Home » D:News » Invadarea absoluta a intimitatii, genomul expus online

Invadarea absoluta a intimitatii, genomul expus online

Invadarea absoluta a intimitatii, genomul expus online
Publicat: 25.05.2009
Informatiile genetice a nu mai putin de 13.000 de indivizi sunt in acest moment publice pe Internet, alaturi de fotografiile lor si trecutul medical detaliat. Toate acestea cu permisiunea subiectilor, in speranta de a ajuta umanitatea.

“Personal Genome Project” (PGP) este un proiect de cercetare dezvoltat pentru a facilita accesul la informatii genetice atat pentru organizatii specializate cat si pentru indivizi interesati de aceasta problematica. In loc sa se bazeze in continuare pe cele cateva laboratoare genetice constranse sa-si obtina singure “materia prima” sau accesul la numarul oricum mic de genoame disponibile, PGP planuieste sa inchege o baza de date online cu 100.000 de genoame umane detaliat prezentate, accesibila online oricui vrea sa arunce o privire.

Cele cu adevarat interesate si vizate sunt, desigur, institutele de cercetare, dar initiativa este o usa deschisa si pentru specialisti in computere, matematicieni si in general orice observator interesat si dornic sa afle cate ceva despre codul vietii. Beneficiile unui asemenea demers s-ar putea dovedi nesperat de importante, intrucat cercetatori din toata lumea vor avea la dispozitie mult mai multe date pe marginea carora sa dezvolte studii capabile sa conduca la solutionarea unora dintre cele mai complicate boli ale omenirii.

Totusi, proiectul presupune si o tehnologie pe masura: o singura secventa ADN necesita sase gigabytes (GB) de stocare, ceea ce inseamna ca PGP planuieste sa incarce pe Internet mai mult de jumatate de petabyte (500 TB sau 500.000 GB) de informatii genetice. Din acest punct de vedere, initiva va fi sustinuta de institutii precum Google, Amazon si Isilon Systems, care s-au pus deja in miscare. Fenomenul reprezinta o invadare puternica a intimitatii acelora prinsi in experiment, dar scopul final al acestui demers i-ar putea transforma, in timp, in salvatori ai speciei.

Sursa: Dailygalaxy

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase