Home » D:News » Corneea artificiala

Corneea artificiala

Corneea artificiala
Publicat: 23.11.2007
Corneea, stratul transparent care acopera partea anterioara a ochiului, poate fi inlocuita, printr-o operatie de transplant, in cazul in care este afectata. Pare simplu, insa, la fel ca si in cazul altor organe, nu e usor de gasit un donator.

Solutia ideala ar fi crearea unei cornee artificiale, insa o structura care sa fie in acelasi timp transparenta si biocompatibila s-a dovedit pana acum extrem de greu de proiectat.
Totusi, o echipa de cercetatori de la Universitatea South Florida, SUA, sustine ca a reusit sa creeze o astfel de structura, folosind ca sursa de materie prima castravetii de mare.

Acestia sunt nevertebrate marine din grupul echinodermelor; au un corp de forma cilindrica si traiesc pe fundul apelor oceanice. Pentru a fabrica "inlocuitorul de cornee", cercetatorii au folosit fibre de colagen extrase din castravetele de mare. Supuse fortei centrifuge, aceste fibre se dispun singure in straturi in care fibrele sunt aranjate vertical, o structura foarte asemanatoare cu tesutul din corneea mamiferelor. Rezulta un strat subtire de material transparent si biocompatibil, despre care cercetatorii sustin ca este nu numai usor de fabricat, ci si foarte ieftin.

Sursa:  New Scientist

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase