Home » Cultură » Top 20 – cele mai populare articole in 2008

Top 20 – cele mai populare articole in 2008

Publicat: 24.12.2008
Sfarsitul de an este aproape, moment ce marcheaza incheierea unei prime etape din existenta virtuala a proiectului Descopera, proiect nascut in urma cu mai bine de sase ani la tipar. Acelasi sfarsit de an aduce, insa, si vesti mai putin imbucuratoare caci, dupa 64 de numere, editia tiparita a revistei Descopera urmeaza sa se inchida. Echipa se angajeaza, insa, sa continue cu si mai multa pricepere traditia de popularizare a stiintelor si, beneficiind de avantajele oferite de proiectul online, sa faca tot mai vizibila dimensiunea educativa a presei. Prin urmare, Descopera.ro promite un 2009 plin de initiative indraznete si isi propune, ca o reeditare in linii mari a parcursului sau prin anul 2008, o trecere in revista a celor mai citite, a celor mai comentate si a celor mai votate articole publicate pe site in anul care se incheie. Retrospectiva placuta!

5. Ursul din cosmarul mamutilor

In urma cu 12 mii de ani, natura si-a trimis una dintre cele mai cumplite fapturi sa opreasca exodul primilor oameni catre regatul sau de tundre inghetate. Arctodus simus a fost fara indoiala cel mai mare si mai teribil mamifer carnivor care a trait vreodata pe Terra. Un mascul adult de Arctodus masura in medie 1,80 metri la nivelul umarului, adica aproximativ inaltimea medie a unui barbat din zilele noastre. Ridicat pe labele din spate pentru a adulmeca departarile si a infrunta un mamut sau un lenes gigant, putea atinge inaltimea halucinata de aproape 5 metri. Printre prazile sale se enumerau reprezentanii de seama ai Megafaunei: pui si exemplare tinere de mamuti si mastodonti, bizoni diluviali, cai salbatici, lenesi giganti, camile, cerbi giganti si elani.

Click aici pentru a citi articolul

4. Large Hadron Collider – experimentul care poate aduce Apocalipsa

Large Hadron Collider (LHC), experimentul care a pus pe jar intreaga planeta a avut loc in data de 10 septembrie 2008, in ciuda protestelor venite din toate colturile lumii. S-a crezut despre acest proiect ca este capabil sa aduca Apocalipsa, fapt mult trambitat in presa internationala. Opiniile raman, insa, impartite chiar si dupa 14 ani de la demararea proiectului, o idee care a aparut inca din anii ‘80. CERN (Organizatia Europeana de Cercetare Nucleara) a fost prima institutie care si-a propus sa construiasca acel mecanism care sa repete, la o scara redusa, inceputul Universului asa cum a fost acesta in prima sa microsecunda de existenta. Poate cea mai mare realizare a oamenilor de stiinta implicati in proiectul LHC se vreadovedirea existentei particulei Higgs, asa numita „particula a lui Dumnezeu”, element ipotetic, imposibil de dovedit pana in prezent, despre care se crede ca ar inzestra cu masa toate particulele din Univers, exceptie facand fotonii si neutrinii.

Click aici pentru a citi articolul

3. Enigmaticul Triunghi al Bermudelor

Fenomenele misterioase care au loc in asa numitul Triunghi al Bermudelor, zona situata intre Florida, Puerto Rico si insulele Bermude, nu mai constituie de multa vreme un subiect tabu pentru oamenii de stiinta. Si totusi, in ciuda numeroaselor teorii emise pana in prezent, enigma disparitiilor continua sa persiste. De aceste avenimente bizare s-a preocupat scriitorul american Charles Berlitz, cel care in insemnarile sale, care acopera o perioada de 26 de ani, mentioneaza peste 100 de cazuri de disparitie ale unor vase, avioane sau submarine si a peste 1000 de victime umane, fara ca vreodata sa fi fost recuperat vreun cadavru. USS Cyclops, Anita, Spray, Zborul 19 sunt numai cateva denumiri de cazuri care s-au soldat cu fenomene extrem de bizare in Triunghiul Bermudelor.

Click aici pentru a citi articolul

2. Cine a descoperit, de fapt, America?

Cine a descoperit America? – ne intrebam impreuna in urma cu trei luni. Aceasta disputa s-ar purta, la o prima vedere , exclusiv intre Cristofor Columb si Amerigo Vespuci. Anumite documente stau insa marturie a faptului ca exploratorul venetian Marco Polo ar fi strabatut in preajma anului 1271, stramtoarea Bering, dintre Rusia si Alaska. Acest lucru l-ar fi transformat in cel care a zarit America mult timp inainte ca ea sa fie aflata de Columb. De asemenea, amiralul chinez Zeng He pare sa fie unul dintre candidatii la titlul de descoperitor al Americii. Teoriile merg insa si mai mult inapoi in timp si aflam ca de fapt, coasta Americii de Nord ar fi fost atinsa in jurul anului 1.000 de catre Leif Erikson si armata sa de vikingi. Si mai mult impinge in trecut descoperirea Americii teoria ca populatia sud-americana a olmecilor, prima din Mezoamerica, ar fi populat acest teritoriu, venind din Africa, ca urmare a unei asemanari izbitoare dintre artefactele olmece si cele africane. Cea mai veche este teoria ca populatiile din Europa ar fi ajuns in America cu circa 20.000 de ani in urma.

Click aici pentru a citi articolul

1. Davai ceas, davai palton! Davai ursul campion!

In perioada anilor 1945 – 1958, Romania, aflata sub conducerea presedintelui Gheorghe Gheorghiu Dej, a avut de intampinat un episod istoric sumbru: ocupatia armatei sovietice. Timp de mai multi ani, diferiti oameni din stat, ministri si diplomati, au incercat sa schimbe pe cale amiabila aceasta situatie, dar “colosul” sovietic nu a fost de clintit. In anul 1957, lui Dej insusi ii vine ideea salvatoare iar in anul 1958, sovieticii incep sa paraseasca in numar mare teritoriul tarii.

Click aici pentru a citi articolul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase