Prima pagină Cultura

Motorola o altfel de istorie a civilizatiei

Victor Kapra 03.08.2007 | ● Vizualizări: 407
Motorola o altfel de istorie a civilizatiei     Motorola, neil armstrong + zoom
Galerie foto (1)

Un poster marcat cu sloganul "Motorola was there" si infatisandu-l pe Neil Armstrong pasind pe Luna se afla la loc de cinste in muzeul companiei din Schaumburg, Illinois. Imaginea nu este insa decat unul dintre documentele unei fascinante istorii a civilizatiei tehnologice mondiale.

Motorola ilustreaza perfect visul american. In doar 40 de ani, a sprintat fabulos de la stadiul de fabricuta obscura, dar inovatoare, la cel de furnizor de inalta tehnologie pentru NASA. Asta dupa ce si-a adus o interesanta contributie la castigarea celui de-al doilea Razboi Mondial de catre aliati si la explozia presei audio-video in Statele Unite.

Aventura Motorola incepe in 1928, cand doi frati, Paul si Joseph Galvin, manati de un bun instinct comercial, au cumparat o companie ce producea alimentatoare pentru radiouri, aparate care la vremea aceea erau inca masive cat niste dulapuri si functionau pe baza de acumulatori. Fratii Galvin au fost incantati de ideea de a elimina aceste baterii si de a comercializa un adaptor-alimentator care sa permita functionarea mai simpla a radioului: cu curent tras din reteaua casnica.

Noua companie a fost inregistrata sub numele de Galvin Manufacturing Corporation si si-a declarat drept patrimoniu 565 de dolari in numerar, alti 750 de dolari in echipamente, precum si design-ul si patentul alimentatorului radio.
Dupa ce, inainte de cel de-al doilea Razboi Mondial, a adus radioul in casele tuturor americanilor, in 1947, Motorola a lansat televizorul. Acesta costa sub 200 de dolari, motiv pentru care a devenit in scurt timp un produs de masa. Succes urias. Intr-un singur an, Motorola a vandut peste 100.000 de bucati. In 1955, deja peste jumatate dintre gospodariile din Statele Unite aveau un televizor, iar compania a trimis in magazine inca un gadget in premiera: banala, astazi, telecomanda, care insa la vremea aceea a fost ceva cu totul spectaculos.

Motorola avea o nevoie uriasa de componente electronice, iar primul pas a fost crearea, in 1949, a unui centru propriu de cercetari, in Phoenix, Arizona. In 1952, au iesit din laboratoare primii tranzistori Motorola. Cativa ani mai tarziu, corporatia devenea al doilea mare furnizor de semiconductoare din America. Producandu-si singura componentele de baza, avand laboratoare de cercetari eficiente, Motorola putea acum sa atace in forta si alte domenii ale comunicatiilor electronice. Primul pager Motorola a inceput sa taraie prin spitale, fabrici, santiere, in administratia publica. Oamenii erau incantati de noua libertate: puteau primi si expedia mesaje scrise oriunde pe o anumita raza teritoriala, cu un aparat suficient de mic pentru a fi prins la cingatoare.

Sapte ani mai tarziu, aparea prima statie de emisie-receptie portabila (modelul Handie-Talkie HT-200), realizata in intregime din tranzistoare. Solid si fiabil, acest model semnat Motorola a devenit vedeta de cinema, aparand in mai toate filmele de actiune. Si asta pentru ca in viata reala era instrumentul-standard de comunicatii fara fir in mai toate domeniile, de la cel industrial, la cel de siguranta publica.

In acea vreme, Uniunea Sovietica trimisese deja primul om in spatiu. Statele Unite, umilite, au alocat programului de expeditii selenare bugete importante, iar National Aeronautics and Space Administration (NASA) a ales Motorola ca furnizor direct pentru comunicatiile radio. In 1969, astronautul Neil Armstrong transmitea de pe Luna faimoasele cuvinte „Un pas mic pentru om, un pas urias pentru omenire“ multumita unui dispozitiv Motorola de receptie-transmisie automata. Imaginea receptionata de milioane de pamanteni a fost furnizata tot de echipamente Motorola.

 
Odiseea spatiala a continuat: echipamentele semnate de compania americana au calatorit la bordul celor doua navete spatiale Voyager care au facut turul sistemului solar intre 1977 si 1989. Imaginile planetelor Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun au ajuns pe Pamant, in ciuda distantelor uriase, de peste 1,5 miliarde de kilometri, multumita inginerilor Motorola.

Aceasta este, abia punctata, istoria tehnologica fabuloasa scrisa de Motorola pana in 1983, an in care corporatia cu sediul in Chicago avea sa schimbe inca o data lumea, lansand primul telefon mobil comercial din lume. Modelul Motorola DynaTAC 8000X a fost primul celular portabil autorizat de Federal Communications Commission (FCC), institutie care, in treacat fie spus, a intarziat cu ani buni aparitia telefoniei mobile comerciale, din cauza birocratiei si a relei-vointe. Modelul DynaTAC 8000X cantarea 784 de grame, dar avea dimensiuni care il faceau imposibil de purtat in buzunar, asa cum ne-am obisnuit astazi (33x4,5x9 cm). Asigura o singura ora de convorbire fara incarcare. Insa revolutia fusese declansata: oamenii au fost atat de impresionati de libertatea in comunicare gratie telefonului portabil Motorola, incat coada de asteptare pentru livrarea noii minuni a ajuns de ordinul miilor de solicitanti, in ciuda pretului piperat, de aproape 4.000 de dolari. Si sa nu uitam ca, pe vremea aceea, dolarul era mai tare decat in prezent.

Sprintul tehnologic al Motorola continua si in zilele noastre, compania fiind la fel de inovatoare ca in urma cu aproape 80 de ani. Mizeaza foarte mult pe internet si pe inteligenta artificiala, dar la loc de cinste continua se se afle inovatia in domeniul telefoanelor mobile si al comunicatiilor electronice. Este si normal, pentru ca ea, Motorola, a ramas in istorie drept compania care ne-a pus pentru prima data la dispozitie telefonul mobil, un echipament de care nu ne mai putem lipsi.

FACTS

Salturi in comunicatii


»De la primul sau pager, creat in 1956, Motorola si-a trecut in portofoliu o multime de inovatii si lansari comerciale care au schimbat pentru totdeauna modul omenirii de a comunica si de a consuma mass-media electronice.

»1960. Lanseaza primul televizor portabil din lume, cu tranzistori si cu ecran mare.

»1963. Primul monitor color TV rectangular. Pana atunci, ecranele televizoarelor aveau colturile rotunjite, fapt ce diminua calitatea imaginii.

»1974. Este pus la punct sistemul Coronary Observation Radio, care permite echipelor medicale sa transmita electrocardiograma pacientului de la locul acordarii primului ajutor, la spitalul unde urmeaza sa ajunga acesta.

 
»2000. Motorola si Cisco Systems furnizeaza primul serviciu comercial GPRS in Marea Britanie, pentru British Telecom. GPRS permite transmiterea si receptionarea datelor la o viteza acceptabila, cu ajutorul telefoanelor mobile. Motorola livreaza pietei si primul telefon GPRS, modelul Timeport P7389i.


Revolutia radio
In 1930, compania devenea cu adevarat celebra in America, lansand pe piata primul radio comercial pentru automobil, la un pret care il transforma in produs de masa: 120 de dolari. Pana atunci, un astfel de echipament era fabricat numai la comanda si costa pe masura. In doar trei ani, numarul aparatelor de radio pentru masini a crescut de zece ori, ajungand la 724.000. In 1936, Motorola era lider pe aceasta piata, gratie unor inovatii care au prins la consumatori, precum reglajele cu butoane prin apasare. De aici si pana la echipamentele militare de top nu a mai fost decat un pas, deoarece razboiul mondial era in plina desfasurare. Un exemplu: Airboy, lansat in 1940, era un aparat de radio portabil creat special pentru pilotii de avioane, care puteau astfel sa primeasca buletinele meteo in timpul zborului. In ziua de azi, un astfel de echipament pare cu totul banal, dar, la vremea aceea, sa ramai pe frecventa atunci cand te deplasai cu o viteza insemnata era o performanta. Motorola a devenit in acel an un furnizor de prima mana al armatei americane. A dezvoltat si primul aparat de emisie-receptie cu o greutate si cu niste dimensiuni care sa-l faca usor manevrabil. Este indiscutabil faptul ca acest "gadget" a salvat multe vieti si a asigurat eficienta trupelor americane la debarcarea aliatilor in Italia, in 1943-1944. Pana in 1945, Motorola produsese deja 100.000 de unitati. Anul 1940 a fost, asadar, unul extrem de important in istoria companiei. Deja intreprinderea infiintata in 1938 adoptase pentru toate produsele sale brandul Motorola, cuvant creat de Paul V. Galvin pentru a denumi primul radio auto din lume, prin imbinarea cuvintelor motion si sound (sunet in miscare).

Vremurile de pace au sosit in cele din urma, prosperitatea se zarea la orizont, iar dorinta de consum ii domina pe supravietuitori. Motorola a continuat productia de echipamente destinate armatei americane (mirosul Razboiului Rece se simtea deja in aer), dar si-a incercat fortele si in domeniul televiziunii.

Fascinantul telefon mobil

»Americanii au fost incantati sa experimenteze, in 1965, primul serviciu comercial IMTS (Improved Mobile Telephone Service). Cu un astfel de echipament montat in masina, puteai primi sau da apeluri cu orice telefon fix. De altfel, telefonia mobila este, inca din secolul trecut, linia fundamentala de business a Motorola, fie ca e vorba de terminale, fie de tehnologii sau echipamente de retea.

»Compania a intrat inca o data in istoria mondiala a designului industrial la 1 aprilie 1989, cu celebrul MicroTAC, punct de pornire in conceperea celor mai elegante telefoane mobile ale Motorola si ale concurentilor.

»Seria modelelor de mare succes este marcata in 2004 de aparitia RAZR V3, un telefon mobil foarte subtire, metalic, cu clapeta. Carcasa este din aluminiu folosit in industria aviatica, iar tastatura, iluminata revolutionar, a fost executata din nichel. Un urias succes: in doi ani, modelul a fost vandut in peste 50.000.000 de exemplare.

»Motorola doneaza fonduri destinate luptei impotriva SIDA in Africa. Modelul MOTOSLVR, in varianta rosie, a fost lansat in acest scop si este promovat de nume mari ale showbiz-ului mondial.

»Compania a reusit sa echipeze modelul MING, lansat anul trecut si dotat cu ecran tactil, cu un software performant, capabil sa recunoasca peste 10.000 de caractere, scrise de mana, din limba chineza.