Home » D:News » Un sigiliu rar din perioada Primului Templu, dezgropat in Ierusalim

Un sigiliu rar din perioada Primului Templu, dezgropat in Ierusalim

Un sigiliu rar din perioada Primului Templu, dezgropat in Ierusalim
Publicat: 13.11.2008
Excavatiile arheologice conduse de catre Autoritatea Israeliana pentru Antichitati, ce se desfasoara in piata Zidului de Vest din Ierusalim, au scos la lumina un sigiliu evreiesc care dateaza din perioada tarzie a Primului Templu (950-586 i.Hr).

Sigiliul a fost gasit intr-o cladire care dateaza din secolul 7 i.e.n., in vremea cand domneau regii Manasseh si Josiah. Acesta este facut din piatra neagra, are o forma eliptica, avand dimensiunile 1,2 cu 1,4 centimetri si pare sa fi apartinut unei persoane private. Decoratia reprezinta un arcas, al carui nume este gravat in ebraica veche.

“Acolo apar literele LHGB, care inseamna “pentru Hagab”. Numele este mentionat in Biblie, in Ezra 2:46, ca si in scrisorile Lachish, care dateaza de asemenea din perioada Primului Templu”, declara Shlomit Wexler-Bdolah, arheologul-sef al lucrarilor de excavare.
In aceeasi cladire, arheologii au mai descoperit anterior un numar mare de sigilii personale, apartinand unor persoane private cu functii inalte, ca si zece vase in care se depozitau ulei si vin, avand stampilate insemnele regale.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase