Home » D:News » Vanarea speciilor invadatoare – sport de masa in Australia

Vanarea speciilor invadatoare – sport de masa in Australia

Vanarea speciilor invadatoare – sport de masa in Australia
Publicat: 31.03.2009
Broastele Bufo marinus au devenit, in Australia, o specie detestata de localnici, deoarece aduc mari prejudicii faunei locale. Cea mai noua metoda de control a populatiilor a fost o vanatoare in masa, organizata sub patronajul autoritatilor locale si cu participarea a cateva sute de persoane.

Un soi de petrecere populara cu gratar, racoritoare si premii, organizata in statul australian Queensland, a fost pretextul pentru a implica localnicii in exterminarea unui mare numar de broaste din specia Bufo marinus, una dintre speciile invazive cele mai daunatoare din Australia. Specia, originara din America de Sud, a fost introdusa in 1935, in incercarea de a controla populatiile de insecte daunatoare (in special gandaci) care atacau plantatiile de trestie de zahar. Misiunea nu a reusit (broastele sunt mari si grele si nu reusesc sa sara destul de sus pentru a prinde gandacii care traiesc pe tulpinile trestiei de zahar); in schimb, amfibienii de import s-au inmultit enorm si au devenit ei insisi daunatori. Broastele Bufo marinus raspandesc agenti patogeni ca Salmonella, iar veninul secretat de pielea lor omoara pradatorii care incearca sa le manance. Pentru om, veninul nu este periculos decat daca este inghitit.

In timpul “vanatorii in masa” organizate de autoritati, broastele au fost o prinse vii, fara a fi ranite, iar ulterior au fost eutanasiate, unele dintre ele fiind transformate in ingrasaminte pentru culturile agricole.

Sursa: The Independent

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase