Home » D:News » Viata a supravietuit impactului asteroizilor

Viata a supravietuit impactului asteroizilor

Viata a supravietuit impactului asteroizilor
Publicat: 02.07.2008
Efectele impactului unui asteroid sau cometa care s-a prabusit in apropierea golfului Chesapeake in urma cu 35 milioane ani, au fost pentru prima data examinate detaliat de o echipa de cercetatori americani. Rezultatele sunt surprinzatoare: analizele releva supravietuirea unor forme de viata din zona, chiar si dupa devastatorul impact.

Craterul care este situat la adancimea de 120-365 metri sub un strat compus din aluviuni, nisipuri si argile, are un diametru de doua ori mai mare decat Manhattanul.
“Cred ca trebuie sa facem excavatii in centrul craterului pentru a intelege modul in care fortele geologice au aranjat straturile de nisip si argila in dispunerea pe care noi am descoperit-o in prezent”, declara Gregory Gohn, geologul-sef al expeditiei.

Forta impactului a format o cavitate colosala si a produs temperaturi care au transformat rocile in lava.
Caldura extrema a ucis majoritatea formelor de viata, conform opiniilor cercetatorilor. Pe masura ce studiul a continuat, spre surpriza acestora, membrii expeditiei au descoperit o microfauna abundenta, formata din diferite specii de bacterii care vietuiau in cele mai adanci zone ale craterului. Unele dintre stravechile forme de bacterii au supravietuit impactului catastrofal, pur si simplu pentru ca nu au simtit in nici un fel temperaturile extrem de ridicate degajate in urma impactului. Se pare ca restul microfaunei abundente a recolonizat craterul, odata ce temperaturile au scazut indeajuns de mult pentru a permite acest lucru.

Sursa: MSNBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase