Home » D:News » Misterele planetei Marte incep sa iasa la lumina

Misterele planetei Marte incep sa iasa la lumina

Misterele planetei Marte incep sa iasa la lumina
Publicat: 18.02.2009
Cercetatorii NASA au readus in atentia mass-media imagini spectaculoase ale unui fenomen care a creat numeroase controverse in momentul amartizarii navetei spatiale Phoenix, la 25 mai 2008. Conform acestora, imaginile surprinse imediat dupa contactul cu solul martian dovedesc existenta apei lichide pe Planeta Rosie, anunta NewScientist.

Printre primele imagini trimise de Phoenix s-au numarat si cele ale unor misterioase picaturi de materie improscate pe unul dintre trenurile de aterizare. In mod inexplicabil, picaturile si-au marit masa in urmatoarele saptamani, starnind numeroase dispute asupra originii lor. Dupa aproape un an de dezbateri, oamenii de stiinta considera ca acestea sunt primele dovezi ale existentei apei in stare lichida pe suprafata planetei Marte.

Cea mai credibila ipoteza este aceea conform careia materia misterioasa nu reprezinta altceva decat picaturi de apa sarata, picaturi care s-au dilatat dupa ce au absorbit vapori de apa din atmosfera. Cercetatorii explica acest fenomen prin existenta sarurilor din solul martian care pot mentine apa in stare lichida chiar si in conditiile unor temperaturi cu mult sub 0 grade Celsius. Totodata, acest efect anti-inghet deschide posibilitatea ca apa sa existe imediat sub suprafata solului planetei Marte desi, sustin acestia, ea ar fi prea sarata pentru a putea sustine viata.

Marile canioane si albiile secate ale raurilor atesta faptul ca odinioara pe Marte existau cantitati uriase de apa. Cercetatorii au descoperit deja apa in forma inghetata, atat sub forma unor ghetari cat si in solul martian. Apa in stare lichida poate exista si la temperaturi de – 70 de grade Celsius datorita sarurilor din sol.

Sursa:NewScientist

Alte articole corelate:

Busteanul de pe Marte socheaza lumea stiintifica

Astronomii confirma: Exista ghetari pe Marte

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase