Prima pagină Maratoanele Descopera Descoperă secretele Mafiei

Salvatore “Toto” Riina – Bestia din Corleone

Georgiana Fefea | 09.14.2009 | ● Vizualizări: 43592
Salvatore “Toto” Riina – Bestia din Corleone     toto riina, bestia, corleone, mafia, sicilia, crima, teroare + zoom
Galerie foto (14)

Anthony Burgess este unul dintre scriitorii care a reusit sa creeze odata cu “Portocala mecanica” un roman magistral in jurul unei teme obsedante: care este adevarata fata a naturii umane? Ne nastem rai sau ne pervertim pe parcurs? O intrebare ale carei posibile raspunsuri presupun calatorii interminabile in itele incurcate ale firii umane. Dezbaterile pe tema bunatatii sau rautatii ocupa deja de multa vreme un loc de cinste in topul dezbaterilor privind natura speciei umane. Despre adevarata natura a unui mafiot italian si-au pus intrebari atat cei care i-au fost apropiati, cat si dusmanii sai. Insa toti i-au zis “Bestia”. Salvatore Riina.

Anthony Burgess esteunul dintre scriitori care a reusit sa creeze odata cu "Portocalamecanica" un roman magistral in jurul unei teme obsedante: careeste adevarata fata a naturii umane? Ne nastem rai sau ne pervertimpe parcurs? O intrebare ale carei posibile raspunsuri presupuncalatorii interminabile in itele incurcate ale firii umane.Dezbaterile pe tema bunatatii sau rautatii ocupa deja de multavreme un loc de cinste in topul dezbaterilor privind natura specieiumane. Despre adevarata natura a unui mafiot italian si-au pusintrebari atat cei care i-au fost apropiati, cat si dusmanii sai.Insa toti i-au zis "Bestia". Salvatore Riina.

Salvatore Riina s-a nascut in data de 16 noiembrie 1930 inCorleone, o localitate departe de a fi inclusa in afacerileputernicei mafii siciliene din acea vreme. Membru al unei familiiextrem de sarace, in care tatal sau isi intretinea copiii strangandfier vechi, micul Salvatore este martorul mortii propriuluisau tata atunci cand batranul incerca sa dezamorseze o bomba dintimpul celui de al doilea Razboi Mondial. Este motivulcare il determina pe tanarul Riina sa se asocieze cu mafia localasi sa infaptuiasca prima crima in contul acestora, la varsta dedoar 19 ani. La 20 de ani executa o pedeapsa de sase ani pentruuciderea unui alt barbat, in timpul unei dispute. "Botezul" areprezentat doar inceputul unei lungi perioade de 40 de ani deterorizare. A politiei, a mafiotilor si a propriei familii.Famiglia dinCorleone

Dupa terminarea celui de-al doilea Razboi Mondial, canddictatura fascista a luat sfarsit, structura mafiota din Corleoneera aproape decimata. Nu era insa timpul ca steaua norocoasa acorleonezilor sa apuna. Famiglia a fost repusa pe picioare de catreAngelo di Carlo si Vincenzo Collura, amandoi emigrati inanii '20 in Statele Unite ale Americii, reintorsi cu un scopprecis: reconstruirea familiei din Corleone.Di Carlo, fost marinar in timpul razboiului, avea legaturiputernice in politica. Dorinta sa a fost ca Navarra, care ii eravar, sa fie seful noii familii. Pentru aceasta avea nevoie deaprobarea celor mai importanti sefi sicilieni ai momentului. Odataformalitatile indeplinite, Navarra devine sef, Collura adjunctulsau si Leoluca Leggio, consilier. Lucrurile ar fi putut sa meargabine pentru familia renascuta din propria cenusa, daca cutiaPandorei nu s-ar fi deschis candva, in trecutul foarte indepartat.In curand, Collura a ajuns sa nu se mai multumeasca cu rolul deadjunct al sefului cel mare si si-a dorit puterea numai pentru el.In spatele acestuia se afla o banda de tineri, condusa de careLuciano Leggio, nepotul lui Leoluca Leggio. Acestia au pus la caleo conspiratie impotriva lui Navarra cu scopul de a-l indeparta dela conducerea clanului. Michele Navarra, denumit "Tatal nostru",era un om educat, puternic si respectat de catre intreagacomunitate, in ciuda activitatilor ilegale la care lua parte.

Singura fotografie a lui Toto Riina pana in momentularestarii acestuia din anul 1993Tanarul Riina a aderat la gruparea lui Leggio, iar pentrua-si dovedi loialitatea fata de clan l-a ucis pe Domenico DiMatteo, unul dintre localnicii care avea legaturi cu mafia, dar acarui existenta devenise incomoda. Uciderea cu sange recea lui Di Matteo avea sa fie doar prima dintr-un lung sir de crime,a caror numaratoare nu a mai pastrat-o nimeni. Astrele nu s-auasezat bine pentru Riina de prima data. A fost prins si inchis timpde sase ani pentru un alt omor. Dupa eliberare, s-a intors inCorleone, insa nu pentru a se aseza la casa lui, ci pentru a seperfectiona in arta crimei. Contextul social, geografic si economicau servit din plin cauzei gastii lui Leggio, care controla traficulde tigarete, ocupandu-se in acelasi timp de santaje si furtisaguri.Aparitia unei noi oportunitati de afaceri avea sa ii imbogateascape toti: contractele publice. Sa ii imbogateasca, insa nu sa iimultumeasca.Guvernul italian urma sa construiasca un dig urias pe raul Belice,pentru care fusesera acordate fonduri de 20 de milioane de dolari.Tinerii lei care stateau la panda nu puteau rata aceasta prada,care li se oferea de-a gata. Tot ceea ce trebuiau sa faca era sadetina controlul subcontractorilor. Fermierii analfabeti condusi deLeggio nu vroiau ca Navarra sa profite de aceasta oportunitate. Edrept ca erau saraci, insa ii aveau de partea lor pe cei mai buniasasini: Tito Riina si Bernardo Provenzano. In anii '70,Sicilia reprezenta unul dintre centrele importante ale traficuluide heroina din Italia. Profiturile realizate din aceastaactivitate erau mai mult decat visasera vreodata acesti mafiotimarunti, intrecandu-l cu mult pe cel obtinut din activitatile"traditionale". Toto Riina vroia toate aceste venituri cazute cadin cer numai pentru el, prin urmare a devenit ocupat cu planuireaunui lung razboi impotriva familiilor mafiote rivale, pe care aveasa le scoata definitiv din afaceri.Singura solutie pentru a intra in posesia controlului absolut eraca doctorul Navarra sa inceteze sa mai fie o piedica. In data de 2august 1958, Riina si aghiotantii sai l-au impuscat pe Navarra intimp ce se afla la volanul masinii sale. Asa cum era de asteptat,razboiul dintre factiunile mafiote a izbucnit, si de data aceastanu mai era loc pentru amandoua in acelasi domeniu. Una trebuia sadispara. Incepand cu anul 1963, 140 de membri, apartinand ambelorgrupari, au fost ucisi. Victoria finala a fost in cele din urma departea lui Leggio. In urma impartirii functiilor, Luciano Leggio adevenit noul sef, Salvatore Riina adjunctul sau si BernardoProvenzano, consilierul.

Ascensiunea inintuneric

Un razboi de asemenea amploare nu avea cum sa nu atraga atentiaoficialitatilor. Victoriei i-a urmat in proces indelungat, dar lasfarsitul caruia, in 1969, toti acuzatii au fost eliberati, caurmare a presiunilor si amenintarilor pe care le-au exercitatasupra magistratilor si juriului. Decimate si ingrozite, familiiemafiote infrante au fost de acord sa incalce codul tacerii, animatide gandul razbunarii.

Crima tipic mafiotaTommaso Buscetta, un mafiot sicilian condamnat pentru crimadubla, a fost cel care a spart gheata, acceptand sa devinainformator pentru autoritati. Multi dintre apropiatii saicazusera victime lacomiei lui Riina, iar perspectiva de a "ciripi"era sansa sa de a se pune la adapost de furia acestuia si de a serazbuna. Buscetta a oferit judecatorului Giovanni Falcone, unuldintre oamenii legii aproape obsedat de prinderea lui Riina, multeinformatii pretioase care au dus in final la arestarea a sute demafioti si la o condamnare in absenta la inchisoare pe viata pentruRiina, inca un fugar in anii '80. Luciano Leggio a fostarestat in 1974, ceea ce a creat prilejul perfect pentru Toto Riinade a prelua puterea. Visul copilului sarac s-a transformatin realitate atunci cand dintr-un taran anonim a devenit un barbattemut, violent, hotarat sa sfideze si sa infranga orice obstacol.Crima era modul lui preferat de a-si atinge scopurile. Riina areorganizat triumviratul, aducandu-i aproape de el pe GaetanoBadalamenti si pe Stefano Bontade. Alaturi de acestia, a devenit inscurt timp unul dintre cei mai importanti mafioti din istorie.Violenta si cruditatea de care dadea dovada i-a speriat chiar si pecei aflati de aceeasi parte a baricadei.

Judecatorul Giovanni Falcone - simbolul lupteiantimafieTommaso Buscetta spunea despre Riina, cel supranumit "Bestia":"Bestiile nu gandesc, ele sunt ghidate doar de instincte. Inschimb, el gandeste. Toto Riina este, pur si simplu, clona luiAtilla, pe unde trece seamana dezastru…in interiorul mafiei, inpolitica, in randul oamenilor obisnuiti…"La sfarsitul anilor '70 si inceputul anilor '80, Riina a declaratrazboi oricarui sef mafiot, insa nu s-a oprit doar la cei de teapasa. Printre victimele lui s-au numarat jurnalisti, politisti,politicieni sau judecatori ale caror actiuni erau indreptate catreCosa Nostra. Uciderea generalului Dalla Chiesa i-a fostatribuita tot lui Toto Riina. Se pare ca acesta a fost deacord sa faca un serviciu mafiei din Palermo in schimbulpermisiunii de a intra pe piata drogurilor din zona. In acestpeisaj dezolant, Riina parea un mesager necrutator almortii, ce lasa in urma sa un gol imens. Un neobositrazboinic si mai ales un neobosit criminal, Riina a facut in numeleluptei pentru suprematie sute de victime, multe nevinovate. Lafinalul acestuia, s-a putut incorona ca "sef al sefilor". El,taranul sarac din Corleone, care a facut parte dintr-o familiemarunta la care marii bossi sicilieni faceau referinta folosindapelativul "taranii".

Michele "Papa" Greco - liderul familiei mafioteGreco si aliatul de nadejde al lui Toto Riina

Caderea inneant

Acum, avea relatii in interiorul fiecarei "famiglii". In scurttimp, si-a format un alt grup de oameni loiali care il sprijineauintr-un nou razboi, de data aceasta impotriva celor care iifusesera cei mai apropiati la incepurile sale intr-ale sefiei:Gaetano Badalamenti si Stefano Bontade. Fronturile diverse pe carelupta, atat impotriva mafiotilor care ii erau potrivnici, cat siimpotriva oamenilor legii, nu pareau sa ii consume prea multresursele, insa puterea dobandita parea sa ii intunece si bruma dejudecata ce-i mai ramasese. Crezand ca puterile sale sunt absolutesi nu isi pot atinge limita, Riina nu a stat pe ganduriinainte de a ordona eliminarea judecatorului Falcone din1992, decizie ce avea sa duca la caderea imperiului saufragil.

Masina in care se afla judecatorul Falcone a fostaruncata in aer cu tot cu autostrada pe carecirculaCautarile indarjite ale autoritatilor s-au concretizat un an maitarziu. In 1993, presa internationala vuia la vestea ca, insfarsit, unul dintre cei mai mari mafioti cazuse in ghearele legii.Dupa zeci de ani de fuga in care s-a aratat nemilos cu cei care iistateau in cale, Riina a fost prins, judecat si condamnatla 11 pedepse cu inchisoare pe viata. Imperiul pe care ilconstruise cu atata "truda" si jertfe umane s-a prabusit, mai alesdupa arestarea celor doi fii ai sai. Influenta sa din spatelegratiilor este minima, iar locul in fruntea famigliei a fostpreluat de catre Provenzano, intocmai cum in trecut, el ininlocuise pe Leggio. Provenzano a fost arestat in data de 11aprilie 2006, in apropierea localitatii Corleone, dupa multi ani incare traise ascuns.

Om saumonstru?

Evaziv si secretos, Riina creeaza in jurul personalitatii sale oaula de mister. Unul dintre informatori, Antonio Calderone ildescrie pe Riina care fiind "incredibil de ignorant, insa cuintuitie si inteligenta. Foarte greu de "citit"." Multi dintrecei care au avut ocazia de a lua cuvantul ulterior au vorbit desprecalitatile deosebite de sot si de tata pe care Riina le afisa inmijlocul familiei sale. Unii credeau ca mafiotul avea o mare fortapersuasiva, fiind in acelasi timp, un sentimental. In opiniaaltora, Riina nu a facut decat sa respecte codul simplu,dar brutal al vechii lumi mafiote siciliene, unde forta este legeasi nu exista nicio contradictie intre bunatatea personala siagresivitatea extrema. Filozofia sa este rezumata destulde simplu de catre Calderone: "Daca te doare degetul, esteindicat sa iti tai intreg bratul. Ca sa fii sigur."Tot acesta povesteste ca la inmormantarea fratelui sau la care aparticipat si Riina, acesta din urma a sfarsit prin a da oreprezentatie lacrimogena, care ar fi inmuiat inima oricui. Oricuinu ar fi stiut ca insusi Riina a fost cel care a ordonat ucidereafratelui lui Calderone. Intr-un alt episod, mafiotul nu a ezitat saameninte familia viitoarei sotii, in momentul in care acestia s-auopus casatoriei. "Nu vreau sa ma casatoresc cu o alta femeie inafara de Ninetta mea si daca ei nu ma lasa sa o iau, atunci cred cava trebui sa omor niste oameni". Este lesne de inteles ca dupaaceasta amenintare mai mult sau mai putin subtila, familia Ninetteinu a mai avut nimic impotriva casatoriei, care s-a realizat intr-untimp scurt.

REVINO MAINE PENTRU A AFLA TOTUL DESPRE IMPLICAREAMAFIEI IN VICTORIA ALIATA DIN TIMPUL CELUI DE AL DOILEA RAZBOIMONDIAL, IN URMATORUL EPISOD AL MARATONULUI "DESCOPERASECRETELE MAFIEI"!

Nu ratati niciun articol din maratonul "Descopera secreteleMafiei" si veti afla ceea ce putini au avut curajul sava spuna pana acum...crima organizata se desfasoara chiar langavoi, face parte din viata voastra, fara ca macar sa ostiti!