Home » D:News » Solutia americana la problema incalzirii globale: vopsiti acoperisurile in alb

Solutia americana la problema incalzirii globale: vopsiti acoperisurile in alb

Solutia americana la problema incalzirii globale: vopsiti acoperisurile in alb
Publicat: 28.05.2009
Secretarul SUA insarcinat cu problemele energiei, Steven Chu, laureat al premiului Nobel, a afirmat ca daca acoperisurile si asfaltul ar avea o culoare mai deschisa, acest fapt ar duce la o micsorare considerabila a efectului de sera.

Dr. Chu considera ca schimband culoarea acoperisurilor si a strazilor cu una mai deschisa, acestea ar reflecta in mare masura radiatia solara inapoi in spatiu, ceea ce ar reduce enorm efectul de sera. Rezultatele schimbarii ar fi vizibile si la nivelul fiecarei locuinte cu acoperisul vopsit in alb: aceasta ar fi mult mai racoroasa in timpul verii si ar consuma cu 10-15% mai putina energie pentru climatizare.

La nivel global, efectul ar fi de-a dreptul spectaculos: dr. Chu sustine ca, daca toate acoperisurile si strazile lumii ar fi deschise la culoare – albe sau macar un gri-deschis, in cazul strazilor – aceasta ar echivala cu  retragerea din circulatie a tuturor masinilor din lume, pentru o perioada de 11 ani!

Aceasta ideea a unei “revolutii albe” in domeniul protectiei mediului este mult discutata in SUA, unde oamenii de stiinta au calculat ca, printr- o astfel de “renovare” a acoperisurilor si strazilor, in regiunile tropicale si temperate, cu materiale care reflecta puternic lumina Soarelui, s-ar obtine o scadere a cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera cu  44 de miliarde de tone.

Sursa: The Independent

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase