Home » D:News » Defrisarea Amazoniei aduce noi probleme

Defrisarea Amazoniei aduce noi probleme

Defrisarea Amazoniei aduce noi probleme
Publicat: 07.08.2008
Ecologii americani au descoperit ca nutrientii transportati in Oceanul Atlantic de catre fluviul Amazon fertilizeaza o cantitate atat de mare de plancton incat acesta preia din atmosfera o cantitate de dioxid de carbon mai mare decat cea estimata anterior de cercetatori.

Fericita descoperire a venit intr-un moment in care presiunile pentru continuarea defrisarii bazinului Amazonului sunt in continua crestere. Daca se vor taia in continuare copacii din acesta zona, Amazonul si-ar putea reduce semnificativ rolul sau de fertilizator al planctonului, in timp ce nivelul dioxidului de carbon din atmosfera ar creste puternic, amplificand astfel nedoritul efect de sera.

Ajit Subramanian, cercetator in cadrul Lamont-Doherty Earth Observatory din New York , declara ca este o descoperire de importanta capitala pentru sanatatea atmosferei Terrei. Noul studiu certifica inca o data importanta mentinerii la parametrii actuali a intregului ecosistem amazonian. Un risc major vine din partea planurilor autoritatilor braziliene de a construi baraje si hidrocentrale pe Amazon, fapt ce ar duce la un dezastru ecologic. Fluxul de nutrienti spre ocean ar dispare, iar planctonul din zona s-ar diminua drastic, nemaifiind capabil sa prelucreze dioxidul de carbon din atmosfera. Un risc asemanator pandeste si fluviile Mekong si Congo, unde oficialitatile locale planuiesc construirea de baraje si centrale hidroelectrice.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase