Home » D:News » Urangutanii s-au apucat de cantat

Urangutanii s-au apucat de cantat

Urangutanii s-au apucat de cantat
Publicat: 11.08.2009
Cercetatorii olandezi din cadrul Universitatii din Utrecht care studiau comportamentul urangutanilor din insula Borneo au avut surpriza sa descopere ca aceste mari maimute antropoide au inventat adevarate instrumente muzicale folosite deseori in activitatile lor zilnice.

Urangutanii salbatici din Borneo  (Pongo pygmaeus wurmbii) emit diverse sunete  cu rol in comunicare si interactiunea sociala. In general, sunetele emise de ei au scop de alarma auditiva, atunci cand sunt reperati pradatori precum serpii, tigrii, leoparzii sau oamenii. Pana in prezent, lumea oamenilor de stiinta era convinsa ca toata gama sunetelor emise de urangutani sunt produse exclusive prin modulatiile buzelor si limbii.

Studiul amanuntit al echipei de cercetatori olandezi condusa de dr. Madeleine Hardus a aratat ca urangutanii au inventat adevarate instrumente muzicale realizate din frunze rasucite, pe care le folosesc pentru a-si amplifica sunetele emise. Urangutanii rasucesc frunzele uriase ale arborilor tropicali pentru a crea adevarate « goarne » artizanale, cu ajutorul carora isi averizeaza semenii sau chiar incerca sa sperie pradatorii.

Sursa: Live Science

 

CITESTE SI :

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase