O calatorie la poalele istoriei

10 07. 2007, 14:00

Dumnezeul din Biserica frigului Domnul Hans este unul dintre cei cativa (ii poti numara pe degetele de la o mana) sasi care au ramas in Cincsor (sat situat la cca 10 kilometri vest de Fagaras). Domnul Hans bea in fiecare duminica o bere la magazinul din centru, la ceasul la care s-ar fi terminat slujba de la biserica, apoi se duce acasa, sa-si vada de treaba, in gospodaria unde nu-l mai asteapta decat un caine chior de-un ochi.

Peste drum de magazinul din centru, acela unde domnul Hans bea o bere du­mi­nica, se gaseste biserica. Oamenii au uitat numarul anilor de cand aici nu mai slujeste nimeni. Cheia o are in pastrare un om, la o casa. In biserica era atata de frig si de pustiu, incat Bunul Dumnezeu insusi tremura, ghemuit intr-un ungher. Evul Mediu locuit Sighisoara a avut ceva mai mult noroc. Statutul de cetate medievala inca locuita i-a facilitat includerea, din 1999, pe lista obiectivelor culturale din Romania cuprinse in patrimoniul mondial UNESCO.

Atestata docu­men­tar inca de la 1280 (Castrum Sex), Si­ghis­oara a fost una dintre cele mai pu­ternice cetati ale Transilvaniei, im­por­tant centru mestesugaresc si co­mer­­cial, si are sanse sa devina un re­per in turismul cultural internatio­nal. Pentru ca este destul de bine cu­nos­cu­ta si in Romania, am optat s-o foto­gra­fiem noaptea, tarziu, la lumina fe­li­na­relor.

Pustie nu a fost nici atunci, in ciuda orei inaintate si a gerului strasnic: grupuri razlete de turisti ame­ri­cani se plimbau pe stradutele inza­pezi­te, fasci­nati de faptul ca un ase­me­nea „decor“ poate fi aievea, si nu din muca­va, ca in filmele lor despre un ev me­diu de care nici macar n-au avut par­te pe conti­nen­tul tuturor posibilita­ti­l­or. Va aduceti aminte? Am intrebat, acum cateva paragrafe: „Ce ar fi de regenerat?“.

Cred ca aici, la final, avem un raspuns (foarte incomplet) la intrebare. Ce s-ar putea face pentru ca regenerarea sa se intample? Raspun­sul la aceasta a doua intrebare este tot de competenta oamenilor, dar a ace­lor oameni care reprezinta institutii.

Foto: Stefan Petrescu