Home » D:News » Exista si al treilea tip de colesterol, cel mai nociv

Exista si al treilea tip de colesterol, cel mai nociv

Exista si al treilea tip de colesterol, cel mai nociv
Publicat: 21.08.2009
Nu exista doar doua tipuri de colesterol, cel asa-numit “bun” (HDL) si cel “rau” (LDL), ci si o forma necunoscuta celor mai multi dintre noi, denumita oxicolesterol, chiar si mai nociv, capabil sa creasca semnificativ riscul de ateroscleroza.

Cel care a atras atentia asupra ignoratului oxicolesterol este cercetatorul Zhen-Yu Chen de la Universitatea din Hong Kong, care a prezentat recent, in cadrul unei intalniri a Societatii Chimistilor Americani in curs la Washington, un studiu despre efectele acestuia asupra sanatatii oamenilor. "Acest studiu este important si pentru faptul ca la ora actuala oamenii de stiinta nu stiu daca statinele, medicamentele folosite in toata lumea pentru scaderea colesterolului, sunt capabile sa scada si nivelurile de oxicolesterol, care nu este altceva decat o forma oxidata a colesterolului”, a explicat Chen, avertizand ca acesta se gaseste in alimentele foarte procesate, cele cu grasimi hidrogenate, dar se formeaza si in timpul procesului de prajire, din cauza temperaturii inalte. 
In opinia cercetatorului, multe companii din sectorul alimentar adauga intentionat oxicolesterol in produsele lor sub forma de grasimi hidrogenate, utilizate pentru a imbunatati gustul si capacitatea de conservare a unui aliment. Numai ca acesta, a demonstrat Chen in studiul sau, “este o substanta extrem de nociva care slabeste sistemul imunitar al organismului uman, contribuie la degenerarea celulara, creste formarea placilor aterosclerotice si reduce elasticitatea vaselor sanguine”.
Sursa: La Repubblica

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase