Home » D:News » Mai mult peste, mai putin metan

Mai mult peste, mai putin metan

Mai mult peste, mai putin metan
Publicat: 30.03.2009
Legatura dintre cei doi factori o fac vacile, care, prin eliminarea unor mari cantitati de metan rezultat din digestie, contribuie semnificativ la efectul de sera. Cercetatorii irlandezi au demonstrat ca suplimentarea dietei vacilor cu ulei de peste poate reduce emisiile de metan ale rumegatoarelor.

In plus, prin adaugarea a 2% ulei de peste in hrana vitelor, se imbunatateste calitatea carnii acestora, sustin cercetatorii de la Colegiul Universitar din Dublin, Irlanda. Uleiul de peste influenteaza producerea metanului in portiunea numita rumen a aparatului digestiv al vacilor, reducand astfel cantitatea de metan rezultat in urma procesului de digestie. Pe masura ce oamenii de stiinta vor intelege mai bine influenta regimului de hrana al animalelor asupra diferitelor specii de bacterii prezente in rumen, ar putea deveni posibila  modificarea dietei in vederea reducerii emisiilor de metan.

Mai mult de o treime din cantitatea de metan eliminata in atmosfera (cca. 900 de miliarde de tone anual) este produs de bacteriile metanogene care traiesc in sistemul digestiv al rumegatoarelor cum sunt vacile, caprele si oile. Metanul este de 20 de ori mai activ decat dioxidul de carbon in ceea ce priveste inmagazinarea caldurii solare, ceea ce face din el un gaz cu efect de sera foarte puternic.

Sursa: Science Daily

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase