Home » D:News » Telefonul mobil are mai mulţi microbi decât capacul de la WC? De ce?

Telefonul mobil are mai mulţi microbi decât capacul de la WC? De ce?

Telefonul mobil are mai mulţi microbi decât capacul de la WC? De ce?
Publicat: 01.09.2012
Oricât ar părea de greu de crezut, banalele telefoane mobile, folosite de oricine în zilele noastre, au de 10 ori mai mulţi microbi decât scaunul sau capacul de la toaletă, după cum o confirmă mai multe studii. Din acest motiv, nu ar trebui să ne surprindă prea mult cazul unui bărbat din Uganda, care a fost infectat cu cumplitul virus Ebola, după ce a furat un telefon care aparţinea cuiva deja infectat.

Bărbatul a avut proasta inspiraţie de a fura telefonul din incinta unui spaţiu destinat carantinei, dintr-un spital din apropierea unei zone în care a izbucnit recent o epidemie de Ebola.
„Chiar dacă nu te afli într-o zonă unde bântuie Ebola, telefonul tău tot este plin de microbi. Chiar aşa, când ţi-ai dezinfectat mobilul ultima dată?”, întreabă Charles Gerba, microbiolog în cadrul Universităţii din Arizona.

Cu toate că toaletele sunt curăţate şi dezinfectate frecvent, oamenii tind să asocieze incinta toaletei cu un loc plin de microbi. În schimb, telefoanele mobile şi alte mici obiecte uzuale, precum telecomenzile sau ceasurile, sunt curăţate foarte rar sau deloc.

Telefoanele mobile, spre exemplu, sunt nişte obiecte foarte expuse bacteriilor.
„Am văzut numeroşi oameni care vorbesc la mobil în timp ce stau pe scaunul de WC”, adaugă dr. Gerba. Cu toate acestea, nu cantitatea sau numărul de microbi de pe telefonul propriu constituie o problemă, cât faptul că oamenii îşi împrumută temporar aceste obiecte unul altuia. Fără acest detaliu hotărâtor, fiecare şi-ar purta cu sine propriul mobil cu microbii cu care organismul său este obişnuit, este de părere dr. Gerba.

Problema constă şi în faptul că suntem în contact constant cu telefoanele şi le ţinem în apropierea feţei, nasului şi gurii şi, deoarece sunt nişte dispozitive electronice, majoritatea oamenilor sunt reticenţicând e vorba să le cureţe. La fel stau lucrurile şi în privinţa telecomenzilor, care sunt folosite frecvent de persoanele bolnave şi trec dintr-o mână într- alta.

Alte obiecte pline de microbi sunt telefoanele din firme şi instituţii, cărucioarele de cumpărături şi butoanele din lifturi.

Cercetătorii recomandă ştergerea obiectelor electronice purtătoare de microbi cu un şerveţel umed antibacterian (spray-urile ar putea afecta componentele electronice, dar o ştergere uşoară cu un şerveţel umed rezolvă problema fără să strice aparatul.)

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase