Home » Cultură » Idris Elba, omul care le poate face pe toate. De ce nu a vrut actorul să devină noul James Bond?

Idris Elba, omul care le poate face pe toate. De ce nu a vrut actorul să devină noul James Bond?

Publicat: 10.02.2024

„Sean Connery nu a fost James Bond scoțian, iar Daniel Craig nu a fost James Bond cu ochi albaștri. Așa că, dacă l-aș juca, nu vreau să fiu numit James Bond cel negru”, spunea la un moment dat actorul de culoare Idris Elba în perioada în care erau în focuri discuțiile despre numirea lui în rolul noului James Bond.

Ar fi fost o alegere potrivită, având în vedere fizicul remarcabil al lui Elba, personalitatea, dar și jocul actoricesc, chiar dacă alegerea ar fi ieșit din tiparul personajului original creat de autorul Ian Fleming însă, până la urmă, cinematografia despre asta este vorba. Creativitate, elemente surpriză, inedit, originalitate. Flexibilitate. Reinventare.

Problema aceasta – dacă Idris Elba să fie James Bond a fost discutată câțiva ani la rând, de parcă s-ar fi luat decizii importante la nivel global într-una dintre marile organizații internaționale. Dar și asta era o decizie importantă pentru producători și finanțatori deoarece un pas greșit ar fi ruinat faima noului film, ar fi afectat imaginea casei producătoare, a regizorului și a actorului. Toate controversele pe tema Idris Elba – James Bond au scos la iveală multe păreri rasiste care se pare că până la urmă l-au afectat pe Elba astfel încât a renunțat la ideea de a mai fi James Bond.

„Totul a devenit dezgustător și neplăcut”

Atunci când toată treaba a declanșat discuții mediatice și virtuale cu tentă rasială, Elba s-a retras spunând că „totul a devenit dezgustător și neplăcut”, îl citează variety.com.

„Adevărul este că am fost foarte mult timp încântat de această idee și chiar m-am simțit complimentat. (…) Faptul că mi s-a cerut să fiu James Bond a fost ca și cum aș fi spus: Ok, ai atins un fel de culme. Dar s-a dovedit a fi unul dintre acele lucruri în care întreaga lume are un vot de dat. Dar nu la propriu, desigur, pentru că nu vorbim despre Eurovision, așa cum scrie independent.co.uk. Pentru că soarta acestui personaj plin de farmec – James Bond – nu este decisă de actor și nici de regizor, ci de ceea ce „internetul” crede că ar trebui sau cine ar trebui să reprezinte rolul respectiv. Pentru că, este adevărat, părerea publicului plătitor de bilet contează.

„Cum am spus, a fost un compliment uriaș faptul că fiecare colț al lumii, cu anumite excepții, despre care nu vom menționa nimic, a fost foarte fericit la ideea că aș putea fi luat în considerare pentru acest rol. Dar cei care nu au fost încântați de ideea asta au determinat au făcut ca totul să pară dezgustător și respingător, pentru că a devenit o chestiune de rasă. Ceea ce pe mine m-a afectat”. (Idris Elba)

Franciza James Bond are o istorie lungă de dezbateri

„Distribuția a devenit o victimă a imperativului de a reflecta diversitatea și de a da prioritate experienței trăite sau, cel mai grav, de a păstra mitul albului cultural”, scrie independent.co.uk.  „Păcat de bietul personaj, pierdut undeva la mijloc. Autenticitate versus meritocrație. Așa-numita brigadă woke versus rasișt. Este o adevărată încurcătură în care ne aflăm și nu e de mirare că Elba nu vrea să facă parte din ea”. (independent.co.uk)

Dar Elba a renunțat la rol și din alte motive. În afară de controversele plecate de la atitudinea cu tentă rasială, britanicul Idris, care de multe ori a menționat în interviurile sale faptul că se consideră în primul rând un actor, înainte de a fi un actor de culoare, nu a prea vrut să riște statutul de primul actor „altfel” care-l joacă pe Bond.

Franciza James Bond are o istorie lungă de dezbateri privind distribuția și de zvonuri în jurul potențialilor actori care ar putea prelua rolul. De-a lungul anilor, s-a spus că numeroși actori au fost luați în considerare ori și-au exprimat interesul de a-l interpreta pe James Bond, printre care Tom Hardy, Henry Cavill, Richard Madden și alții, zvonuri care au stârnit adesea o atenție sporită din partea media și care, până la urmă, nu au depășit statutul de speculații.

Despre actorul Idris Elba

Idris Elba, născut la 6 septembrie 1972, este un actor, producător, muzician și DJ britanic care a câștigat o popularitate imensă și a fost aclamat pentru performanțele sale în diverse medii. În prezent, Elba este unul dintre cei mai respectați și căutați actori din industrie.

Idris Elba s-a născut în Hackney, Londra, din părinți imigranți din Sierra Leone și Ghana. A dezvoltat de mic pasiunea pentru actorie, alăturându-se Teatrului Național de Muzică pentru Tineret, mai târziu câștigând o bursă pentru a participa la prestigiosul Teatru Național pentru Tineret.

Începutul carierei lui Idris Elba

Începutul carierei lui Elba a inclus roluri în emisiuni de televiziune britanice precum „The Bill” și „Dangerfield”, dar rolul lui Stringer Bell, un traficant de droguri, din serialul HBO „The Wire” (2002 – 2004) a fost cel care i-a adus recunoașterea internațională.

Câteva dintre rolurile sale importante au fost Nelson Mandela în „Mandela: Long Walk to Freedom” (2013), zeul asgardian Heimdall din franciza „Thor” (2011 și 2013), Shere Khan în „The Jungle Book” (2016) – unde Elba a dat voce fiorosului tigru în adaptarea Disney a poveștii clasice a lui Rudyard Kipling, detectivul John Luther din „Luther” (2010-prezent), un serial polițist produs de BBC și foarte apreciat de critici care, de asemenea, i-a adus lui Elba mai multe premii printre care și un Glob de Aur pentru cel mai bun actor într-un serial sau film de televiziune,  Krall în „Star Trek Beyond” (2016), Shadow Moon în „American Gods” (2017-prezent) și John Luther în recentul thriller „Luther: The Fallen Sun” (2023).

Pe lângă abilitățile sale actoricești, Idris Elba este, de asemenea, un muzician și DJ talentat. Sub pseudonimul DJ Big Driis, Elba a participat în cadrul unor festivaluri de muzică internaționale, a lansat mai multe EP-uri și single-uri, îmbinând genuri precum hip-hop, house și soul. Pentru implicările sale în muzică, Idris Elba a fost nominalizat la un Premiu Grammy la categoria Best Compilation Soundtrack for Visual Media pentru contribuția sa la coloana sonoră a filmului „Mandela: Long Walk to Freedom”.

Este cunoscut și pentru acțiunile sale filantropice și umanitare

De asemenea, Idris Elba este cunoscut și pentru acțiunile sale filantropice și umanitare, una dintre organizațiile pe care o sprijină în mod constant este Prince’s Trust, cu scopul de a-i ajuta  pe tinerii din Marea Britanie să își atingă obiectivele. (The Prince’s Trust este una dintre cele mai de succes organizații de finanțare din Marea Britanie și cea mai importantă organizație caritabilă pentru tineret din Regatul Unit, care a ajutat peste 1.000.000 de tineri să își schimbe viața, a creat 125.000 de antreprenori și a oferit sprijin în afaceri pentru 395.000 de persoane din Marea Britanie). În plus, Elba a fost și un susținător al egalității de gen și s-a pronunțat împotriva violenței față de femei.

În 2016, Idris Elba a fost numit Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE), titlu care i-a fost acordat pentru serviciile aduse teatrului.

În 2015 a doborât un record de viteză pe uscat, conducând un dragster și a pilotat un avion în miniseria Idris Elba: No Limits, în 2007 a coprodus și a interpretat intro-ul de pe albumul „American Gangster” al rapperului Jay-Z, în anii 1980 a lucrat pentru Ford (Marea Britanie), asemenea tatălui său care lucrase pentru această companie timp de 25 de ani, în 2019 Idris Elba devenind purtătorul de cuvânt al vehiculelor electrice Ford. În mai 2018, Idris Elba și logodnica lui Sabrina Dhowre Elba s-au numărat printre invitații care au participat la nunta prințului Harry și a lui Meghan Markle, Idris etalându-și și talentul de DJ la recepția ținută în onoarea mirilor, la cererea lui Harry și a lui Meghan. În septembrie 2018, scrie IMDb.com, a fost numit de revista Time Out unul dintre cei 50 de oameni care au făcut transformat Londra într-un oraș cu activități și oameni extraordinari, și care au contribuit la modelarea peisajului cultural londonez odată cu evenimentul comemorării celor 50 de ani ai revistei.

Se află la cea de-a treia căsnicie

Filmele în care a jucat Elba au avut încasări de peste 9,8 miliarde de dolari în întreaga lume, dintre care 3,6 miliarde de dolari în America de Nord.

Idris Elba a avut o relație de 3 ani cu modelul și actrița Naiyana Garth (între 2013 și 2016), în 2014 cuplul devenind părinții lui Winston Elba. Cei doi s-au despărțit după ce Garth l-a acuzat pe Elba că ar fi înșelat-o, acuzații pe care actorul le-a negat la momentul respectiv.

În momentul de față, Elba se află la cea de-a treia căsnicie. După mariajele cu Hanne Norgaard (1999 – 2003) și Sonya Nicole Hamlin (2006 – 2006), Elba trăiește din 2019 o poveste de dragoste alături de modelul canadian Sabrina Dhowre. În afară de fiul său Winston, Idris Elba este, de asemenea, și tată de fată – Isan Elba născută în 2002 în timpul mariajului pe care Elba l-a avut cu Hanne Norgaard.

Surse:

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/features/james-bond-idris-elba-next-b2367247.html

https://www.imdb.com/name/nm0252961/

https://variety.com/2023/film/news/idris-elba-james-bond-racist-backlash-1235655445/

https://www.theguardian.com/culture/2014/mar/29/idris-elba-man-who-can-do-it-all

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rowan Atkinson, actorul cunoscut drept Mr. Bean, acuzat că „a stricat” reputația mașinilor electrice

Anthony Quinn, primul actor mexican câștigător al premiului Oscar. Treisprezece copii. „Și îi iubesc – îi iubesc pe toți. Cred că am fost un tată bun pentru toți”

Actori de Cartea Recordurilor: Tom Cruise, cel mai bine plătit actor, a încasat 100 de milioane de dolari pentru un singur rol

Ryan O’Neal, actorul care a trăit cu leucemie și cancer peste 20 de ani. „Sunt nepăsător. Este unul dintre farmecele mele”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase