Home » D:News » A fost descoperita sursa vantului solar

A fost descoperita sursa vantului solar

A fost descoperita sursa vantului solar
Publicat: 10.04.2008
Astronomii de la Royal Astronomical Society au anuntat in cadrul Conferintei nationale de Astronomie din Belfast descoperirea sursei celui de-al doilea tip de vant solar.

Vantul solar este un curent de particule incarcate electric, emanat constant de catre Soare in toate directiile. Calatoria acestor particule pana pe Terra poate dura mai putin de 10 zile, iar atunci cand vantul se transforma in furtuna si interactioneaza cu campul magnetic al Pamantului, acesta creeaza magnificele aurore vizibile  pe cerul polar.
Vanturile provenite din regiunea ecuatoriala a Soarelui pornesc dinspre zonele mai luminoase din atmosfera si sunt eliberate in momentul in care campurile magnetice ale zonelor se atrag.
Soarele emite si radiatii, energie pura , la un loc cu vantul solar, o materie care se misca extrem de rapid. Particulele vantului sunt accelerate de campurile magnetice ale Soarelui, iar configurarea campurilor magnetice pot influenta viteza cu care vantul se lanseaza in spatiu.
Exista doua feluri de vanturi solare, diferentiate intre ele de viteza. Cel rapid este originar din regiunile aflate in apropierea polilor si circula cu aproximativ 2.9 milioane km/h . Cel de-al doilea tip, mai putin rapid, porneste din regiunea ecuatoriala a Soarelui si circula cu o viteza care variaza intre 720 000 km/h si 1.8 milioane km/h.

Sursa: Live Science

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase