Home » D:News » Cel mai grijuliu tatic din regnul animal

Cel mai grijuliu tatic din regnul animal

Publicat: 03.09.2009
La o prima vedere, nu ar parea mai mult decat un peste obisnuit. Specia se numeste arowana si face parte din familia osteoglosiformelor, familie in care se regaseste si uriasul amazonian arapaima. Ceea ce este interesant si inedit, totodata, la aceasta specie este modul in care parintii si-au impartit rolurile in cresterea viitorilor pui.

Indatoririle mamei sunt minime, atata vreme cat ea isi depune icrele in gura masculului. Pe toata perioada incubatiei, care poate dura chiar si cateva luni, „tatal” isi tine puii in gura, feriti de posibilii pradatori, pana in momentul in care acestia se pot descurca singuri in mediul acvatic. Desi este un carnivor renumit, arowana nici nu se gandeste sa isi consume progeniturile, chiar daca in perioada eclozarii el nu se hraneste absolut deloc.

Aparuta acum circa 140 de milioane de ani, familia osteoglosiformelor mai pastreaza in prezent doar zece specii, trei dintre acestea regasindu-se in America Latina, una in Africa, patru in Asia si doua in Australia.

Sursa: Izismile

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase