Suveniruri de sfarsit de an

16 07. 2007, 14:48

Comemorand, la aceasta rubrica, evenimente ale secolului XX petrecute in decembrie, va adu­cem in fata ochilor, gratie peliculei fotografice, ca­te­va dintre cele care au daruit oame­nilor bucurie, incredere si speranta: mo­men­tul desco­peririi Polului Sud de catre Amun­dsen, cel prilejuit de inche­ie­rea lucrarilor Conci­liului Vatican II, sarba­tor­irea golului cu numarul 1.000 al lui Pelé si o pasnica intalnire america­no-so­vie­tica in spatiu in timpul Razboiului Rece.

Le puteam adauga altele, precum nebuna sarbatoare din prag de An Nou 1940 de la New York, lansarea pe piata modei a lui Karl Lagerfeld si Yves Saint Laurent in decembrie 1954, casatoria regelui Baudouin I al Belgiei cu regina Fabiola (15 decembrie 1960), inaugu­rarea Jocurilor Prieteniei de la Abidjan (24 decembrie 1961) sau faimosul recital al formatiei Rolling Stones in cadrul show-ului TV Rock’n’Roll Circus, din 10 decembrie 1968 – iar lista si-ar avea aici doar inceputul.

Nu pot fi trecute insa sub tacere, chiar daca n-au ce cauta intr-un album cu suveniruri din prag de An Nou, eve­ni­mente ce tin de partea intunecata a vietii si a istoriei. Este destul sa po­menim de atacul japonez de la Pearl Harbour, din 7 decembrie 1941, sau de asasinarea lui John Lennon la 8 decembrie 1980, pentru ca memoria noastra sa nu se mai poata simti ino­centa nici chiar in aceste zile. Nu ne ramane decat sa speram ca ultimele intamplari sumbre din decembrie s-au consumat in secolul XX.

foto: Guliver, Keystone