Home » D:News » “Lentilele lichide” promit perfectiunea fotografiilor

“Lentilele lichide” promit perfectiunea fotografiilor

“Lentilele lichide” promit perfectiunea fotografiilor
Publicat: 30.09.2008
In ciuda tehnologiei avansate de care dispun, telefoanele mobile nu sunt faimoase pentru calitatea pozelor pe care le fac. Tehnologia “lentilelor lichide” promite insa sa schimbe acest lucru, oferind camerelor incorporate in telefoane, capacitati de focalizare care le lipsesc celulelor optice actuale.

Cea mai recenta inovatie in domeniu vine de la Institutul Politehnic Rensselear, din SUA, unde cercetatorii au realizat o lentila lichida prin inserarea unor picaturi de apa intr-o gaura cilindrica forata intr-o suprafata de Teflon. Un mic difuzor ce emite sunete de inalta frecventa este menit sa deplaseze membrana de apa inainte si inapoi, pentru a schimba focalizarea lentilei. Lumina care trece prin picatura de apa, o transforma intr-o lentila miniaturala de camera, ce poate fi incapsulata in plastic sau sticla. Experimental, lentilele lichide s-au folosit pentru a captura 250 de cadre pe secunda. Noul sistem capaciteaza camerele cu o focalizare variabila pe care n-au mai avut-o nicicand inainte, datorita exercitarii unor tensiuni pe suprafetele lentilei.
Noile lentile sunt mai simple decat “lentilele lichide” precedente, care folosesc o combinatie de apa, ulei si o sursa de alimentare.

Sursa: Scientific American

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase