Home » D:News » O “cutie neagra” pentru cladiri

O “cutie neagra” pentru cladiri

O “cutie neagra” pentru cladiri
Publicat: 05.05.2009
Cercetatorii de la Universitatea din Siena au pus la punct o noua tehnologie capabila sa transmita informatii despre stabilitatea si vibratiile unei cladiri. Se numeste Wsn (Wireless sensor networks) si este in clipa de fata in curs de testare la San Gimignano, oraselul celor 15 turnuri medievale aflat in patrimoniul UNESCO.

Vazuta de aproape, pare o cutie insignifianta (depaseste cu putin dimensiunile unui pachet de tigari), din care rasar niste antene ciudate; ascunde insa o tehnologie de avangarda capabila sa prevada prabusirea unei cladiri, fie ea veche sau moderna. Daca edificiul monitorizat astfel mai este conectat si la o retea wireless, se poate realiza un network urban in masura sa furnizeze toate informatiile cu privire la istoria si starea de sanatate a mii de locuinte.
Un alt aspect revolutionar al acestei “cutii negre” este si pretul: cateva zeci de euro. Avand in vedere ca pentru monitorizarea unei cladiri cu patru etaje este nevoie de doar 15 senzori, a explicat Alessandro Mecocci, profesor de telecomunicatii la facultatea de inginerie din cadrul Universitatii din Siena, cheltuiala ar putea fi cu usurinta suportata de de asociatiile de proprietari, sau chiar de constructori, daca se doreste a fi integrata in timpul lucrarilor de turnare a fundatiei. Iar specialistii ar avea la dispozitie date pretioase pentru a determina daca o cladire va rezista in eventualitatea unui seism sau risca sa se prabuseasca.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase