Prima pagină Maratoanele Descopera Descoperă secretele Mafiei

Mexic, armata noilor traficanti

Cecilia Stroe | 09.26.2009 | ● Vizualizări: 1679
no title     mafia, mexic, droguri, armata + zoom
Galerie foto (14)

Tierra Caliente, in statele Guerrero si Michoacan aflate pe coasta mexicana a Pacificului reprezinta “regatul” Familiei Michoacana, considerata de americani drept una dintre cele mai periculoase organizatii de narcotraficanti. Liderul ei este Nazareno Moreno Gonzalez, zis El Chayo dar cunoscut mai bine ca “El mas loco”, Nebunul nebunilor, in vreme ce seful militar, pentru moment, este Servando Martinez, alias “La Tuta”, un “specialist” in traficul de droguri cu Statele Unite: pachete de coca si mai ales amfetamine, produse in cantitati industriale in zeci de laboratoare bine ascunse.

Tierra Caliente, instatele Guerrero si Michoacan aflate pe coasta mexicana aPacificului reprezinta "regatul" Familiei Michoacana, consideratade americani drept una dintre cele mai periculoase organizatii denarcotraficanti. Liderul ei este Nazareno Moreno Gonzalez, zis ElChayo dar cunoscut mai bine ca "El mas loco", Nebunul nebunilor, invreme ce seful militar, pentru moment, este Servando Martinez,alias "La Tuta", un "specialist" in traficul de droguri cu StateleUnite: pachete de coca si mai ales amfetamine, produse in cantitatiindustriale in zeci de laboratoare bineascunse.

Fata de alte carteluri ale drogurilor, acesta prezinta unelecaracteristici inedite: intai de toate faptul ca este relativ"tanar". Politia dateaza nasterea organizatiei in septembrie 2006,cand un commando a luat cu asalt un bar din Urupuan,transformandu-l intr-o baie de sange. Inainte de a-si luapicioarele la spinare, killerii nu au uitat sa "se semneze", lasandun bilet in care precizau ca "Familia nu ucide pentrubani, nu ucide femei, nu ucide nevinovati, ii pedepseste doar pecei care-o merita. Este Justitia Divina" . Si aiciapare adevaratul element de noutate: membrii organizatiei seconsidera niste justitiari, pusi de Dios in slujba celor sarmani.Probabil initial asa o fi fost. Cel putin in parte. Expertiiamericani in fenomenul criminalitatii organizate considera ca bandaeste posibil sa se fi nascut in urma fuziunii dintre mediilecriminale si elemente ale unei militii rurale decise sa puna capatatacurilor traficantilor din Cartelului Golfului si cel asa-numital Mileniului. De la care, ulerior, si-ar fi insusit metodele simijloacele pentru a da lovitura pe lucrativa piata astupefiantelor.
Codul onoarei, amfetaminesi cocainaIl Lleader maximo, El mas loco, este cel care a introdusin organizatie un inflexibil cod al onoarei, care interzicemembrilor consumul drogurilor si al alcoolului si ii obliga lalecturarea Bibliei - in "barlogurile" mafiote au fostgasite mai multe exemplare -, si a cartilor autorului evanghelistamerican John Eldredge. De asemenea, soldatii din clan suntadeseori constransi sa invete pe dinafara textele si scrierileNebunului nebunilor, aforisme asezonate cu precepte religioase. Unmix straniu de New Age si crestinism, din care nu lipsesc aluzii laconcepte precum redescoperirea Naturii si a valorilor "sanatoase".Tot El mas loco finanteaza periodic cursuri de indoctrinare aoamenilor sai, "inroland" misionari pusi sa conduca sedinte de"intarire a spiritului si a mintii".Din "respectabila" postura de "pavaza impotriva sufletelor rele",Familia a intarit legaturile cu puterea politica in stateleGuerrero, Michoacan si in districtul federal. Acordurile, initialsecrete, au iesit la iveala in urma arestarii in luna mai a acestuian a 10 primari si alti 9 ofiteri din politia locala. Raidul a fostprecedat de o alta operatiune a echipei anti-drog in care numarul 2al clanului mafiot, Rafael Hernandez, a fost "deranjat" si arestatpe cand lua parte la un botez."Cavalerii" Justitiei Divine demonstreaza insa cu varf siindesat ca Justitia pamantenilor nu-i intereseaza. Recent,dupa capturarea catorva oameni, au reactionat cu o vendettasangeroasa: zeci de agenti de politie si rudele lor au fostmacelariti. "Predilectia" pentru pedepsirea fortelor de ordine esteevidenta: in cadrul unui alt complot ei au reusit sa elimine alti12 politisti, un macel in urma caruia "mesajul" lasat pe un biletela fost fara echivoc: "Sa vedem acum daca veti mai incerca sa nearestati oamenii".Cea pentru mesaje este o alta pasiune a organizatiei care, probabilpentru a face lucrurile "ca la carte" dispune chiar de unspecialist in "relatii publice", pe nume Dionisio Plancarte, ElTio, Unchiul. Acesta trimite comunicate in redactiile ziarelor,cumpara spatiu publicitar, face propaganda pe net, le organizeazainterviuri prin telefon boss-ilor mafioti, in general are grija detot ce inseamna biroul de presa al cartelului, impunand un stilstandar de comunicare si chiar o culoare "corporate", verdele,pentru afisele lipite pe ziduri si poduri. Ultima gaselnitamediatica l-a avut drept protagonist pe seful militar La Tuta, carea negat ca ar fi planificat represaliile impotriva fortelor deordine, oferindu-i presedintelui mexican Felipe Calderon (originardin Michoacan) sansa unui armistitiu, dar reafirmandtotusi ca oamenii lui nu vor permite ca alte bande rivale sa punapiciorul pe Tierra Caliente. Un adevarat specialist in PR, El Tiosi-a facut in schimb cunoscuta dorinta de a crea locuri de muncapentru oamenii din zona si de a finanta construirea de scoli sibiblioteci, bineinteles tot drept omagiu adus viziunii pseudo-mesianice a bossului sau.
Debarcareaaliatilor

Dusmanii de moarte ai Familiei sunt Los Zetas,mercenarii aflati pe statul de plata al Cartelului Golfului. Pevremuri faceau afaceri impreuna, astazi fac doar schimb defocuri. Cu decapitari, executii, rapiri, atacuri cuarsenal de razboi. Surse din Statele Unite considera ca recent Elmas loco ar fi semnat o alianta cu super-nasul drogurilor El ChapoGuzman, sef in Cartelul Sinaloa, un acord menit a permite Familieisa-si creasca activitatile criminale, in mod deosebit traficul deamfetamine, pe doua trasee: primul este axa Tijuana-San Diego-LosAngeles; al doilea El Paso- Houston-Atlanta. In baza unor ancheterecente ale DEA, miscarea criminala ar avea deja "reprezentante" incel putin 30 de orase din Statele Unite, intinzandu-si de asemeneatentaculele si in Belgia, Olanda si chiar China, o indicatie claraca din fenomen local, network-ul s-a transformat intr-o entitate cuambitii internationale. De altfel, expansiunea este marcatade stirea trimiterii unor emisari in tarile asiatice si in OrientulMijlociu, cu misiunea secreta de a cumpara produsele chimicenecesare productiei de «ice», diminutivul datamfetaminelor.Dupa modelul altor realitati din lumea mexicana anarcotraficantilor, Familia are o structura centralahegemonica, din care apoi se deznoada alte "ramuri", adeseoriconfundate si intrepatrunse unele cu altele. De exemplu,pe parcursul lui 2008 au avut loc niste micro-scindari de sefiaistorica, cunoscuta sub numele de Los Sierras, surse din interiorulserviciilor de intelligence identificand patru factiuni: LosHistoricos, ramasi aliatii Los Zetas; Los Extorsionistas,comercianti si agricultori interesati sa impuna biruri pe oriceactivitate in regiunea Michoacan; Los Cobradores de deudas,"recuperatorii" aliati cu cartelurile Milenio si Sinaloa; si un alpatrulea filon dedicat in totalitate "distributiei" de filmepiratate.Aceasta paleta de activitati economice diversificate garanteazaincasari importante, iar in apararea acestui aparat,"gang"-ul isi desfasoara o militie proprie, alcatuita dinpeste 9.000 de soldati, bine antrenati si inarmati pana-n dinti cumitraliere, cumparate evident de peste granita, din StateleUnite. In unele zone din Michoacan, banditii indraznescchiar sa imbrace uniforme cu sigla FM cusuta la piept si folosescmasini care seamana izbitor cu cele din dotarea politiei. O altamanevra pentru a se propune drept o contra-putere alternativa celeide stat. Pentru ca, oriunde autoritatile lasa o bresa, familia estegata sa preia puterea si sa-si afirme, in felul ei propriu,"utilitatea sociala". Doar o filosofie perversa, care-i insa iipermite lui El mas loco sa-si extermine dusmanii, adaugandvictimele "Justitiei divine" la cele ale razboiului dintrecarteluri si strangand incet dar sigur latul in jurul Mexicului.Peste 10.000 de morti din 2006 pana in clipa de fata sinumaratoarea continua.

REVINO MAINE PENTRU A AFLA TOTUL DESPRE MAFIA JAPONEZAYAKUZA IN URMATORUL EPISOD AL MARATONULUI "DESCOPERASECRETELE MAFIEI"!

Nu rata niciun articol din maratonul "Descopera secreteleMafiei" si vei afla ceea ce putini au avut curajul sa vaspuna pana acum... crima organizata se desfasoara chiar langa tine,face parte din viata ta, fara ca macar sa ai habar deasta!Tag-uri: mafia | mexic | droguri | armata | mercenar | tatuaj