Home » Descopera in Romania » In tinuturile sasilor istoria are nevoie de ajutor

In tinuturile sasilor istoria are nevoie de ajutor

In tinuturile sasilor istoria are nevoie de ajutor
Publicat: 11.04.2007
Acum, pe sasii din perimetrul caruia i-au conferit, cu secole in urma, identitate-perimetru delimitat de orasele Sebes, Sibiu, Medias, Sighisoara, Brasov- aproape ca-i poti numara pe degete. Au plecat in masa in Germania si Austria imediat dupa 1989.

Cosmarul unui viitor amnezic
Sursele documentare pe care le-am avut la dispozitie pomenesc de 150 de biserici fortificate care, de bine, de rau, in parte sau intregi, mai sunt in picioare. In mod evident, se fac eforturi pentru a le incetini degradarea sau, in cele mai fericite cazuri, de a le consolida si restaura, iar sapte dintre ele fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Sunt fundatii, inclusiv internationale, care sustin si deruleaza proiecte de conservare a intregii zone sasesti – una dintre acestea este coordonata de Printul Charles al Marii Britanii, indragostit, se pare, iremediabil de aceste locuri. Eforturile punctuale sunt salutare si benefice. Integrarea acestora intr-un program de gestiune unica a salvarii mostenirii istorice pe care ne-au lasat-o sasii intarzie inca.

De la actiunea formala de inscriere a unui obiectiv pe lista de patrimoniu, pana la a actiona ca atare asupra si pentru acel obiectiv, este inca o mare distanta. Viitorul pare a fi, astazi, prioritar. Dar nu-ti poti pregati viitorul daca iti neglijezi sau faci abstractie de propriul trecut, iar daca totusi o faci, vei avea parte de un viitor schilod si amnezic. Un viitor handicapat.
Astfel se incheie si aceasta calatorie. Descopera in Romania continua, in fiecare numar al revistei.

Foto: Adrian Stoicoviciu

FACTS


Albumul cu 52 de biserici
Un superb album bilingv (engleza-germana) despre bisericile sasesti a fost publicat, in 2004, de Editura Noi Media Print. Sunt prezentate 52 de obiective, fiecare cu un scurt istoric. Ilustratiile sunt sustinute cu fotografii de epoca si cu imagini realizate de Stefan Petrescu, Dan Ioan Dinescu si Mircea Savu, iar textele sunt semnate de Augustin Ioan si Hanna Derer.

Info util

Daca doriti sa vizitati bisericile sasesti fortificate, nu va lasati descurajati de faptul ca, pe nu putine dintre ele, le veti gasi ferecate. Intrebati orice localnic unde se gaseste cheia, mergeti la adresa indicata si bateti la poarta – vi se va deschide intotdeauna si veti fi insotiti pe tot parcursul vizitei. Accesul in incinta monumentelor este liber – nu se percepe taxa de intrare. Daca intrebati cum puteti face o mica donatie (orice suma este binevenita), vi se va arata o cutie incuiata, unde va puteti depune contributia. Daca doriti sa va documentati asupra obiectivelor vizitate, e bine s-o faceti inainte de plecare; la fata locului, documentatia disponibila este aproape exclusiv in limba germana.
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase