Home » D:News » Drumul spre eclipsa (II): Beijing – Shanghai

Drumul spre eclipsa (II): Beijing – Shanghai

Publicat: 21.07.2009
Toata lumea vorbeste despre smog-ul din Beijing. Se spune ca din cauza traficului, atletii n-ar fi putut sa evolueze competitiv la olimpiada de anul trecut, asa ca autoritatile chineze au adoptat diverse masuri pentru reducerea masinilor din oras in zilele olimpiadei. Stand 3 zile in Beijing, am observat ca acest celebru smog este intretinut in primul rand de conditiile locatiei capitalei chineze.

Aflat intre coline, aerul nu poate scapa de aici decit in cazul unei furtuni. Umiditatea mare din perioada asta a anului mixata cu noxele emise in atmosfera de fabricile din zona si, sigur, de milioanele de masini din oras, fac ca aerul de la sol sa se transforme intr-o picla deasa, o ceata eterna care da batai de cap oricarui iubitor de soare si cer senin.

V-am spus ca orasul este ENORM? Ei bine, in ultimele zile mi-am dat seama ca este de 5 ori mai mare decit credeam! Viata aici e ca intr-un musuroi de furnici harnice. La prima vedere preturile sint comparabile cu cele din Europa. Daca te apropii de obiectul pe care vrei sa-l cumperi, observi ca e un excelent “fake”, iar pretul poate scadea chiar si de 10 ori!, daca esti un negociator bun. Spre exemplu un laptop Sony de 10 inci are pretul afisat ca in Romania, dar il poti cumpara dupa tocmeala cu 70-80 de euro! Are instalat XP-ul si merge cum merge si laptopul meu. Nu m-as mira ca si al meu sa fie un “real-fake”!

Am parasit Beijingul pe 18 iulie, seara, cu trenul. Ghidul ne-a spus ca gara din care urma sa luam trenul spre Xian este cea mai mare din lume. Ei bine, gara din Beijing e mai mare decit toate garile in care am fost luate la un loc! In difuzoare auzi o voce de sentitizator, feminina. Totul e scris cu semne de neinteles, iar in jurul tau roiesc oameni. Zeci de mii de oameni. Senzatia pe care am avut-o a fost ca suntem pe o alta planeta, cumva asemanator cu ce i se intimpla lui Arnold Schwarzeneger in filmul Total Recall.

In Xian, am fost sa admiram cei 6.000 de soldati sculptati in lut si ingropati acum 4.000 de ani de primul mare imparat chinez, Qin. Nu am mai trait pina acum asa o senzatie de sufocare cum am avut parte in acest oras din interiorul Chinei. Am inteles de la ghidul local ca vara sunt 40 de grade cu umiditate extrema si ceata sau abur care te bronzeaza prin fiebere, la foc mic, fara a vedea macar odata Soarele.

Abia ajunsi in Shanghai, prima parere este ca toata populatia Chinei traieste aici. Am inteles ca zilnic in Shanghai sunt 30 de milioane de oameni, fie localnici, fie turisti, fie chinezi in trecere. In 10 minute de mers pe strada ni s-au oferit Rolexuri (false, evident) hasis, marihuana, femei, iar vinzatorii ambulanti pur si simplu te asalteaza fara a avea sanse sa scapi de ei decat daca sari intr-un taxi. Iar taxiurile… ei bine e o alta poveste cum poti sa te intelegi cu un taximetrist aici.

Pe 22 iulie, adica maine, avem eclipsa totala de Soare pe care vom incerca sa o observam si fotografiem de la 60 km sud de Shanghai, din orasul Jinshanwei. Prognoza meteo arata ploaie si furtuna cu fulgere, dar in buna traditie a echipelor DESCOPERA nu ne descurajam si speram sa va trimitem cele mai bune imagini de la acest superb spectacol astronomic.

Catalin Beldea

Citeste aici totul despre Eclipsa secolului si expeditia Descopera.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase