Prima pagină Cultura

Secretele celebritatii. Cu celebritatea la psihiatru (I)

Cecilia Stroe | 10.02.2009 | ● Vizualizări: 526
Cu celebritatea la psihiatru (I)     celebritate, vipuri, cum devii celebru, vedete, vipuri, superstaruri, psihologie, truman show, delir, nebunie, teoria conspiratiei, neurologie, halle berry + zoom
Galerie foto (8)

Cu cateva luni in urma, o stire aparuta in presa internationala anunta cu surle si trambite ca in creierul multor oameni exista anumiti neuroni activati selectiv la vederea lui Oprah Winfrey si Halle Berry (mi-e si frica sa intreb cine le activeaza romanilor neuronii?!!!) Forta celebritatii sau ciudatenie a mintii umane? Greu de spus. Cert este ca, potrivit oamenilor de stiinta, protagonistii lumii spectacolului detin nu numai capacitatea de a penetra foarte profund in creierul nostru, ci si (vai!) pe aceea de a ramane acolo o perioada de timp nedeterminata.

Unde dai si unde crapa

Realitatea este ca atunci cand echipa de cercetatori condusa deRodrigo Quian Quiroga la Universitatea Leicester din Marea Britanies-a apucat de acest gen de experimente, in urma cu patru ani, n-aavut nici pe departe intentia de a cerceta consecinteleneurologice ale culturii obsedate de celebritati in caretraim: obiectivul oamenilor de stiinta a fost acela de avedea in ce mod sunete si imagini distincte pot declansa reactiiale unor zone cerebrale specifice, pentru a intelege mai bine felulin care functioneaza memoria umana.

Asadar, in primele experimente, Quiroga a utilizat electroziimplantati in creierele unor pacienti suferind de epilepsie cuscopul de a studia activitatea individuala a neuronilor. Pusi infata unor fotografii cu celebritati, animale, dar si obiecte sichiar monumente, a reiesit ca unii dintre neuronii acestoraau devenit neobisnuit de "selectivi": unul s-a activat atat lavederea mai multor fotografii ale actritei Halle Berry(chiar si la una in care actrita purta masca de Catwoman) cat si ladesene sau numele ei scris pe-o hartie; alte celule cerebrale auraspuns in feluri specifice similare la Jennifer Anniston sauturnul din Pisa.Dar nimic din studiul lui Quiroga nu a indicat ca o anumitacelula este unica care se activeaza la vederea lui Halle Berry, sinici ca doar Halle Berry e capabila s-o activeze.

Celula bunicii

Rezultatele studiului au fost insa surprinzatoare si pentru caau parut a sustine asa-numita "teorie celulara abunicii", un paradox propus de biologul Jerry Lettvin(foto, jos) pentru a demola tendinta unora dintre cercetatori de asimplifica la extrem felul in care creierul stocheaza informatii.Levin a ilustrat pericolul de a face acest lucru printr-unneuron ipotetic - celula bunicii (the grandmothercell) -, care-o reprezinta pe aceasta si s-ar activa doar candcrezi ca ai vazut-o, ridiculizand asadar posibilitatea ca astfel decelule sa existe, intrucat in acest caz ne-am epuiza rapidstocul de neuroni disponibili si ar fi catastrofal (cel putinpentru biata bunica).

Mai curand, creierele noastre codeaza obiecte printipare de activitati, distribuite catre un anumit grup deneuroni, care permite setului de celule cerebrale de caredispunem sa faca fata cu semnificativ mai multe concepte. Existaprobe ale acestui fapt in cel mai recent studiu al lui Quiroga, incare omul de stiinta a descris fiecare neuron care raspundeselectiv la cate un "concept abstract". De aceasta data el ainregistrat activitatea a peste 750 de neuroni din zona cerebraladenumita hipocamp, iar la unul dintre voluntari a fostizolat un neuron care a devenit de o mie de ori mai activ lavederea chipului sau numelui lui Oprah Winfrey; ce-idrept, acelasi neuron a raspuns si la conceptul de Whoopi Goldberg,dar intr-o masura mai mica.

Ba chiar, la un alt voluntar, un neuron s-a activat de 300 deori mai puternic decat ceilalti ca reactie la vederea unorfotografii cu insusi Quiroga. Avand in vedere ca cercetatorul nu-icunostea dinainte pe niciunul dintre participantii la experiment,acest lucru fost interpretat drept o dovada a rapiditatii cu careacest tip de reprezentari se formeaza la nivel cerebral.

De reality se moare

Daca insa vorbim despre cultul celebritatii si obsesiapentru faima - o tema extrem de actuala - ,"diagnosticul"psihologilor si psihiatrilor atrage tot mai desatentia in ultima vreme asupra ceea ce pare a fi devenit valoareade baza a societatii de azi: ideea ca a trai fara a fi faimos esteca si cum nu ai trai deloc, perspectiva ca realitatea "adevarata"este in ultima instanta cea a reality show-urilor.

Pe 11 noiembrie 2008, dupa ce a fost eliminata din emisiune,Paula Goodspeed, o fosta concurenta in reality-ul AmericanIdol, s-a sinucis luand o supradoza de droguri in fatacasei cantaretei Paula Abdul, presedinta juriulul, al carei vot "deblam" i-ar fi decis eliminarea din emisiune.

Si pe britanicul Simon Foster, participarea la WifeSwap (un fel de "Schimb de Mame") l-a costat scump. Maiintai si-a pierdut nevasta (care l-a parasit pentru altul luandu-icopiii), apoi casa si in cele din urma slujba. A fost gasit mort,in urma unei supradoze de droguri.

Cu cateva luni inainte, la mii de kilometri distanta, pecontinentul indian, o tanara in varsta de 21 de ani, Tania Saha,s-a prezentat la castingul unui talent show avand in buzunar osticluta de otrava pe care s-o bea in eventualitatea ca nu va fiadmisa. Nu a fost admisa.

In 2007, Cheryl Kosewicz, procuror din orasul american Reno,Nevada, dar si concurenta la Pirate Master (unreality despre pirati care se desfasoara la bordul unei corabii),si-a pus capat zilelor dupa ce a fost eliminata in urmatelevotingului, nu inainte totusi de a-si luat adio de la fani peMySpace.

Si Nathan Clutterha, un tanar in varsta de 26 de ani, a decissa-si ia viata aruncandu-se de la o inaltime de 30 metri (de pe oantena de telefonie mobila), dupa ce a participat laParadise hotel 2 (reality in care un grup detineri traieste intr-un hotel de cinci stele si trebuie sa rezistela tentatiile unor chelnerite provocatoare). Exista si exemple depersoane care au decis s-o termine cu viata chiar inainte sa-sivada visul cu ochii: precum Najai Turpin, care si-a tras un glontein cap de Ziua Sfantului Valentin, cu cateva saptamani inainte deinceperea filmarilor la The Contender, un realityambientat in lumea turneelor de box.

Concluzia la care au ajuns specialistii este ca toate acesteasunt adeseori consecinta unor deliruri paranoide produse launele personalitati mai fragile de experienta de a trai o perioadade timp in fata camerelor de luat vederi si in unele cazuri, chiarsi doar de anxietatea produsa de perspectiva de a oface.

In secolul 21, nici psihoza nu mai e ce-a fost

De la isteria lui Freud la depresia considerata de specialistinoul "cancer al secolului", psihiatria ne-a demonstrat ca si boalapsihica urmeaza "mode" pasagere, gata sa fie inlocuite imediat ceapare una noua. Acuzati ca sunt principalii responsabili aifaptului ca tot mai multe alterari banale ale comportamentuluioamenilor sunt definite drept dereglari psihiatrice (fenomen alcarui scop ar fi doar acela de a directiona capitaluri catreindustria farmaceutica) specialistii explica insa ca bolilepsihice sunt tot cele de odinioara, doar manifestarile isi schimba"fata" potrivit contextului istoric, social si cultural. Prinurmare, daca ti-e dat sa suferi de delir de grandoare zileleacestea, cel mai probabil n-o sa te crezi Napoleon, ci BillGates.

Delirul The Truman Show sau Sindromul Truman cum i semai spune, a iesit la rampa anul trecut in Statele Unite si MareaBritanie, pe masura ce psihiatrii din ambele tari au facut publicecazuri de pacienti psihotici care isi descriu vietile ca fiindcopii la indigo a celei lui Truman Burbank, personajulul principaldin The Truman Show (1998), interpretat de JimCarrey. Specialistii spun ca si alte filme ai caror protagonistitraiesc in lumi ireale sau sunt persecutati de forte malefice -inclusiv "The Matrix", "Edtv" si chiar filmulfacut in baza cartii "1984" a lui George Orwell auaparut in conversatiile cu pacientii psihotici; dar premisa dinThe Truman Show ("Cum ar fi daca ai fi privit infiecare moment al vietii tale?") este izbitor de asemanatoare cuceea ce pacientii descriu ca fiind experienta proprie.

Raportarea la personaje imaginare din fictiunicinematografice nu trebuie insa sa duca cu gandul la cazurineverosimile: psihiatrii le-au observat in mod direct la pacientisi le-au descris drept deliruri cu nume specifice: delir deschimbari climatice, delir de internet, respectiv delirul TrumanShow .

Prin urmare, psihoticii secolului XXI pot refuza sa mai bea apape motiv ca apa este contaminata sau ca gestul lor epuizeaza pevecie rezervele hidrice ale planetei, sau sa gandeasca ca sunturmariti de spioni militari sau filmati in mod constant de camerevideo si ca toti cei din jurul lor participa la un reality show deproportii. In cazul delirului de internet,pacientii incorporeaza de obicei world wide web-ul in gandurile lorparanoide, temandu-se ca net-ul le monitorizeaza si controleazavietile.

Aceste deliruri au alimentat dezbaterile de gen "cine a fostprimul, oul sau gaina?", mai precis daca sunt cele citate cazuri deparanoia clasica, conformate substratului socio-cultural, sau esteceva in neregula cu mijloace de comunicare precum reality-urile siinternetul care ii face oameni s-o ia razna?

Delirul conspiratiei

"Cel mai probabil, acesti oameni ar suferi de deliruri oricum",declara in New York Times Joel Gold, profesor universitarsi psihiatru la Bellevue Hospital Center din New York, care aintalnit patru cazuri de persoane internate in spital din 2002 panain 2004 cu delir de Truman Show. De altfel, cei care au botezatastfel boala sunt chiar Joel Gold si fratele lui, Ian Gold,psihiatru la McGill University din Montreal.

Cei doi specialisti, care in prezent lucreaza la o carte pe temadelirului Truman Show, sunt de parere ca ceea ce distingeacesta dereglare de altele este faptul ca antreneaza intregulunivers al pacientului, in care orice lucru real este de faptireal. Alte dereglari sunt in mod specific foarte precisfocalizate - "mi-au pus un microcip in creier,"extraterestrii vor sa mai rapeasca", "am fost dus peMarte" -, iar aceste situatii ireale devin reale in minteapacientilor. "Familia si toti cunoscutii mei joaca in scenariu, osarada a carui unic scop este sa concentreze atentia intregii lumiasupra mea", i-a spus un pacient doctorului Gold. Altul i-apovestit ca a facut un drum la New York special pentru avedea daca Turnurile Gemene sunt inca in picioare, intrucat desivazuse distrugerea lor pe 11 septembrie la televizor, credea caface parte din "conspiratia" menita a-l persecuta.

Un mod de a privi delirurile si halucinatiile bolnavilor psihicieste acela ca ei doar duc la extrem ceea ce-i ingrijoreazade fapt pe toti oamenii normali. Pacientii schizofrenicisi paranoici pot lua frici comune - cum ar fi cel al furtuluiidentitatii pe internet - pentru a le amplifica.

"Exista insa o vorba care spune ca doar pentru ca esti paranoicnu inseamna ca cineva nu te urmareste", considera medicul JeffreyA. Lieberman, presedinte al Departamentului de Psihiatrie de laColumbia University.

Si totusi, in ultima instanta, abordarea predominanta inpsihiatrie este ca un delir este doar undelir, psihoza e psihoza, iar scenariul este neesential. Frica,mania persecutiei si cea a grandorii sunt trasaturi statice alegandirii maniacale, cred multi specialisti. Cum ar veni,daca pe parcursul Celui De-al Doilea Razboi Mondial de exemplu, unpsihotic ar fi crezut ca vecinii erau nazisti, in timpul RazboiuluiRece, el ar fi zis ca este urmarit de spioni de la K.G.B. sauC.I.A.; dupa cum acelasi bolnav, in perioada de dupa 11 septembriear fi fost persecutat de un membru Al Qaeda.

"Influentele culturale nu ne spun nimic fundamental despredelir", spune si Vaughan Bell, psiholog la Institutul Psihiatric dela King's College din Londra, care a care a tratat o serie depacienti convinsi ca faceau parte dintr-un reality show tv. "Putemexamina influenta televiziunii, a computerelor, a jocurilor pecomputer sau a rock-ului, dar aceste lucruri nu ne dezvaluie noiforme de boala psihica", precizeaza el.

________________________________________________________

Citeste aici partea a doua a articoluluicare-ti prezinta mecanismele subtile ale secretelorcelebritatii!

Conceptele de virtute,munca, merit, eroism, geniu, sacrificiu, faima, au palit tot maitare in fata celor de celebritate, diva, idol, notorietate,popularitate. Eroul se distingea prin faptelesale. Celebritatile prin imaginea lor. Geniul se creeaza pe sineinsusi. Celebritatile sunt create de media. Inovatorii si mariilideri sunt recunoscuti ca atare in baza unor evaluari sisedimentari confirmate in decursul timpului. Celebritatea este insacreatura barfei, a opiniei publice, a ziarelor, a televiziunii, iarparabola ei temporala poate fi extrem de scurta. Afla mai multe!