Home » D:News » Zaharul, un combustibil mai puternic decat benzina

Zaharul, un combustibil mai puternic decat benzina

Zaharul, un combustibil mai puternic decat benzina
Publicat: 21.06.2007
O echipa de cercetatori din SUA reusit sa dezvolte o metoda de a converti fructoza, zaharul responsabil de gustul dulce al merelor si portocalelor, intr-un combustibil care prin ardere poate furniza energie, informeaza telegraph.co.uk.

De multi ani, cercetatorii incearca sa gaseasca o cale de a produce carburanti fara a mai utiliza ca materie prima petrolul. Specialistii doresc sa fabrice combustibili alternativi mai ieftini si care sa nu polueze mediul.

Echipa de cercetatori de la Universitatea din Wisconsin, coordonata de profesorul James Dumesic, a pus la punct un procedeu de convertire a fructozei in dimetil-furan-2,5 (DMF), un combustibil lichid care poate produce la fel de multa energie ca benzina si cu 40% mai multa energie decat etanolul.

"In prezent, etanolul este singura alternativa de combustibil lichid care poate fi produs la scara mare" a spus Dumesic. "Insa etanolul are utilizare limitata. Are densitate energetica mica, se evapora repede si se poate contamina prin absorbtia apei din atmosfera. Etanolul necesita si un proces de distilare intensiva pentru a separa combustibilul de apa", a adaugat cercetatorul.

Dimetil-furanul are un continut energetic mai mare, nu absoarbe apa si este mai putin volatil, deci mai sigur in ceea ce priveste depozitarea.

Cercetatorii spun ca fructoza poate fi obtinuta direct din plante sau din glucoza.

Dumesic este de parere ca, desi va mai trece un timp pana cand acest combustibil va putea fi comercializat, procedeul poate ajuta la reducerea dependentei de petrol in viitorul apropiat. (MEDIAFAX)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase