Home » D:News » Soparla fara picioare descoperita in Brazilia

Soparla fara picioare descoperita in Brazilia

Soparla fara picioare descoperita in Brazilia
Publicat: 05.05.2008
Biologii, herpetologii si ornitologii din cadrul Conservation International au descoperit 14 noi specii de animale intr-o zona din centrul Braziliei. Printre speciile in cauza se afla o soparla fara membre, o broasca cu coarne si o specie de ciocanitoare pitica.

Expeditia oamenilor de stiinta brazilieni in regiunea Cerrado, o zona de savana impadurita, periclitata de expansiunea agriculturii, a scos la lumina 8 specii necunoscute de pesti, 3 de reptile, o specie de amfibieni, una de pasari, si un mamifer nou. Noua specie de soparla apartine genului Bachia, seamana cu un sarpe datorita lipsei membrelor superioare si a celor inferioare, in plus are un bot ascutit care-i permite sa se deplaseze cu usurinta pe sol, cu toate acestea craniul sau este tipic de soparla , iar analiza ADN, o claseaza pe aceasta in ordinul Squamata, cel al soparlelor, declara conducatorul expeditiei, biologul Cristiano Nogueira.

Soparla are o lungime de 15-20 cm, iar singurele sale rude fara membre sunt reprezentate de o specie de geko din Australia si de soparla de sticla din Sud- Estul Europei,  o specie de soparla care se intalneste si in Romania. Curioasa specie de soparla braziliana a fost descoperita in cadrul unei expeditii in rezervatia stiintifica Serra Geral Do Tocantins Ecological Station, un areal protejat cu o suprafata de 716 000 hectare, situate in centul regiunii Cerrado. Membrii expeditiei au mai observat o serie de animale pe cale de disparitie printre care cerbul de mlastina amazonian, armadillo-ul cu trei benzi si papagalul ara hyacinth, dintr-un total de 440 specii de animale catalogate de cei 26 de oameni de stiinta.

Sursa: ABC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase