Home » D:News » Faimosul bust al lui Nefertiti, un fals din secolul XX

Faimosul bust al lui Nefertiti, un fals din secolul XX

Faimosul bust al lui Nefertiti, un fals din secolul XX
Publicat: 07.05.2009
Este una dintre cele mai cunoscute relicve antice si totodata una dintre cele mai apreciate exponate ale Muzeului de Istorie din Berlin. Este vorba de bustul reginei Nefertiti, cel despre care se credea pana in prezent ca are o vechime de peste 3400 de ani. In fapt, sustine istoricul elvetian Henri Stierlin, bustul dateaza doar din 1912, fiind opera unui artist german.

Stierlin, autor al mai multor lucrari despre Egiptul Antic, Orientul Mijlociu si vechiul Islam, afirma in ultima sa lucrare ca bustul a fost creat de care un artist german, Gerardt Marks, la cererea celebrului arheolog al vremii Ludwig Borchardt. Acesta din urma dorea atat sa testeze pigmentii antici descoperiti in piramidele egiptene, cat si sa obtina o imagine fidela a reginei, conforma cu gravurile antice. Bustul a fost atat de reusit incat, in momentul unei vizite la resedinte lui Borchardt, un print german nu si-a putut retine entuziasmul, laudand „opera antica”. De teama sa nu isi jigneasca oaspetele, arheologul ar fi continuat sarada care, de altfel, a durat pana in prezent.

„Borchardt a pastrat bustul in holul casei sale timp de 10 ani. Este evident ca stia ca este un fals. E ca si cum eu as pastra in holul casei, timp de un deceniu, masca mortuara a lui Tuttankhamon”, concluzioneaza Stierlin.

In prezent, Germania si Egiptul isi disputa dreptul de proprietate asupra bustului, fiecare dintre cele doua tari dorind sa il expuna in propriile muzee.

Sursa: Yahoo

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase