Home » Natură » Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna

Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna

Publicat: 25.04.2024

Antarctica este plină de obiecte căzute din cer. De meteoriți, mai precis. Însă meteoriții din Antarctica s-ar putea pierde din cauza schimbărilor climatice.

Oamenii de știință au recuperat din Antarctica mai mult de 48.000 de meteoriți care au căzut pe Pământ în decursul, poate, a milioane de ani.

Dar acest lucru nu va dura pentru totdeauna. O nouă analiză sugerează că temperaturile tot mai ridicate fac gheața mai moale, ceea ce face ca meteoriții din Antarctica să se scufunde la adâncimi la care nu putem ajunge.

Meteoriții din Antarctica riscă să dispară

În deceniile următoare, am putea pierde aproximativ 5.000 de meteoriți pe an, astfel dispărând pentru totdeauna o arhivă a Sistemului Solar și potențial a spațiului interstelar.

Meteoriții reprezintă o resursă fără precedent pentru studierea colțului nostru mic al Căii Lactee. Aceștia constau din bucăți de asteroid care s-au format în primele zile ale Sistemului Solar sau bucățele ale unei alte planete sau chiar de pe Lună care au fost desprinse și au fost aruncate în direcția noastră. Unii meteoriți conțin material interstelar care precede în întregime Sistemul Solar.

În plus față de mii de tone de praf spațial care cad neîncetat din cer, aceste bucăți de rocă cad pe Pământ cu o anumită regularitate. Nu sunt mai susceptibile să ajungă în Antarctica decât oriunde altundeva, dar un peisaj relativ lipsit de caracteristici, un pustiu înghețat, este locul ideal pentru a le găsi.

În Antarctica, contrastul dintre bucățile întunecate de rocă și gheața albă face meteoriții mult mai ușor de găsit. De asemenea, nu există multe roci terestre pe gheață, așa că dacă găsești o piatră, sunt șanse mari ca aceasta să fie din spațiu. În cele din urmă, mediul deșertic rece și uscat înseamnă că meteoriții sunt mai bine conservați în Antarctica, deci chiar dacă un meteorit a stat acolo o vreme îndelungată, este probabil într-o stare bună.

De ce este Antarctica plină de meteoriți?

Deoarece meteoriții sunt mai susceptibili să fie lăsați în pace în Antarctica, obiectele găsite acolo nu constituie doar mici baze de date care ne pot spune informații noi despre alte lumi sau despre Sistemul Solar timpuriu. Acestea îi pot ajuta pe oamenii de știință să calculeze rata la care meteoriții lovesc planeta noastră, ceea ce este extrem de important atunci când vine vorba de apărarea Pământului împotriva impacturilor potențial periculoase, subliniază Science Alert.

Oamenii de știință recuperează în medie aproximativ 1.000 de meteoriți din Antarctica în fiecare an. Recent, o echipă de oameni de știință condusă de glaciologi precum Veronica Tollenaar, de la Université libre de Bruxelles și Harry Zekollari, de la ETH Zürich (Elveția) a compilat o hartă a locurilor unde aceste roci sunt cel mai probabil să fie găsite și câte sunt așteptate, constatând că undeva între 300.000 și 850.000 de meteoriți ar putea acoperi continentul înghețat, mulți cu o vechime de până la un milion de ani.

Acum, cercetătorii au dus mai departe munca lor, cu noi estimări pentru cât timp vor rămâne acolo meteoriții din Antarctica, așteptând să fie colectați. Prognosticul nu este unul bun.

Meteoriții din Antarctica pot fi pierduți din cauza schimbărilor climatice

Știm, pe baza studiilor anterioare, că concentrația de meteoriți din Antarctica este incredibil de sensibilă la temperatură. Cercetările anterioare ale echipei au arătat că aproape niciun meteorit nu a fost găsit acolo unde temperaturile de la suprafață depășesc -9 grade Celsius chiar și pentru perioade scurte. Modelele au arătat, de asemenea, că meteoriții se pot scufunda în gheață la temperaturi mai mari de -10 grade Celsius.

Cercetătorii au folosit un algoritm de învățare automată pentru a cuantifica câți meteoriți vor fi pierduți sub gheață pe măsură ce temperaturile cresc, la ratele de încălzire actuale și proiectate. Oamenii de știință au descoperit că, chiar și la rate de încălzire conservatoare, vom pierde mii de meteoriți pe an.

Sub politicile actuale privind emisiile, care proiectează că încălzirea va ajunge până la 2,7 °C peste nivelurile pre-industriale, 28-30% dintre meteoriții din Antarctica ar putea fi pierduți până în 2050. În unele regiuni, această cantitate ar putea fi de 50%; și, sub scenariile de emisii mai mari, de până la 5,2°C de încălzire peste nivelurile pre-industriale până în 2100, până la 76% dintre meteoriți se vor scufunda sub gheață în deceniile următoare.

Cum putem evita această catastrofă?

„Pierderea continuă a meteoriților este o consecință a schimbărilor climatice”, scriu cercetătorii în lucrare.

„Colectarea rapidă este necesară pentru a păstra informațiile despre Sistemul nostru Solar pe care le conține fiecare eșantion: de exemplu, informații despre apariția vieții pe Pământ prin livrarea apei și a materiei organice și cum a fost formată Luna. Un efort concertat ar fi similar în spirit cu ceea ce se face în cercetarea mostrelor de gheață, în care probele de gheață colectate din ghețari care dispar, dar unice, cum ar fi puținii ghețari tropicali rămași, sunt stocate în arhive pe termen lung”, scriu oamenii de știință.

„În cele din urmă, totuși, singura modalitate de a păstra meteoriții necolectați din Antarctica este de a reduce rapid emisiile de gaze cu efect de seră”, concluzionează aceștia.

Descoperirile au fost publicate în Nature Climate Change.

Vă recomandăm să citiți și:

Schimbările climatice vor scoate deșeurile nucleare din adâncurile Pământului

Pandemiile din trecut ar fi modificat atmosfera Pământului

Un ghețar din Antarctica a doborât un record de viteză

Un studiu arată cum să scapi de microplasticele din apa de la robinet

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase