sa de-o viață, pictura, petrecându-și mare parte din timp în compania menajerei sale care-i citea, periodic, ziarele.

A murit la 27 septembrie 1917, fiind înmormântat la cimitirul Montmartre din Paris, lăsând în urma sa mai bine de două mii de lucrări, tablouri în ulei, pasteluri şi sculpturi și aproximativ 150 de sculpturi, mare parte dintre ele întruchipând balerinele pe care le-a admirat de-a lungul vieții.

De-a lungul timpului, multe dintre lucrările lui Degas au fost vândute la licitații la prețuri ridicate, reflectând, astfel, popularitatea și valoarea durabilă a operei sale. De exemplu, „Danseuse au repos” (1879), un pastel cu o dansatoare de balet s-a vândut în iunie 1999 cu aproape 28 de milioane de dolari la Sotheby’s, Londra, Marea Britanie. Lucrarea a fost vândută împreună cu rama sa originală proiectată chiar de Edgar Degas, iar emblematica sculptură „Micuța dansatoare de 14 ani”, scrie Forbes, a doborât recordul de licitație al artistului, fiind vândută în 2022 cu 41,6 milioane de dolari, acesta reprezentând cel mai ridicat preț oferit pentru o lucrare a sculptorului și pictorului francez.

Surse:

https://www.edgar-degas.org/

https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/most-expensive-picture-by-degas

https://www.forbes.com/sites/carlieporterfield/2022/05/12/degas-little-dancer-fetches-record-breaking-416-million-in-auction-of-late-ballet-patrons-art-collection/?sh=3795abc460c7

Vă mai recomandăm să citiți și:

Vasili Kandinsky, pictorul care a transmis sentimente și sunete prin forme și culori

Jackson Pollock: „Pictorul pictează ce vede el, nu realitatea”

Pierre-Auguste Renoir: „Fără sânul femeilor, n-aş fi devenit pictor niciodată”

Henri Matisse, pictorul francez care a transpus ia românească pe pânza sa

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase