Home » Istorie » Cum arăta o zi din viața unei femei de Neanderthal?

Cum arăta o zi din viața unei femei de Neanderthal?

Publicat: 21.02.2024

Dacă auziți cuvântul „Neanderthal”, primul lucru care vă vine în minte este probabil imaginea unei persoane asemănătoare cu un „om al peșterii”, o percepție destul de comună. Cu toate acestea, accentul cade de obicei pe neanderthalienii bărbați. Dar cum arăta o zi din viața unei femei de Neanderthal?

Existând cercetări limitate în domeniu, este dificil să aflăm multe despre cum arăta o zi din viața unei femei de Neanderthal. Dar există câteva indicii.

De exemplu, există o mutație de la neanderthalieni prezentă la unii oameni de astăzi despre care se crede că determină debutul mai devreme al menarhei (primul ciclu menstrual). Acest lucru sugerează că femeile de Neanderthal și-ar fi putut începe ciclul menstrual și, deci, atinge maturitatea (cel puțin în sens reproductiv) la o vârstă mai timpurie decât este observat la oamenii de astăzi.

Cum era viața unei femei de Neanderthal?

Pe măsură ce creșteau, este posibil să-și fi luat și parteneri sexuali. Dacă găseau un partener, un mic studiu sugerează că femeile de Neanderthal ar fi putut migra din propria comunitate în cea a partenerului.

Cercetătorii au analizat genomurile neanderthalienilor ale căror rămășițe au fost găsite în două peșteri siberiene diferite, în căutarea indiciilor privind organizarea lor socială. Acest lucru a inclus secvențierea cromozomului Y, transmisă de la tați, dar s-au uitat și la ADN-ul mitocondrial moștenit matern.

Din acestea, au constatat că exista o mai mare diversitate în genomul mitocondrial decât în ADN-ul cromozomului Y, iar cercetătorii sugerează că acest lucru este „cel mai bine explicat prin migrația femeilor între comunități”.

Cu toate acestea, echipa a prezentat doar datele genetice de la 13 indivizi; ar fi necesare mai multe mostre pentru a trage concluzii solide despre faptul că femeile de Neanderthal s-au deplasat sau nu din comunitățile lor originale, scrie IFLScience.

Nașterea

Indiferent unde au ajuns, la un moment dat multe femei de Neanderthal ar fi ajuns să aibă un bebeluș de Neanderthal (acum știm că acesta ar fi putut fi și jumătate Homo sapiens). Chiar și pentru oamenii de astăzi, experiența de a naște poate fi destul de complicată, dar cum era nașterea pentru neanderthaliene?

Probabil la fel de dureroasă și dificilă ca astăzi, conform cercetătorilor de la Universitatea California din Davis (SUA) și Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă (Germania). Folosind scanări de tomografie computerizată, cercetătorii au creat o reconstrucție virtuală a bazinului unei femei de Neanderthal găsită în peștera Tabun.

Reconstrucția sugerează că canalul de naștere al unei femei de Neanderthal era destul de diferit de cel al unui om modern: era mai lat și nu se răsucea. Această lipsă de răsucire indică faptul că bebelușii nu se roteau în uter (deși nu toți experții sunt convinși), dar asta nu înseamnă că nașterea ar fi fost mai ușoară pe atunci.

Bebelușii de Neanderthal ar fi putut avea capete puțin mai mari și mai lungi; deci un cap mare de bebeluș plus o zonă relativ mică prin care să vină pe lume, tot ar fi însemnat destul de multă durere.

Din fericire, neanderthalienele ar fi putut avea oameni alături pentru a le ajuta. Un studiu din 2019 sugerează că oamenii de Neanderthal aveau practici medicale și, potrivit autoarei principale, dr. Penny Spikins, acestea ar fi putut include ceva asemănător cu moașele.

„Probabil au avut nașteri asistate; rolul pe care acum îl atribuim moașelor. Fără sprijin, probabil că nu i-ar fi putut supraviețui impactului pe care rata de deces a mamelor și a bebelușilor l-ar fi putut avea asupra comunităților lor”, a declarat Spikins într-un comunicat.

Cum arăta o zi din viața unei femei de Neanderthal?

În afara faptului că aduceau pe lume următoarea generație de neanderthalieni, ce roluri mai aveau aceste femei de Neanderthal în comunitățile lor? Deși este dificil de afirmat cu certitudine, dovezile sugerează că rolurile lor nu ar fi fost prea diferite de cele ale membrilor masculini ai speciei.

Traumele osoase care reflectă o viață de vânătoare au fost găsite în fosilele bărbaților, cât și în ale femeilor, precum și dovezi ale uzurii dentare indicând că ambele sexe participau la activități în care dinții erau folosiți ca o mână suplimentară, cum ar fi la prelucrarea pielii.

Conform profesoarei asistente de antropologie Cara Ocobock, acest lucru probabil nu s-a schimbat nici după femeia a născut. „Nu avem motive să credem că femeile preistorice renunțau la vânătoare în timpul sarcinii, al alăptării sau când aveau copii, nici nu vedem în trecutul îndepărtat vreo indicație că exista o strictă diviziune sexuală a muncii”, a spus Ocobock într-o declarație.

Vânătoarea „era pentru toți, nu doar pentru bărbați”, a subliniat ea.

Din puținele dovezi existente, se conturează o imagine cu multe diferențe și doar câteva similarități între femeile de Neanderthal și rudele lor îndepărtate de astăzi.

Vă recomandăm să citiți și:

Arheologii din Polonia au descoperit o colecție impresionantă de bijuterii din Epoca Bronzului

Un nou studiu sugerează că Ciuma Neagră nu a modificat imunitatea oamenilor

Fosila unei reptile zburătoare de acum milioane de ani a fost găsită în Anglia

A fost descoperită o gumă de mestecat din Epoca de Piatră

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase