Home » Cultură » Bob Ross, pictorul copacilor fericiți. „Cred că sunt un pic ciudat. Îmi place să vorbesc cu animalele și copacii”

Bob Ross, pictorul copacilor fericiți. „Cred că sunt un pic ciudat. Îmi place să vorbesc cu animalele și copacii”

Bob Ross, pictorul copacilor fericiți. „Cred că sunt un pic ciudat. Îmi place să vorbesc cu animalele și copacii”
Sursa foto: Wilkes-Barre Times Leader/Profimedia
Publicat: 11.07.2023

Peisaje înzăpezite, sau nu, pline de culoare, o lume plină de copaci strălucitori și arbuști vii în jurul unui iaz alunecos și înghețat, sau într-o vale mărginită de munți cu vârfuri semețe, natură colorată și optimistă care a cucerit milioane de privitori.

Este arta lui Bob Ross, un pictor american ale cărui lucrări au adus multă bucurie oamenilor din întreaga lume, picturile sale fiind văzute ca niște pânze dădătoare de iubire și lumină.

Arta lui Bob Ross a fost accesibilă tuturor și asta datorită optimismului, naturaleții și simplității cu care a transpus natura în picturile sale. A avut un spiritul blând și deschis, încurajator. O energie pozitivă și credința în puterea terapeutică a picturii.

Bucuria de a picta

Robert Norman Ross, cunoscut ca Bob Ross (1942 – 1995) a fost un pictor, instructor de artă și prezentator de televiziune american, creatorul și gazda emisiunii „The Joy of Painting”, un program de televiziune de instruire care a fost difuzat din 1983 și până în 1994 pe PBS în Statele Unite, CBC în Canada și pe canale similare din America Latină, Europa și din alte țări.

Bob Ross, o figură emblematică în lumea artei, a cucerit inimile a milioane de oameni cu vocea sa liniștitoare, atitudinea blândă și talentul său incredibil de pictor. Ross a adus arta în fața maselor, inspirând nenumărate persoane să ia în mână o pensulă și să găsească bucurie în actul de a crea.

Bob Ross s-a născut pe 29 octombrie 1942, în Daytona Beach, Florida, încă de la o vârstă fragedă manifestând un interes deosebit pentru artă și natură și găsind adesea alinare în frumusețea lumii din jurul său.

Bob Ross și-a dezvoltat propriul stil unic

Ross a servit în Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, fiind detașat la baza Eielson din Alaska acolo unde, inspirat de munții acoperiți de zăpadă, a ajuns deseori să reflecte în operele sale picturale aceste peisaje, perfecționându-și tehnica în scurtele pauze de care avea parte. După ce a ocupat funcții militare de rang înalt care îi cereau să fie, conform propriilor spuse, „un tip exigent și dificil”, „genul acela care te pune să cureți latrina, să-ți faci patul, tipul acela care țipă la tine pentru fiecare secundă de întârziere”, Bob a hotărât să plece din armată promițându-și că nu va mai întruchipa niciodată acest tip de bărbat.

Ross și-a continuat pasiunea pentru pictură, studiind sub îndrumarea lui Bill Alexander, un pictor de origine germană cunoscut pentru tehnica sa „umed pe umed” și, inspirat de Alexander, Ross și-a dezvoltat propriul stil unic, caracterizat prin tușe rapide, peisaje vibrante și utilizarea unei palete de culori limitate. Capacitatea sa de a crea peisaje uimitoare în doar o jumătate de oră a devenit o marcă înregistrată a operei sale și a atras un public larg.

„The Joy of Painting” („Bucuria de a picta”)

„The Joy of Painting” („Bucuria de a picta”) a avut premiera la televiziunea publică în 1983, emisiunea devenind destul de rapid populară. Show-ul TV îl prezenta pe Ross învățându-i pe telespectatori, pas cu pas, cum să picteze peisaje, transmițând nu doar tehnici artistice, ci și filozofia sa conform căreia oricine poate deveni artist. Comportamentul calm și încurajator al lui Ross, combinat cu frazele sale caracteristice, precum „copacul fericit” și „nu există greșeli, ci doar accidente fericite”, l-au transformat într-o gazdă îndrăgită de telespectatorii din întreaga lume.

Sursa: YouTube

Ross avea o filosofie. Încerca să facă arta accesibilă și să elimine teama și intimidarea adesea asociate cu pictura. Credea că arta poate servi ca o priză terapeutică și o sursă de bucurie. Iar abordarea sa blândă și abilitatea de a crea peisaje frumoase fără efort au rezonat cu oamenii, făcându-l un fenomen improbabil al culturii pop. La sfârșitul fiecărui episod, Ross spunea fraza preferată: „ Așadar, de la noi toți cei de aici, aș dori să vă doresc o pictură fericită și Dumnezeu să te binecuvânteze, prietene” .

Metoda de pictură „umed pe umed”

În centrul tehnicii lui Bob Ross se afla metoda de pictură „umed pe umed”, cunoscută și sub numele de alla prima, care presupune aplicarea de vopsea în ulei peste straturi de vopsea umedă. Această tehnică i-a permis lui Ross să lucreze rapid și să amestece culorile fără cusur, rezultând astfel peisajele sale caracteristice. Metoda sa punea accentul pe simplitate și eficiență, folosind doar câteva pensule și o paletă limitată de culori. Istoricii de artă au raportat că tehnica de umed-pe-umed a fost de fapt inventată în Flandra în secolul al XV- lea și a fost folosită, printre alții, de Frans Hals, Diego Velázquez, Caravaggio, Paul Cézanne, John Singer Sargent și Claude Monet.

Sursa: YouTube

Peisajele lui Ross înfățișau adesea scene naturale senine, inclusiv munți, păduri și lacuri. Avea un talent excepțional pentru a capta esența luminii și a crea profunzime în picturile sale. Credința lui Ross în beneficiile terapeutice ale picturii și dedicarea sa de a împărtăși tehnicile sale au făcut ca abordarea sa să fie populară în rândul artiștilor aspiranți.

Influența lui Bob Ross s-a extins mult dincolo de artă

Influența lui Bob Ross s-a extins mult dincolo de lumea artei. Show-ul lui TV și videoclipurile sale instructive au făcut din Bob Ross o figură îndrăgită, inspirând nenumărate persoane să se apuce de pictură. A devenit o icoană a culturii pop, apărând în parodii, meme-uri și pe diverse produse. Atitudinea  pozitivă și educativă a lui Bob Ross a rezonat cu publicul, personalitatea sa având un efect pe termen lung asupra celor care au intrat în contact cu arta prezentată de el și conceptele pe care le-a promovat în timpul vieții.

Bogb Ross a murit prematur, la 4 iulie 1995, la 52 de ani, din cauza unui cancer al ganglionilor limfatici. Interesul față de Ross a avut o revenire în secolul XXI, odată cu disponibilitatea filmului „The Joy of Painting” pe platforme de streaming precum YouTube, canalul său oficial având milioane de abonați pasionați de viața artistului și admiratori ai picturilor acestuia.

Sursa:

https://www.britannica.com/biography/Bob-Ross

Vă mai recomandăm să citiți și:

René Magritte, pictorul pălăriilor, pipelor și al chipurilor acoperite. „Nu este intenția mea de a crea ceva inteligibil”

Edgar Degas, pictorul francez fascinat de balet

Vasili Kandinsky, pictorul care a transmis sentimente și sunete prin forme și culori

Jackson Pollock: „Pictorul pictează ce vede el, nu realitatea”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase