Home » D:News » Vechile fotografii atesta un declin dramatic al trofeelor pescaresti

Vechile fotografii atesta un declin dramatic al trofeelor pescaresti

Publicat: 19.02.2009
Arhivele fotografice vechi de mai bine de 50 de ani dezvaluie un declin serios al asa-numitilor “pesti-trofeu”, capturati in zona recifurilor de corali dimprejurul regiunii Key West, Florida.

Se estimeaza ca marii pesti pradatori au pierdut in greutate si dimensiuni aproximativ 88%, conform imaginilor infatisate de fotografiile moderne, comparativ cu cele prezentate de pozele alb-negru din anii ’50. Lungimea medie a rechinilor s-a micsorat cu peste 50 de procente intr-o jumatate de veac, dupa cum se poate observa in aceste materiale. Studiul, efectuat de cercetatorii Institutului Oceanografic Scripps din cadrul Universitatii din California, sugereaza ca schimbarile de dimensiuni ale animalelor au fost cauzate de vanatoare sau pescuit, activitati care au vizat adesea uciderea specimenelor cele mai mari, cu scopul de a le transforma in trofee.
Cercetatorii au descoperit in timpul desfasurarii unor studii despre ecosistemele recifurilor de corali arhive continand sute de fotografii cu pesti-trofeu, realizate cu zeci de ani in urma. Toate aceste poze documentau trofeele pescaresti obtinute in urma pescuitului sportiv din reciful de corali din preajma Florida Keys. Oamenii de stiinta au facut o comparatie intre pozele de atunci si cele moderne, analizand in fotografii aproximativ 1275 de pesti. Chiar daca aceste materiale nu ofera o masuratoare exacta, ele arata foarte clar ca pestii mari erau mult mai abundenti in trecut.

Sursa: Live Science

Anii ’50

Prezent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase