Home » D:News » Un antibiotic vechi dovedeste virtuti noi

Un antibiotic vechi dovedeste virtuti noi

Un antibiotic vechi dovedeste virtuti noi
Publicat: 05.02.2009
Un medicament vechi de un secol a fost reevaluat de cercetatori, care i-au descoperit noi proprietati. Substanta ar putea avea un rol important in tratamentul unoer boli autoimune, precum scleroza multipla.

Clofazimina a fost descoperita in 1890, iar in secolul XX s-a incercat utilizarea ei in tratamentul tuberculozei. Nu a fost eficienta in vindecarea acestei boli, in schimb s-a dovedit, ulterior, utila in tratamentul leprei. Iar seria surprizelor legate de efectele clofaziminei nu s-a incheiat. Un studiu efectuat de specialistii de la Universitatea Johns Hopkins (SUA), care au analizat 200 de medicamente in cautarea unor noi utilizari ale acestora, a aratat ca vechiul antibiotic are efecte neasteptate asupra functionarii sistemului imunitar.
Pana acum se credea ca substanta are efect asupra bacteriilor, ceea ce ar fi explicat actiunea sa antibiotica asupra bacilului leprei. Dar testele au demonstrat ca substanta interefera cu metabolismul calciului si al potasiului in celulele sistemului imunitar, putand suprima raspunsul autoimun. Efectul s-ar putea dovedi util in tratamentul unor boli autoimune (cum este scleroza multipla), in care sistemul imunitar uman nu mai recunoaste celulele proprii organismului si le ataca, distrugandu-le.

Sursa: Science Daily
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase