Home » D:News » Antarctica – Cel mai bun loc pentru studierea Universului

Antarctica – Cel mai bun loc pentru studierea Universului

Publicat: 07.09.2009
Uriasul continent acoperit de gheturi a devenit destinatia favorita a tuturor astronomilor, precum si a cercetatorilor interesati de descifrarea misterelor spatiului. Motivul este unul foarte simplu: in aceste locuri, atmosfera este deosebit de clara, permitand cea mai buna vizibilitate asupra cerului de pe Terra.

In urma unor analize  de specialitate, o echipa de cercetare americano-australiana a reusit sa identifice o culme izolata pe un versant anatarctic despre care se poate afirma  ca este cel mai bun loc de pe planeta pentru observarea Cosmosului si a fenomenelor spatiale. Zona, denumita Ridge A, a fost identificata pe un platou izolat si nu a mai avut contact cu omul pana in acest moment. Locul este situat la inaltime de 4.053 de metri deasupra platoului Antarctic. Studiile anterioare au aratat ca aici temperature medie anuala se situeaza in jurul valorii de -70 grade Celsius, iar continutul de vapori de apa al atmosferei de desuapra zonei Ridge A este mai mic decat grosimea unui fir de par uman. Factori precum cantitatea de nori, temperatura, stralucirea cerului, viteza vantului si turbulentele atmosferice se afla intr-o proportie perfecta pentru studiere Universului cu ajutorul celor mai performate telescoape.

“Aici, totul este incredibil de calm, nu exista nici macar o adiere de vant. Aerul este nemiscat si inghetat. Imaginile luate la Ridge A sunt de cel putin trei ori mai clare si mai detaliate decat imaginile inregistrate in cele mai bune locuri frecventate de astronomi pana acum. Cerul este atat de clar incat cu un telescop modest se obtin imagini la fel de detaliate precum cele realizate cu cele mai puternice telescoape din lume” declara conducatorul studiului, profesorul Will Saunders din cadrul Anglo-Australian Observatory.

Antarctica a atras atentia astronomilor inca din anul 2004, cand autorii unui studiu similar au declarat in revista “Nature” ca au reusit sa realizeze imagini extraordinar de clare de pe Dome C, o alta zona antarctica,  folosindu-se in acest scop doar de un telescop modest.

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase