Home » D:News » Caii albi au un singur stramos comun

Caii albi au un singur stramos comun

Caii albi au un singur stramos comun
Publicat: 23.07.2008
Caii albi au fost pretuiti si cautati de regi si imparati inca din cele mai vechi timpuri, iar in prezent cercetatorii au reusit sa identifice mutatia genetica care duce la transformarea cailor gri in nobilii cai de culoare alba. Linia genetica a acestora incepe de la o singura iapa sau un armasar si are o vechime de peste 2 500 ani.

S-a stabilit, astfel, ca toti caii de culoare gri, indiferent de rasa, descind din rasa Pur Sange Arab. Sunt inclusi aici faimosii cai albi de rasa Lipitan. Dr. Leif Anderson si colegii sai din cadrul Universitatii din Uppsala, Suedia a descoperit acesta mutatie gentica in cadeul a peste 800 de cai de culoare gri care apartineau la 8 rase diferite. Dr. Anderson a studiat apoi culoarea parului si pigmentia a 5 armasari reprezentativi din Austria, Croatia, Ungaria, Slovacia si Slovenia. „Manifestarea acestei mutatii pentru a selecta caiii albi a avut un impact puternic asupra culturii si civilizatiei umane si al lasat numeroase urma in arta si literatura din Asia si Europa. Si amintesc aici doar de miturile lui Pegas si al Unicornului, ambele animale mitice fiind prezentate ca avand culoare alba” declara Dr. Anderson.

“Prestigiul de a detine si a calari un cal alb a dus la selectia acestora din cadrul multitudinii de rase cabaline existente. In general caii albi au fost obtinuti din incrucisari sistematice ale cailor de culoare gri. Mutatia obtinuta este cea mai comuna cauza a aparitiei si selectionarii empirice a cailor albi” continua Dr. Anderson.
Cele mai vechim mentionari ale cresterii si selectiei cailor de culoare alba vin din sursele istoricului grec Herodot. Acesta povesteste despre imparatul persan Xerxes (485-465i.e.n.) care avea o herghelie de cai albi, considerati sacri.
 

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase