Home » D:News » Vaccin antigripal universal

Vaccin antigripal universal

Vaccin antigripal universal
Publicat: 18.06.2007
Un vaccin revolutionar care ar putea oferi protectie impotriva tuturor tulpinilor de gripa, pe tot parcursul vietii, a fost dezvoltat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie si ar putea fi lansat pe piata in maxim cinci ani, potrivit thisislondon.co.uk.

Vaccinul, un "sfant graal" in domeniu, ar putea oferi protectie impotriva tuturor tulpinilor de gripa, de la banalele virusuri care apar in timpul iernii, la epidemiile de gripa aviara.

In prezent, vaccinurile antigripale au termen de valabilitate de maxim un an, pentru ca virusurile sufera frecvent mutatii. Aceste vaccinuri au ca tinta, in mod traditional, o singura pereche de proteine de la suprafata virusului. Aceste doua proteine sunt cele care sufera mutatii frecvente, facand imposibila prepararea in avans a unui vaccin pentru viitoarele tulpini.

Noul vaccin, FLU-v, are ca tinta proteinele comune tuturor tulpinilor de virusuri, care nu au mai suferit mutatii de 60 de ani. 

FLU-v este mai usor de fabricat, fapt pentru care ar putea fi stocat in eventualitatea unei pandemii globale.

Anual, in Marea Britanie gripa ucide aproximativ 12.000 de persoane. O eventuala pandemie de gripa aviara ar ucide numai in aceasta tara aproximativ 700.000 de oameni.

Primele teste pe subiecti umani ale vaccinului FLU-v vor incepe anul viitor. Daca testele dau rezultate bune, produsul va fi disponibil pe piata in trei – cinci ani.

Vaccinul a fost dezvoltat de o echipa de cercetatori de la compania PepTcell, din Buckinghamshire, coordonata de profesorul Stuart Robinson. (MEDIAFAX)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase